Witam w dniu dzisiejszym kupiłem pamięć RAM 2GB KingMax wymieniłem i gdy wyłączyłem komputer to monitor wcale nie reaguje na start komputera słychać start systemu Windows XP HE .
Z góry dziękuje za pomoc.
Witam w dniu dzisiejszym kupiłem pamięć RAM 2GB KingMax wymieniłem i gdy wyłączyłem komputer to monitor wcale nie reaguje na start komputera słychać start systemu Windows XP HE .
Z góry dziękuje za pomoc.
Jaki masz sprzęt??
RAMY są takie same co masz lub kompatybilne z mobo??
Napisz dokładniej co za ramy kupiłeś??
Moja płyta główna to Asrock Alive NF-4G pamięć ram kupiłem kingmax ddr2 2gb 800mhz pc2 6400 cl 5 0 dual co ciekawe gdy wyciągne kabel ze zasilacza np na 30minut i ponownie podłącze to monitor reaguje co to może być??
A jak wyjmiesz tą starą pamięć i zostawisz tą nową to komp wstaje??
PS. Pamięci są dobre.
Tak wszystko działa bez zarzutu oprócz monitora
Wyciągnij pamięci i kartę graficzną, wyczyść gniazda oraz styki (przejedź po stykach zwykłą kartką papieru) i włóż je na nowo.
włóż wszystkie kości i spróbuj zresetować BIOS. Wyjmij bateryjkę w mobo na jakieś 30min lub zworką (poczytaj w instrukcji mobo).
A grafa jest dociśnięta do slotu??
Grafika czyma się stabilnie.
Komputer przed instalacją pamięci był czyszczony sprężonym powietrzem.
zresetuj BIOS:
sprawdź czy kabel łączący monit z GPU jest dociśnięty, słyszysz jakieś pikanie przy uruchamianiu się systemu??
PS. A monitor jest włączony? 
Tak jest standardowe pikanie systemu i dzwięk logowania do systemu kabel jest dokręcony (jakby nie był to w monitorze pojawił by się napis brak połączenia itp.)
Monitor napewno jest włączony 
sprawdź czy napewno karta dobrze siedzi w slocie
Płyta ASRock Alive NF4G ma zintegrowaną grafikę. Zresetuj BIOS, podłącz monitor do karty zintegrowanej i wtedy ustaw start z odpowiedniej karty. Rozumiem, że oprócz zintegrowanej karty masz dodatkową na PCIe.
Dzisiaj wchodząc do biosu zauważyłem że taktowanie pamięci wynosi 266Mhz dlaczego tak jest skoro kupiłem nowa kość 2GB z taktowaniem 800Mhz ?? .
Bios sie zacina jeśli chcem coś zmienić 
Zrestartowałem wszystko jak narazie działa