Brak urzadzeń audio

Witam! Mam poważny problem z dźwiękiem :frowning: . Po zainstalowaniu XP professional okazało się, że nie mam dźwięku :frowning: . Wszystkie sterowniki sa w porzadku, w menedżerze urządzeń niczego nie brakuje, ale w panelu sterowania, w kategorii dźwięki i urządzenia audio pisze “brak urządzeń audio”. Czytałam gdzieś, że może być coś nie tak z biosem, a sterowniki na pewno sa w porządku, bo wcześniej wszystko było ok. Czy konieczny jest reset biosu? A jeśli tak to jak to zrobić? Za jakąkolwiek pomoc jestem bardzo wdzięczna.

Pozdrawiam

A masz włączoną usługę Windows Audio?

Co do resetu BIOS to wystarczy wyjąć taką bateryjkę na płycie i poczekać chwilkę :smiley:

Mam włączoną Wiondows Audio. Czyli musze rozkręcić komputer?:frowning: Inaczej nie da się tego zrobić?

Da się inaczej :slight_smile:

Zaleznie od płyty głównej przy starcie wciskasz DEL (lub inny przycisk, będzie pisać w instrukcji) i tam powinno być takie coś jak “Load Optimized Defaults”.

Jeżeli się pomyliłem to mnie poprawcie, hardware’owcy :stuck_out_tongue: :stuck_out_tongue: :stuck_out_tongue:

u mniej jest tylko “load defaults setting” :cry:

Złączono Posta : 02.08.2007 (Czw) 11:57

proszę, powiedzcie mi jak przywrócić ustawienia fabryczne biosu bez rozkręcania komputera?

To właśnie to. Potem robisz Save and exit i gitara! :stuck_out_tongue:

zrobiłam tak i nic :frowning:

Złączono Posta : 02.08.2007 (Czw) 13:10

no i jeszcze teraz jak mi sie włącza komputer to wyświetla się strona tak jakby biosu (nie znam się na tym za dobrze, więc nie wiem czy tak to się nazywa) i dopiero później reszta. Jak wrócić do tego co było wcześniej?

a co dokładnie się wyświetla, napisz.

słuchaj się dalej takich pseudo cwaniaków :stuck_out_tongue:

system startuje, być może włącza się jakieś logo (np logo firmy któ¶a wyprodukowała płytę główną).

no więc tak, wyświetla się strona z nazwa firmy, która wyprodukowała komputer. Na dole pisze aby wcisnąć F2 aby wejść do biosu, F8 też bios, i o ile się nie mylę to jeszcze F5 coś aby się bootowało z dysku CD, czyli ustawienia w biose, aby od razu bootowało się z płyty CD jak chce się instalować windowsa (chyba dobrze to rozumiem?)

tak dobrze

jest jeszcze jakiś problem ??

problem polega na tym, że w panelu sterowania pisze mi iż nie ma urządzeń audio, wszystkie sterowniki sa zainstalowane poprawnie, wcześniej było ok, ale po zainstalowaniu xp nagle nie ma dźwięku i przeczytałam gdzieś, że może to być coś w biosie.

Jak moge przywrócić poprzednią wersję włączania systemu, aby nie wyświetlało mi sie logo firmy?

urządzenie audio wyłączone, sterowniki nie zainstalowane, całkowity brak urządzenia audio (za pewne chodzi o kartę muzyczną).

to by nie było problemu o którym piszesz

wiesz co to jest menadżer urządzeń rozwiń w nim gałąź Kontrolery dźwięku, gier, video i zrób print screena (na klawiaturze) w paincie wklej zapisz jako jpg i załaduj na http://img297.imageshack.us/ podaj linka abyśmy mogli zobaczyć twoje kontrolery.

Wybaczcie, że dopiero odpisuję, ale nie miałam kiedy:/

http://img242.imageshack.us/my.php?imag … zensg2.jpg

oto mój print screen z menedżera urzadzeń, wszystko jest oki…

dowiedz się z programu everest jaką masz płytę główną.

mam everesta i własnie nie wyświetla mi nazwy płyty głównej. Wyświetla mi tylko ID płyty głównej. Zainstalowałam tez aida32, to samo. Musiałabym odkręcić obudowę i zobaczyć, brat kiedyś też tak sprawdzał. A płyta główna jest zintegrowana…

z czym ?? chodzi o zintegrowana grafikę ?? chyba że przykręcenie do obudowy nazywasz integracją (w pewnym sensie tak jest:P)

spróbuj jeszcze sisoft sandra

http://www.idg.pl/ftp/pc_11372/SiSoft.S … 10.99.html

z grafiką

musisz podać chipset oraz producenta płyty głównej.

http://img329.imageshack.us/my.php?image=2printmp1.jpg - print screen

to jest ASUS

Złączono Posta : 02.08.2007 (Czw) 17:25

skąd ty masz tego kompa ?? bo to nie jest zwyczajny (standardowy PC)

nawet asus się do tej płyty nie przyznaje… wcześniej może miałaś widnows vistę?? czy też xp ??