Brak zainstalowanego urządzenia wyjściowego audio

Właśnie w menedżerze urządzeń nawet nie wykrywa karty dźwiękowej.
Może coś padło na płycie głównej, bo to dość stary laptop.
Cóż, zamiast się męczyć, po prostu kupię kartę USB. Dzięki za próbę pomocy.

Ani w Wejścia i wyjścia audio czy też w Kontrolery dżwięku wideo i gier ?
Zaznacz w menadżerze w opcji Widok, Pokaż ukryte urządzenia
Sprawdż ponownie. Jesli jest coś lecz wyszarzałe to znaczy że było lecz nie jest podłączone

W zakładce z urządzeniami systemowymi jest jeden wykrzyknik przy audio

Kontrolery dźwięku wideo i gier są, ale jak widać wejścia i wyjścia audio już nie

No i to jest właśnie ten problem dlaczego nie masz dźwięku. Wejdź w jego właściwości i zobacz co systemowi się w nim nie podoba. Spróbuj też by system sam automatycznie znalazł dla niego sterownik.

We właściwościach jest “Nie można uruchomić tego urządzenia. (Kod 10)”.

To oznacza:

• niekompatybilny/zły/niezainstalowany sterownik
  • sterownik dla systemu W10 wymaga aktualizacji BIOS.

W pierwszej kolejności szukałbym winy w sterowniku. Widać jak na dłoni gdzie jest problem.

Sterownik jest raczej dobry.
shddj

Da się jakoś sprawdzić czy bios jest przestarzały?

BIOS jest przestarzały. Widzę to po dacie i jego wersji. Na razie BIOSem się nie przejmuj. Czy po wyszukaniu sterownika przez Windows nadal masz wykrzyknik?

Tak, nadal

Problem jest taki, ze dla Twojego laptopa producent nie oferuje sterowników do 10. :frowning:
Tutaj masz sterowniki dla wszystkich systemów dla twojego komputera:
https://www.asus.com/pl/Laptops/K73SV/HelpDesk_Download/
Możesz próbować instalować stąd któryś z W7 i z W8 może któryś się uruchomi. Ostatnie sterowniki 64bit dla audio dla tego laptopa są dla systemu 7 i ten sterownik próbowałbym zainstalować. Ponieważ W10 jest systemem 64 bitowym taką wersję z 7 próbuj instalować. Niestety nie można zagwarantować, że to zadziała ponieważ instalować będziesz sterowniki przeznaczone dla innego systemu. Stąd Twoje problemy na tym systemie. Twój laptop nie jest wspierany na Windows 10.

Próbowałam już stąd pobierać, żadna wersja nie działa.
@sensu sugerował takie rozwiązanie: https://spece.it/windows-10-i-instalowanie-sterownikow-bez-podpisu-cyfrowego/
Co o tym myślisz?

Są to sterowniki Realteka dla jego audio w laptopie, więc pobrać ze strony Realteka dla Windows 10, a nie na siłe szukać na stronie producenta laptopa.

Jak są to łaskawie podaj link do nich bo ja nie widzę. Nie ma żadnych sterowników dla tego laptopa na W10

Na stronie Asusa nie ma, ale na stronie producenta kodeka, firma Realtek.

Podaj link. Wciąż czekam na link sterowników do tego laptopa. Skoro wiesz, że Relatek ma sterowniki dla tego laptopa podaj ten pierniczony link.

Ale ja instalowałam Realteki kilkukrotnie, mój tata również próbował, bez żadnego skutku.

Nie słuchaj go. Sterowniki na stronie Relateka są dla innych układów. Dla twojego dostępne są od W7 i W8

Moja wina, ze zrypana strona Realteka?? Od roku mam mac mini i nie zaglądałem na nią.

Są jakieś na dobreprogramy dla tych co nie potrafią wyszukać:

I tak nie wiadomo czy w tej paczce jest sterownik który wspiera chipset. Ale sprawdzić te sterowniki można. Pobierz wersje 64 bit i uruchom.