BSOD 0x7f Dysk SSD Goodram C40 45% life meter po zaledwie 4 miesiącach


(Korzeniewski Karol) #1

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Od marca posiadam nowy dysk SSD Goodram C40 i praktycznie od początku średnio raz lub dwa razy na tydzień występuje Blue screen, który wygląda prawdopodobnie tak http://i.imgur.com/kLNgTCc.jpg. Szukałem odpowiedzi i nie znalazłem niczego sensownego, ale jestem prawie pewien, że to wina dysku. W dodatku w programie S.M.A.R.T Goodram (od producenta) pokazuje, że wartość life meter jest zaledwie na poziomie 45% (dysk nowy, kupiony w marcu). Tutaj screen z tego programu http://scr.hu/5k0f/tb14c . Pomocy, czy ktoś zna sposób na rozwiązanie problemu z blue screenami? Czy od razu wysłać dysk na gwarację o ile jest to w ogóle podstawa do tego?


(Dimatheus) #2

korzenwow , zapoznaj się, proszę, z tym poradnikiem i stroną, a następnie - korzystając z przycisku Edytuj (na dole pierwszego posta po prawej stronie) i opcji Użyj pełnego edytora - popraw tytuł wątku tak, by mówił konkretnie o problemie. Poprawnie zatytułowany wątek zwiększa szansę na uzyskanie szybkiej pomocy. Zignorowanie tej prośby będzie skutkować przeniesieniem tematu do kosza.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(mrFreeze) #3

Screen z HDTune zakładka Health.


(Korzeniewski Karol) #4

Oto screen z tej zakładki http://scr.hu/5k0f/pekgi


(mrFreeze) #5

Daj screena z tego progsa.

 

http://www.goodram.com/content/uploads/2015/01/SMART_GOODRAM.7z


(Korzeniewski Karol) #6

Przecież jest już ten screen, ale wrzucam jeszcze raz http://scr.hu/5k0f/og0qz


(adamk1985) #7

W jakim sprzęcie go zamontowałeś - podaj spec. ?

 

Czy dokonywałeś reinstalację systemu i sterowników czy wykonywałeś kopiowanie z HDD na SSD ?

 

Aktualny BIOS płyty głownej oraz firmware SSD ?

 

Robiłeś MemTEST kości pamieci ?


(Korzeniewski Karol) #8
  1. Płyta główna : MSI B85M-G43

Procesor : Intel i5 4460 3,2 GHz

RAM : Goodram PLAY Black CL10 1600 MHz

Karta graficzna : MSI GeForce GTX 960

Zasilacz : Corsair VS550

 

  1. Tak, reinstalowałem system i sterowniki lecz niczego nie kopiowałem z HDD

(WolfX) #9

Jaki system, trim działa?


(Korzeniewski Karol) #10

System Windows 7 x64. Tak, trim włączony (włączony automatycznie przez Windows 7, nic nie zmieniałem)

 

PS. Nie rozumiem dlaczego administracja/moderatorzy tego forum w ogóle nie reagują na tak jawne nabijanie sobie postów. Ludzie, co Wam daje ta marna liczba pod nickiem? Jeżeli ktoś zakłada jakiś temat to widocznie w celu otrzymania pomocy, a 90% użytkowników jedyne co potrafi to poprosić o screen z jakiegoś programu, który nic nie wnosi a potem nawet nie zaglądają z powrotem do tematu. Dziwne i niezrozumiałe, jak dla mnie zachowanie. Nie pozdrawiam.