BSOD/restart przy ładowaniu systemu XP & interpretacja SMART


(Archimond55) #1

Witam, mam następujący problem:

-zacznę od początku.

System XP Prof. SP3 chodził wolno (ostatnie 2-3 miesiące) tzn. sam system ładował się 3-5 minut, sama praca na nim była dość wolna, długo włączały się aplikacje/gry, do tego jeszcze częste BSODy. Na dysku C: (systemowym) było czysto (sam system), a Dysk D: 100GB wolnego (z 300GB) - ale też go wyczyściłem z niepotrzebnych rzeczy. Użyłem CCleanera (oczysczanie, rejestr), następnie użyłem defragmentatora dysków, który stwierdził, że należy def. dysk C:. Kiedy to właśnie zacząłem defragmentację (było jakieś 5%), system zaliczył zgon. Od tej pory już nigdy się nie włączył - zawsze podczas ładowania systemu (pasek), na sekundkę wyświetli się BSOD lub od razu restart - w trybie awaryjnym to samo.

Szukając przyczyny problemu postawiłem na ramy, grafikę lub dysk.

Ramy przeskanowałem Memtestem z Live CD - 0 błędów. Grafikę zmieniłem na zintegrowaną - system dalej się zawieszał. Postanowiłem zrobić format: instalacja przebiegła normalnie, ale pulpit widziałem tylko 1 raz :slight_smile: Przy każdym kolejnym włączeniu restart w tym samym miejscu co przed formatem, ale jeden jedyny raz wyświetliła się jeszcze informacja o uszkodzonym pliku (nie zdążyłem spisać).

Skoro tak, to wziąłem się za przeskanowanie dysku programem MHDD, oto wyniki:

Czy trzyma się dobrze?

Jest jeszcze sprawa no-name'owego zasilacza TAKE ME 400W, czy to on może być winowajcą (pewnie jest)?

Procesor: E5200

Pamięć: 2 x 2GB GoodRAM 800MHz

Płyta główna: GA-G31M-S2C

HDD: Samsung HD502HI 500GB SATA II

Grafika: GF 9500

DVD-rom na stare ata

i zasilacz wspomniany wyżej

Nie mam już więcej pomysłów co to może być? Macie jakieś propozycje, aby poszło uruchomić tam system?