Jestem zupełnie nowy w temacie komputerów przenośnych, stąd ogromną prośba do Was o doradztwo w zakupie.
Mianowicie, potrzebuję komputera dość wydajnego - pracuję na programach graficznych, jestem również pasjonatem gier typu FPS i wolnych chwilach lubię oddać się właśnie takiemu spędzaniu czasu. Jak każdy słucham muzyki i serfuję po internecie. Bardzo lubię wieczorem usiąść przy dobrym filmie.
Czyli podsumowując potrzebuję przenośnego centrum rozrywki i pracy jednak haczyk tkwi w moim budżecie, a jest on o niebo skromniejszy, niż wymagania - wynosi ~ 2000 zł.
Planuję w najbliższym czasie zakup laptopa. Jest mi potrzebny na studiach.
Wielkość: myślę, że 15’ - 17-stka będzie ciężka w transporcie. Fajnie jakby ekran był matowy, ale wiadomo, że w tym przedziale cenowym może być ciężko.
Komputer powinien radzić sobie z takimi programami jak: AutoCAD, ArchiCAD, Photoshop, Sketchup, 3DsMax, ogólnie aplikacje graficzne. Istotna jest też wysoka wydajność przy renderowaniu. Jeśli przy okazji pójdą najnowsze gry, to będzie wspaniale.
Poza tym zależy mi na możliwie wysokiej jakości wykonania i niezawodności. Chciałbym, żeby starczył mi na kilka lat bezproblemowego użytkowania.
Bez systemu.
Budżet: 2800 do max. 3200zł.
W grę wchodzą sklepy internetowe, allegro.
Dokonałem samodzielnie wstępnego rozeznania i wybrałem następujące modele:
Asus R500VM (K55VM) / R500VJ (K55VJ)
Dell Inspiron 15R
HP Pavilion DV6
Lenovo G580
Lenovo Y580
MSI CX61.
Czy to sensowne propozycje? Osobiście najlepszy wydaje mi się Lenovo Y580 (najlepsze parametry w tej cenie).
Nie znam się na laptopach, wybór jest duży, a chcę kupić porządny sprzęt - dlatego proszę o poradę.
chciałbym zapytać co sądzicie dokładnie o tym Asusie R500VM (K55VM). Wersja z i7 Ivy Bridge, 8GB RAM i nvidią GT630M.
Podobnie jak kolega wyżej, laptop potrzebny bardziej w celach inżynierskich (wykorzystanie CUDA oraz Visual Studio), najlepiej żeby też ładnie Windows8 z tym śmigał.
Liczy się tak samo oczywiście niezawodność. Wkurzają mnie luźne zawiasy itp. defekty obudowy
Podoba mi się ten model i xkom go oferuje za 2759zł.
@bochen9 - jestem uprzedzony do marki. Mój kolega kupił parę lat temu IdeaPad Y550 i po niedługim czasie przy obciążeniach wyłącza mu się komputer. Software’owo kompletnie nic nie pomaga, przegapił też okres gwarancji i do tej pory się męczy. Rok później moja dziewczyna kupiła taki sam model, ale z lepszym procesorem i chyba też lepszą kartą graficzną - ten sam problem. Jak oddawałem go w ramach gwarancji, dostałem kartkę że wymienili płytę główną.
To z poważnych rzeczy. Z ■■■■■ół prawy głośnik się zacina(tego serwis uznał nie wymieniać), bateria jest żałosnej jakości(u dziewczyny trzyma 30min, w moim rok starszym Dellu Studio - 3h) i zawiasy kuleją.
Może to tylko wadliwa seria Y550, może nie. W każdym razie nie chcę mieć komputera z tej firmy.
Jaki polecicie laptop do 1700 zł? Nie do gier, chodzi głównie do biurowych rzeczy, do domu. Musi być cichy i dość wydajny ( wiadomo w tej cenie szału nie będzie)
Najlepiej w sklepach typu euro agd, morele czy tez x-kom
A 635M ? Jest ponoć o 9% wydajniejsza i również podobno to widać. Poza tym ja nie tyle do gier co do bardzo wydajnego kalkulatora masowego. Czyli komputera
Proszę o pomoc w wyborze laptopa. Wykorzystanie komputera: pakiety biurowe, oglądanie filmów, przeglądanie stron internetowych, sporadycznie do gier. Powinien mieć minimum 8 GB RAM i minimum 500 GM HDD oraz ekran 15,6 cala. Budżet 1,5 tys PLN - max. 2 tys. PLN.
Odpowiada na pytania dość enigmatycznie, zamiast raz i konkretnie, jasno. W dodatku nie odpowiedział, odnośnie odbioru osobistego. Może jeszcze odpowie, ale czy sprzęt może być kradziony ? Na fakturze jest napisane, że został kupiony 29.12.2012 za 2.447 zł. I na allegro został wystawiony 29.12.2012 roku za 1.899 zł ?!? Czy tylko mi to wygląda podejrzanie ? W dodatku są to dwa egzemplarze. Po co ktoś miałby kupować dwa laptopy, po czym po kilku godzinach sprzedawać je w Lombardzie ?
To ciekawe, no to jutro zadzwonie i pogadam osobiście. To się dowiem i kupie od ręki jak co, dziś sylwester i może facet być zajęty. Zobaczymy co z tego wyjdzie
A tym czasem znalazłem inny sprzęt, niestety z warszawy ale wart zainteresowania. Szkoda że nie zwrocławia, wszystkie fajne sprzęty, czy to używane zawsze daleko