Zuluzinho, jeżeli do gier, to GT320M bym nie brał - wydajność na poziomie 9600M GT i to jeszcze w starym procesie technologicznym (grzeje się i prądu sporo pobiera). A HP dlaczego? Fanboy? Do 4k nie widzę sensu brać czegoś ponad http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netboo … content_3c
Nie jestem fanboyem Intela, ale zależy mi na wydajnym procesorze, a Intel w tej dziedzinie dominuje nad AMD, szczególnie w rozwiązaniach mobilnych. Ten laptop, który podałeś ma lepszą grafikę i więcej RAMu ale znacznie słabszy procesor. U mnie na pierwszym miejscu komputer ma służyć do pracy, w wolnych chwilach do gier więc grafika jest sprawą drugorzędną.
Myślisz, że 100MHz i 1MB pamięci cache różnicy to dużo? Bez przesady, zdecydowanie lepiej mieć porządną grafikę, 4GB RAMu i 500GB dysk, niż mieć lekko wydajniejszy procesor.
A nowe mobilne procesory od AMD już nie są już złe, w końcu przeszli na niższy proces technologiczny.
muszę przyznać że mam już trochę mętlik z tymi komputerami. Chciałbym wydać ~2500 - komp do pracy, filmow, gier. Na pewno 4gb ramu, chciałbym i3 a jeszcze lepiej i5, karta grafiki najlepiej z serii ATI 5xxx. Marka-najlepiej Dell lub Toshiba.
Znajomy może mi przywieść coś z USA, słyszałem też że przy obecnym kursie EURO warto coś np z Niemiec ściągnąć.
Opłaca się z zagranicy? warto się napalać na Core i ?
Zuluzinho, ten HP z ceneo z lepszym procesorem ma dużo słabszą grafikę, więc jeżeli myślisz o graniu to odradzam.
Natomiast ten z euro, to ma faktycznie trochę lepszy procesor (post2396923.html#p2396923 - niezauważalnie niższy zegar, 1MB pamięci cache więcej, no i jest oszczędniejszy w poborze prądu) no i dodatkowo ma TunerTV jeżeli opis nie kłamie. Te różnice moim zdaniem jednak nie są warte dopłacania 400zł, chyba, że strasznie zależy Ci na Tunerze (który nie jestem pewien, czy jest).
Jeżeli niższa cena, to rozsądny powód, ale jak duża jest ta obniżka? Bo w takiej cenie możesz się zmieścić z Core i5 i HD5650/GT240M.
A ktory mi polecacie taki ze jak bym jechal na wakacje to by mi GTA 4 poszlo na minimalnych alblo SA bez problemu? Bo ja sie tam zabardzo nieorjentuje w ATI :lol:
planuję kupić laptop z granicą cenową do 2600zł, procek dwu rdzeniowy grafika 512-1024mb (dedykowana), 2-3Gb DDR3(ewentualnie DDR2) wolę uniknąć Visty, więc Windows Xp bądź Seven
laptop bd służył do oglądania fimlów, pracy na internecie, ale też do czasem do grania.
Coś się tak uczepił tej pamięci - w grafikach laptopowych i w niskiej rozdzielczości, to GPU i rodzaj pamięci będzie stanowiło wąskie gardło, a nie jej ilość. Czy są karty wydajniejsze od GT240M? Są. Czy są w tej cenie? Daje się znaleźć w tych okolicach GT330M i HD4650, ale dużej różnicy nie ma.
GT220M od razu sobie daruj, jest to już dość słaba karta i w starym procesie technologicznym.
310M jest jeszcze słabsze jeżeli chodzi o wydajność, ale jako że jest w nowym procesie technologicznym, jest oszczędna. Ale jeżeli myślisz o graniu, też sobie daruj.
GT325M to po prostu GT330M z obniżonymi zegarami i wydajnościowo zbliżona do GT230M, godna polecenia, a dodatkowo 4GB DDR3 1066MHz, Core i3, 500GB dysk, W7HP 64bit, bogato w gniazda (w tym USB3), ten Asus N61JV-JX064V W7HP jest bardzo ciekawą propozycją.
Natomiast Lenovo czy Samsung, to jeżeli ktoś myśli o grach - zdecydowanie Lenovo, jeżeli bardziej na mobilności (żeby mniej prądu ciągnął, mniej się grzał i dłużej na baterii szedł) i ew lepszym procesorze - Samsung
Core i3 posiada Intel® Hyper-Threading Technology, Intel® Virtualization Technology (VT-x), obsługują instrukcje SSE4.1, SSE4.2 no i są wyprodukowane w 32nm. A Penryny: post2396923.html#p2396923
A o różnicach poczytaj na portalach zajmujących się tą tematyką i na stronie Intela.
co powiecie o NOTEBOOK HP PAVILION DV7-3120EW 17.3"LED/i5-430M/2x2GB DDR3/500GB/GF GT320M 1GB/DVRW/ BT/802.11bgn/KAMERA/CZYTNIK/Win7 HP 64bit / TUNER TV za 3100 + przesyłka?
Też mnie zainteresował, ale brakuje mi w nim przycisków multimedialnych (Play/Pause, Stop, itp) ale takich osobnych, znajdę takie laptopa z takimi parametrami jak wyżej z tymi klawiszami? Obecnie mam Acera i nie podoba mi się rozwiązanie które tu jest, miałem brać PB ale obejrzałem go w slepie i nie przypadł mi do gustu