Generalnie, różnica pomiędzy 3-gen, a 4-gen, jeżeli chodzi o temperatury jest niewielka. Jeżeli nie masz dużych wymagań to Lenovo B5400 będzie dobrym wyborem.
GT740M-64bit jest wydajniejszy od GT635M - raz, że ma więcej jednostek ROP, dwa wyższe taktowania, trzy nowszą architekturę. Aktualnie najlepsze do gier w tym budżecie są:
w najbliższych dniach będę kupował laptopa. Mój budżet wynosi +/- 3000zł. Sprzęt będzie wykorzystywany głównie do internetu, pracy w pakiecie Office(studia), ale chciałbym też na nim od czasu do czasu pograć. Musi posiadać system operacyjny i matową matrycę, fajnie by też było jakby miał podświetlaną klawiaturę. Przydałaby się możliwość przyszłej rozbudowy o dysk SSD, chociaż nie jest to konieczne.
Słyszałem też pochlebne opinie o Samsungu 550P5C, jednak ten model jest obecnie praktycznie niedostępny.
Jakie inne modele laptopów/ultrabooków moglibyście jeszcze polecić w tej cenie?
Który z wymienionych przeze mnie modeli jest lepiej wykonany (zakładam, że jest to Lenovo, ale wolę się upewnić)
Czy karta graficzna w Lenovo Z510 jest w wersji 64 czy 128 bitowej? Jak ma się to do wydajności w grach? Z tego co słyszałem są różne wersje tejże karty
Z510 posiada GT740 na rdzeniu GK208, czyli szyna 64-bit, 8 ROP i podbite taktowania. Wydajność jest około 20% mniejsza niż wersji z szyną 128-bit, 16 ROP i niższymi taktowaniami.
Co do gier - Bf 3 i 4 (oczywiście będę w pełni zadowolony jeśli te tytuły będą działać chociaż na minimalnych ustawieniach graficznych), League of Legends, Guild Wars 2, WoW.
Skoro Lenovo Z510 ma grafikę 64bit, to czy będę w stanie uruchomić podane wyżej tytuły?
A, i jeszcze jedno: w jaki dysk SSD do MSI Ge60 warto zainwestować?
Który laptop będzie najlepszym wyborem, dodam, że nie ma być tylko do gier lecz do wszystkiego po trochu tj. internet, filmy, wlaśnie gry, ogólnie multimedialny i ważne, żeby szybko chodził bez ścinek i aby był system. Podam swoje propozycje:
Mam jeszcze jedno pytanie - gdyby jednak odrzucić zastosowanie “do grania” i założyć, że szukamy laptopa “biznesowego”, jakie modele do 3000zł mógłbyś polecić? Wymagania takie same jak poprzednio, tj.: matowa matryca, system operacyjny, podświetlana klawiatura i (jeśli to możliwe w tym przedziale cenowym) dysk SSD.
Edit: I co miałeś na myśli pisząc:
Mam rozumieć, że na wspomnianym wyżej modelu te gry nie uruchomią się wcale? Czy po prostu będzie problem z ich stabilnością?