GT540 również występowało w kilku wersjach? Generalnie rozglądam się za czymś z serii Acer V3 lub Aspire 5755G.
Wtedy jeszcze producenci nie kombinowali z oznaczeniami kart jak teraz, ale większość laptopów miała normalne GT540. Acer V3 chyba nie występował z GT540M, a Aspire 5755G trochę się grzał.
A za jakimi modelami radziłbyś się rozglądać w tym segmencie?
Mam okazję kupić Acera 5755G z i5, 4GB RAM, Dyskiem 320 GB oraz kartą 540M. Podobno roczny. Cena 1200zł +kw i teraz się zastanawiam. Poprosiłem o zrzut ekranu z temperaturami przy obciążeniu, aby upewnić się co do chłodzenia. Obecnie próbuje znaleźć dopuszczalne temperatury w tym modelu. Jak myślisz, opłaca się jeśli jest w dobrej kondycji? Chyba za te pieniądze nie znajdę nic wydajniejszego?
Szukaj laptopów z grafikami GeForce GT540M, GT630M, GT620M oraz Radeon HD 6650M, 6630M, 7670M, 7650M. Sprawdź jeszcze oferty na Tablicy - czasami można znaleźć ciekawą ofertę. Za ~1400 zł raczej nic wydajniejszego od GT540M i HD7670M nie znajdziesz.
Mam okazję kupić ww. Acera (i5, 4GB RAM, Dyskiem 320 GB oraz kartą 540M) z systemem za 1200zł+kw. Według sprzedawcy temperatury podczas gry (testowane na Bad Company 2) nie przekraczają 65 stopni. Sądzisz, że oferta jest dobra o ile jest w dobrym stanie? Czy powinienem się jeszcze targować? Z tego co widzę Hd7670m jest wydajniejszy, ale z nim coś droższe laptopy są i większość z prockami od AMD.
HD7670M wydajnościowo jest podobna do GT540M. Jeżeli Sprzedawca podał prawdziwe temperatury, to za 1200 zł jest to dobra propozycja.
Też mi się tak wydawało właśnie, patrząc na ceny laptopów używanych na allegro i tablicy. Jeśli chodzi o wydajność w grach to tutaj kryterium oceny jest w chwili Guild Wars 2. Podobno laptop ma rok, tak więc zajechany nie powinien być - na zdjęciach wygląda ok. A co do temperatur to najwyżej będzie trzeba go rozkręcić i przeczyścić chłodzenie oraz wymienić pastę.
Dzięki.
Witam serdecznie wszystkich użytkowników portalu. Zamierzam kupić sobie drugiego laptopa takiego który będzie używany praktycznie w domu do gier. Myślę o 15", przeglądałem oferty i szczerze powiem że szczena mi opadła, żeby coś wybrać to po prostu tragedia. Ogólnie to wypatrzyłem dwie sztuki:
1. Lenovo Y510p i7-4700 8GB 1TB+SSD 2xGT755 SLI
2. MSI GE60 2OD-267XPL i7 8GB 1TB GTX760M FHD
Zdań na temat tych modeli jest tyle że naprawdę człowiek na końcu nie wie o co chodzi. Cenowo staram się zmieścić w granicach 3500-3600 zł. Prosił bym o pomoc ludzi którzy mieli kontakt z tymi notebookami, albo może coś kupowali w tym przedziale cenowym ostatnio.
Pozdrawiam wszystkich
Konfiguracja SLI w Lenovo ma wydajność na poziomie GTX770M , ale ma także kilka wad: wyższe temperatury, większy pobór energii, brak Optimusa i największa wada: SLI różnie się skaluje w różnych grach - raz będziesz mieć wydajność GT750M, a innym razem GTX770M.
Do gier w Twoim budżecie najlepszym wyborem są:
- Acer V3-772G i5-4200M/8GB/1000/DVD-RW/ Win8 GTX760M w X-KOM za 3349 zł
-
Możliwość montaży 3 dysków (2x 2.5" + mSata),
-
Ciche chłodzenie,
-
Wygodna klawiatura.
-
4 sloty RAM,
-
Błyszcząca matryca,
-
Rozdzielczość 1600 x 900px (ale za to większa wydajność w grach i dłuższy czas pracy na akumulatorze)
- MSI GE60 2OE i5-4200M/8GB/1000/DVD-RW GTX765M w X-KOM za 3399 zł
-
Możliwość montażu dysku SSD mSata,
-
Matowa matryca FullHD,
+ Podświetlana klawiatura,
- Dobre głośniki,
-
Gorzej wykonany i głośniejszy w porównaniu do Acera,
-
Mały akumulator (4400 mAh)
Acer ma nieco niższe temperatury niż MSI.
Ewentualnie możesz dopłącić do wersji z procesorem Core i7. Najlepiej Intel Core i7-4702MQ , bo TDP ma takie samo jak i5 (temperatury będą podobne).
Dzięki wielkie za pomoc, Twoja odpowiedz bardzo mi pomogła. Mam pytanie odnośnie procka, czy w dzisiejszych grach będzie różnica między procesorem i5 a i7 ??
Tutaj dokładając 300 zł mam z i7 http://allegro.pl/laptop-msi-ge60-2oe-045xpl-i7-8gb-1tb-gtx765m-fhd-i3948062945.html a to co widziałem to między i5 a i7 jest duża różnica.
Różnica będzie widoczna w grach Multiplayer oraz tych, które mocno obciążają procesor.
A mam pytanie jeszcze co do tego MSI GE60 za 3029zł w xkomie.
Opłaca się jeszcze przeczekać kilka miesięcy? Zmienią się jakoś ceny? Wejdzie coś nowego, lepszego żeby w tej cenie 3000~ kupić?
Ceny na pewno się zmienią. Ostatnio ten model trochę podrożał. W najbliższych miesiącach w laptopach pojawią się GPU GeForce GT8xxM oraz Radeon R7 i R9.
I w jakiej cenach one będą oscylowały?
Bo tak myślę, czy nie poczekać kilka miesięcy i wziąć coś lepszego za 3000.
Nie wiem, jakie ceny będą miały nowe modele.
A jest szansa, że te MSI GE60 z i7 potanieją do cen takich jak teraz są z i5? + mniejwięcej w którym miesiącu zaczną wychodzić te nowe laptopy z Radeonami i GeForce nowymi.
Szybkie pytanie: czy w laptopie Lenovo z510 jest możliwość dołożenia dokupionego dysku SSD. Jak się da, czy jest to trudne?
Nie wiem, jak na razie to obie wersje drożeją.
Z510 nie posiada mSata ani M.2, więc musisz wymienić za HDD lub kupić 2nd HDD CADDY.
Dzięki za szybką odpowiedz. A w tym laptopie jest taka możliwość? Widzę na aukcji, że jest podane dysk SSD oraz drugi dysk mSata 24gb (trochę mało, ale bym go wymienił na HDD, jeśli oczywiście można). Jak znów nie ma takiej możliwości (sic!) to mogłbys podać coś gdzie w przyszłości można wymienić dysk? Ogólnie do 3k, 6-8gb ramu, i5, karta 740m, lub lepsza, dobra matryca, konieczne z W8. Dzięki, pozdrawiam.
Witam,
Notebook dla firmy.
Zastosowanie :
-
pakiet biurowy Microsoft Office 2010
-
internet, poczta,
-
program do fakturowania i magazynu
-
filmy HD 720p
Budżet ok. 2000 zł brutto
Skłaniam się do platformy na i3 i tu nasuwają się poniższe pytania :
-
i3 3217U 1,8GHz 17W czy i3 3110 (3120) 2,4(2,5)GHz 35W ? (w kontekście dłuższej pracy na baterii)
-
HDD 500GB czy SSD 128GB ?
-
Czy koniecznie musi być matowa matryca ? (praca w domu) 15,6 cala
-
Grafika HD4000, myślę, że w zupełności wystarczy
-
LAN 1Gb/s ? (praca w domu)
-
System: Windows 8
Ogólnie zastanawiam się jeszcze nad ultrabookiem, ale ceny tego typu konfiguracji oscylują
o około 300-600 zł więcej od notebooka.
Zapewne nasuną się jeszcze jakieś kwestie …