Lenovo, które podałeś z systemem i bez różnią się ilością ramu. Jak to jest z serwisem lenovo i “marką”? Słyszałem wiele pogłosek, aby pomimo dobrych cen unikać ich sprzętu.
Jak odniósłbyś się do pozycji, które pisałem w pierwszym poście (dell i asus)?
Te co podałem mają 2,5 x mocniejsze procesory niźli i5 niskonapięciowe niskotaktowane o mocy porównywalnej do i3 normalnej…
Nie ta liga…
To tak jak by wisłę kraków porónać do barcelony…
Lenovo ? Serwis ma normalny, przeciętny jak zwał tak zwał… MA serwis na równi z msi, lepszy niż asusy gorszy niz delle, natomaist dele dostaniesz tylko z procesorami niskonapięciowymi nie mającymi najmniejszego startu do i7 4 rdzeniowego 8 wątkowego…
Dobry procesor, ale nie wiem czy nie będzie głośny, zwłaszcza z dwoma kartami graficznymi, których nie potrzebuję… No i zawsze to Lenovo, a nie Dell. Chyba, że się mylę.
do pracy biurowej i7 jest zbędne. i5 w zupełności sobie poradzi.i7 nic nei wniesie… Tak samo 16 gb ramu. Kompletne nieporozumienie. Do pracy biurowej 8 gb to juz dalece za dużo… no chyba, że operujesz jakimiś wielkimibazami danych to i7 z ramem może się przydać.
z długą gwarancja natomiast to tylko Dell 3560 z i7 FHD, dysk SSD musisz dokupic i włożyć albo w miejsce fabrycznego 7200rpm albo kupić dodatkowo HDD caddy i wrzucić zamiast napędu optycznego. Wtedy oba dyski w środku będą.
LApek z serii biznesowej della. Aluminiowa obudowa. Gwarancja aż 4 letnia i to nawet przy zakupie na firme ( w lenovo skracają do roku) w trybie NExt Business day, tj serwisant przyjeżdza w ciągu roboczo doby od zgłoszenia i naprawia od miejscu. Nigdzie sprzętu nei odsyłasz i nei czekasz. Wszystko jest od razu.
Myślałem o tym Dellu 3560, który podałeś, ale dużo złego słyszałem o jego głośności. Miał ktoś z nim do czynienia? Pełno ludzi pisze, że nie daje rady przy nim pracować, bo układ chłodzenia jest tak głośny. Ktoś nawet zwrócił do sklepu.
Skoro do biura, multimediów niepotrzebny i7 to może ten Dell, który podałem z niskonapięciowym i7 4500U? Mówią, że odpowiada on procesorom i5. Ktoś się orientuje w tym procesorze? Lub może coś więcej powiedzieć o niskonapięciowych? Bo mało znalazłem informacji. Laptop ma być używany raczej do standardowych zastosowań, ale jak już wydawać kasę to chciałem w miarę nową technologię, żeby długo posłużył. Laptop będzie potrzebny do CADa, programów z obszernymi bazami danych, a poza tym do filmów, internetu itp.
Nie kupowałem w żadnym z tych sklepów. Kupowałem w x-komie i ich zaletą jest też rozbudowana sieć punktów stacjonarnych. Obsuługa też bez zarzutów. Na maile odpisują ekspresowo.
Aczkolwiek wspomianego Lenovo y510 mają trochę drożej hoćto pewnie wynika po części z tego, zęsystem jest dodany na płytce przez sklep a nie preinstalowany i przypisany do laptopa ( a tak chyba jest w obu któe podałeś)
Tym razem poszukuję laptopa, który będzie używany do:
przeglądania internetu, czasem obejrzenia filmu
oglądania TV (chodzi mi tutaj o dużą ilość portów USB lub/i slot na kartę PCI aby można było podłączyć Tuner TV, ponadto będzie używany internet mobilny)
Konkretne wymogi:
dobra bateria (te kilka godzin by się przydało)
przyzwoita wydajność
jak już wspomniałem - slot PCI i/lub dużo portów USB
matowa matryca (niekoniecznie)
podświetlana klawiatura (niekoniecznie)
Laptop będzie używany głównie na działce, gdzie prąd “ciągnę” z 12V gniazdek, więc byłoby bajlando gdyby dało się dokupić zasilacz do lapka właśnie pod 12V
Przyzwoita jakościowo obudowa. Całkiem masywne zawiasy od matrycy. Przebiegi na bateri wr ecz fenomenalne. Mocna bateria i procesor niskonapięciowy dają razem ponad 7 godzin siedzenia na necie tudzież nawet 12 pracy w office
Gwarancja w trybie DND ( odpowiednik next business day)
Cena podobna. JAkośćkadłubka lepsza (lepsze tworzywa) aczkolwiek nie koniecznie solidniejsza ( zawiasy od matrycy ma w moim odczuciu jużnei tak masywne)
Widać nikt nie miał nic do dodania haha. Rynek laptopó to nie rynek torebek, że
wybór jest niewyczerpany. Zazwyczaj są ok 2 naprawe warte uwagi opcje. JA staram siętakowe wrzucić. To o wg mnie jest najlepsze bez rozdrabniania się na jakieśpółśrodki bo po co mam wrzucąc coś co jest gorsze ?