Mieszkam i uczę się w Belgii, ale brakuje tu ogarnietych ludzi w tym temacie, więc proszę was o pomoc.
A więc to mój ostatni rok w szkole sredniej, za rok idę na studia (humanistyczne jak cos). Z tej okazji chciałbym kupić lapka, którego mógłbym zabierać ze sobą i pracować na nim w pociągu oraz na wykładach.
Moje ogólne wymagania to:
ekran o przekątnej około 15 cali (widziałem lapki z 15 i 15.6 cali), matryca najlepiej matowa
bateria minimum 3/4 godziny (w pociągu są wtyczki, ale nie zawsze wolne, tak samo na uniwerku gdzie większosć ma lapka i korzysta z wtyczek)
komputer uzywać będę głównie do internetu, pisania prac i lekkich gierek gdy będzie sie nudziło (minecraft, knights and merchants, moze simcity 5 - nie takie lekkie)
system albo windows 8 albo bez systemu (i wtedy ubuntu zainstaluje)
wifi (b, g i n), modem 3G (ewentualnie 4G, ale nie obowiązkowo), bluetooth
pamięć ram min. 8 GB (chcę mieć duży zapas, na stacjonarnym zdarza mi sie używac 5/6 GB)
bez CD/DVD
kamerka i mikrofon
fajnie by było mieć dysk ssd (nie używam dużych ilosci pamięci, wiec 128/256 starczy) ewentualnie maly SSD + wiekszy HDD
nie wiem czy jest taka mozliwosć, ale fajnie aby lapek był z padem numerycznym (nie wiem czy przy takiej przekątnej dają klawiaturę z numpadem)
rozdzielczosć ekranu najlepiej 1080p
klawiatura AZERTY
Komputer będzie używany tylko w pociągu, na uniwerku, bibliotece… do grania itp mam stacjonarny wiec jeżeli np. według was ekran jest za duży lub jakas inna funkcja nie wbyt potrzebna to polećcie mi może coć mniejszego
Będę kupował prawdopodobnie przez internet w belgijskich/francuskich sklepach internetowych, ale jeżeli będzie cos fajnego na allegro (z klawiaturą AZERTY) to mogę się zastanowić
Przeglądalem francuski sklep internetowy i wpadły mi w oko:
Budżet okolo 1500-1600 euro. Komputer ma mi starczyć na dluższy czas, nie na np. dwa lata. Chcę kupić dobrego, zapłacić więcej ale mieć go na całe studia.
Z nowych laptopów w podanym budżecie nie ma nic ciekawego. Jeżeli trochę dopłacisz, to polecam Lenovo B590 1005M/2GB/500/DVD-RW z matową matrycą w X-KOM za 999 zł
Z używek proponuję szukać Dell Latitude E6400. Biznesowa seria produkowana w Polsce.
Ten segment cenowy jakiś strasznie chłody nie będzie nie oszukujmy się
Ten Samsung w testach osiąga w pełnym obciążeniu 89 stopni (to nie jest źle bo tu mowa o totalnym obciążeniu, a nietakim jak w grach ), ale testy przeprowadzono na procku i7 w Twojej aukcji jest Pentrium B980 więc będzie chłodniejszy. Jest on również słabszy więc nie wiem jak z grami.
Od siebie powiem Ci tyle, że na moim i5+GT630 nie było gry w jaką bym nie pograł.
Mass effect i cs:Go na wysokich myślę bez problemu. (CS:GO na pewno bo grałem)
Akurat mam teraz Acera 5733, zdjęt klawiatura, rozebrany korpus, laptop goły, a wentylator chodzi co chwilęna maksymalnych obrotach. Mój stary dobry Asus X54HR podczas grania tak się nie nagrzewał…
Raczej wątpię czy znajdę coś innego niż K53T, jedyny segment do 1000zł u Asusa.
Jaro070
Przepraszam za pomyłkę, ale chodziło mi o 630m, do 1100 nie znajdę żadnego laptopa z grafiką Nvidia GT 640m
A jak patrzę na jej testy to mi jej żal się robi, połowa gier jest niegrywalna…