Chcesz kupić laptopa? Koniecznie zajrzyj tutaj

Powiem Ci, że używałem kiedyś stacjonarki, ale gdy wymieniłem ją na laptopa to nie wrócę się już do komputera stacjonarnego - pomimo iż obecnie mam laptopa podpiętego do monitora, klawiatury i myszki, to cały czas mogę odpiąć to wszystko, spakować laptopa do plecaka i zabrać go gdzie chcę… ze stacjonarnym nie dałbym tak rady…

Myślę, że ten laptop ma już szybki procesor i dużo RAM - tylko ten dysk - czy znacząco wpłynie on na pracę Photoshopa - oraz czy nie ma możliwości przyśpieszyć go np. kartą pamięci lub pendrive’m 8GB podpiętą do ReedyBost’u? I czy istnieją są jakieś laptopy, o podobnych parametrach, a jednocześnie szybszych dyskach?

Są Dell seria XPS, proce Quad lub i5 pewnie na i5 jest normalna temp obudowy bo laptopy z Quadami mają temp obudowy w niektórych miejscach ponad 50 st w obciążeniu, RAM 4/6/8GB, karty GT420-435, dysk 320/640GB 7200RPM chyba jest miejsce na drugi, matryce w 15’’ jest full hd w 17’’ 1600x900, system Win7 Pro, typ gwar NDB, chyba jeszcze napęd blue-ray dodają.

Dobra, ale czy jest sens kupić laptop z gorszym procesorem, mniejszą ilością maksymalnej obsługi RAMu (Asus obsługuje do 12GB), w zamian za lepszą grafikę i szybszy (ale za to mniejszy) dysk?

XPS w tej cenie dostaniesz z Quadem, chcesz Quada to kupuj dla mnie to bez sens patrząc na czas pracy na baterii i temp pracy takich proców, RAMu 8GB powinno starczyć na długo, prędzej proc się zestarzeje niż 6-8GB zacznie być nie wystarczające. Dysk po co komu wolne śmietnisko ponad 1TB, lepszy mniejszy, ale szybszy.

Przyjrzałem się bliżej laptkom z tej serii u muszę powiedzieć, że faktycznie oferują dużo lepszą grafikę oraz szybsze dyski … ale też nie są bez wad - brakuje mi w nich bardzo USB 3.0 co oferuje znaleziony przeze mnie ASUS, dzięki czemu będę mógł podłączać do niego nowszej generacji dyski USB i szybciej przesyłać na nie pliki… drugą także istotną kwestią jest brak czytnika blu-ray, a mi zależy mi na tym, żeby takowy w nim się znalazł - na takim nośniku zmieści się cały film FullHD albo cały obraz systemu wraz ze sterownikami - dzięki czemu z jednej płytki będę mógł przywrócić cały system…

I teraz mam duży dylemat - muszę wybrać laptopa z szybkim procesorem i bardzo dużym, ale wolniejszym dyskiem, albo szybszym ale mniejszym dyskiem i lepszą grafiką ale gorszym prockiem…

W związku z tym chciałbym się zapytać czy nie byłoby lepszym rozwiązaniem zastosowanie pendrive’a 8GB do przyśpieszenia pracy dysku (funkcja Readyboost w Windows7)?

To jest dobra konfiguracja, tylko napędu BR nie ma.

http://www.x-kom.pl/p/60638-notebook-la … 7hp64.html

Przy 8GB RAM ta funkcja nie doda widocznej wydajności.

Tylko, że ten przynajmniej z tego co widzę to ten laptop nie ma portu D-Sub - a ja właśnie za pomocą tego złącza podpinam monitor do komputera i co więcej monitor nie ma innych wyjść. Nie ma więc mowy o tym, żebym kupił laptopa, który nie umożliwi mi używanie tego portu. Ewentualnie musiałbym użyć przejściówki, jednakże czy ona podoła z np. płynnym odtwarzaniem filmu w HD? I czy nie spowoduje zwolnienia pracy komputera? I

Sprawa druga to gwarancja - 27 miesięcy od wyprodukowania. A co jeśli on leżał w sklepie przez pół roku? Trochę to nie fair, bo przecież przez te pół roku nikt go nie używał, a on już tracił gwarancję…

I ostatnia kwestia to obsługa nowatorskich technologii wprowadzonych przez Intela takich jak Intel Hyper Threading i Turbo Boost - czy ten laptop je obsługuje? Bo są w miarę fajne, pozwalają lepiej wykorzystać możliwości procesora…

Są kable hdmi-d-sub, tylko one ponoć nie zawsze chcą działać (zależy od urządzenia np stare crt) i trzeba wtedy dodatkowo konwertera przerabiającego sygnał cyfrowy na analogowy, lub użyć adaptera mini dispaly port > d-sub jak w kompach od Apple. Z przesłaniem filmu w HD na inny monitor czy telewizor sobie poradzi, sam proc jest wystarczający do przerobienia HD, a jeszcze jest karta ze sprzętowym dekodowaniem, ale obraz jak masz monitor starego typu to to wątpię czy zauważysz różnice między zwykłym dvd a hd.

Takie salony jak Vobis, Komputronik, x-kom zwykle towar mają tylko na stronie internetowej, 5 laptopów w szklanych gablotkach w cenach dla Kowalskiego który i tak pewnie jeszcze laptopa za 2,5 weźmie na kredyt, podobną ilość sprzedawców w garniturkach którzy na proste pytania nie potrafią odpowiedzieć i 1-2 klientów, mało kto wpada do sklepu i chce sprzęt za ponad 5 tyś.

Dostępność:

od 0 do 2 sztuk

Wątpię czy mają lub chociaż je widzieli w sklepie więcej niż 10 razy, to jest towar bardziej na zamówienie, 27 miesięcy to gwar NBD (naprawa u klienta), sklep i tak powinien za towar odpowiadać przez minimum 2 lata (rękojmia). Można też zamówić bez pośrednio w sklepie Della i samemu dopasować sobie konfiguracje.

Technologie proca

http://ark.intel.com/Product.aspx?id=49024

Naprawa u klienta? Czyli co przyjeżdża mi do Dębicy ekipa naprawcza z np. Łodzi i w domu naprawiają mi komputer?

Czyli co - mogę zamówić cały taki laptop i wymienić w nim nagrywarkę DVD na Blu-Ray?

Możesz podać stronę internetową gdzie mogę sobie ułożyć laptopa wedle własnych chęci?

Naprawiają lub wymieniają laptopa tam gdzie zamówisz serwisanta

http://www.dellpromocje.pl/?pl_gwarancja,26

http://www1.euro.dell.com/pl/pl/domowe/ … dhs&~ck=mn

Zobacz czy się da dodać BR, konfigurator w PL jest od 2007r dla Della polski rynek nie jest szczególnie ważny, paru modeli laptopów się nie kupi, to konfigurator może mieć braki, Dellowi bardziej zależy na sprzedaży do sklepów.

Spoko zawsze można przecież kupić nagrywarkę na USB i to rozwiązanie ma też plusy - jest niezależna od laptopa, więc można nagrywać albo na jednym laptopie albo na drugim…

Znalazłem taki model laptopa na Allegro http://allegro.pl/dell-xps-l701x-i7-740 … 55576.html - to właśnie ten prawda?

Pozostaje jeszcze jedna kwestia - jak wygląda sprawa niezawodności laptopów tej firmy - czy często zdarza się, że ulegają one awarią? Mój HP w lecie nieraz był aż tak gorący, że gdy położyło się na nim dłonie nie dało się ich utrzymać bo aż tak parzył - czy Dell’e mają podobne problemy?

Oraz czy to, że znajduje się w nim tyle zaawansowanych podzespołów nie wpłynie na jego skróconą żywotność? Licząc, że pracuje nieraz to po nawet 16 - 20 godzin dziennie (zwłaszcza w wakacje gdzie nie raz całą noc wysyła lub pobiera duże pliki i działa niemalże cały czas, nawet gdy przy nim nie siedzę) - jak taki tryb pracy wpłynie na jego stan?

To samo, konfiguracja i cena.

O awaryjnych seriach Della nie słyszałem, obecnie najgorzej z awaryjnością jest w Lenovo seria IdeaPad i HP Pavilion, nie dość że awaryjne to jeszcze serwis beznadziejny nie jednej osobie odesłał laptopa z połamanymi zawiasami, obudową czy innymi uszkodzeniami.

Elektronice wysokie temp nie służą na plus ale XPS to laptopy dosyć trwałe i dobrze wykonane to nie powinien się szybko popsuć, laptop w obciążeniu będzie miał w niektórych miejscach ponad 50 st w obciążeniu, w idle będzie ok 30-40 st, ale takie temperatury będzie miał każdy laptop z Quadem bo nie da się schłodzić wydajnego proca w małej obudowie.

Witam

Chce kupic laptopa do 3000 zł. Moje wymagania: od czasu do czas jakaś gierka sportowa typu fifa 11. Multimedia, internet, filmy wiadomo jak prawie kazdy. Zeby bateria w sumie troche trzymała. Matryca 15’. Nie chce jakiegos duzego kolosa. Firma nie sprecyzowana, chociaz mam starego asusa i nie narzekam. Pozdrawiam

Hello

Szukam laptopa w granicach 2300 zł…tak do ogólnego zastosowania, internet, pisanie, oglądanie filmów, czasem po grania w gry. Fajnie, żeby miał ekran LED 15,5", Windows 7 i jakiś bluetooth wbudowany,kamerkę, Wi-Fi, klawiaturę numeryczną i inne bajery, które naprawdę potrafią umilić pracę. Co do marki do nie mam wymagań byleby służył długo

Co sądzicie o tym lapku http://www.inwazjapc.pl/mobile-notebook … -6led.html

Pogram na tym w jakies gry( typu NFS , GTA IV) ?

Witam ! :slight_smile: Poszukuję laptopa do 2300-2400. Najlepiej na http://www.inwazjapc.pl Do codziennego użytku, środowiska biurowego, internetu i co jakiś czas kilku gier lepiej zainwestować w lepszy procesor i średnią grafikę czy lepiej dołożyć nieco do karty kosztem procesora? Co do procesora to lepiej wejść w intela czy amd? Pozdrawiam ! :slight_smile:

OK, kupiłem dziś rano Acer 5552G, więc jak przyjdzie to napiszę jak się sprawuje, i jak osiągi :slight_smile:

Acer 5552G (2050zł, na tej aukcji)

Procesor: AMD N830 (3 rdzenie, 2.1 GHz, 1,5 MB cache)

RAM: 4 GB DDR3

Grafika: Radeon HD 5650 1GB

Dysk: 500GB

Ekran: 15,6" LED

Narazie jestem przekonany, że warto było :smiley: Co ciekawe, jak dokonywałem zakupu byłem 3, a w momencie pisania posta poszło już 7.

Witam

Poszukuje laptopa do 2000 zł. Moje wymagania to Matryca z podświetleniem LED oraz karta Wi-Fi w standardzie “n”. Zastanawiam się nad taki wyborem:

http://allegro.pl/laptop-acer-5552-5552 … 08522.html

Co o tym sądzicie? :wink:

Marqiusz piesze że nie żałuje zakupu i warto brać, z resztą wydajniejszego nie kupisz za 2k, jak będziesz używał sprzętu do nie wymagających zadań typu net/filmy itp kupował bym ProBooka + care pack:

chcesz-kupic-laptopa-koniecznie-zajrzyj-tutaj-t344645-630.html#p2709226

chciałbym kupić lapka ale nie wiem za bardzo jakiego, na lapku będę korzystał tylko z internetu, i a czy dało by zrobić takie coś że będę miał obraz systemu na dysku laptopa i poprzez podłączenie go z innym kompem skrętką prześle obraz (ghost). Myślałem nad IBM ThinkPad T41. Dodam że mam do wydania około 400-500zł, czy jest w ogóle sens inwestować w takie coś?