Chłodzenie czy inny problem


(edmun) #1

Niestety odkąd wymieniłem sprzęt na nowy, mam problem z częstym wyłączaniem się komputera.

Nie wiem niestety czy jest to wina chłodzenia, czy też windowsa. Przeszukałem wiele for internetowych i zawsze jest wielka niewiadoma, czy jest to wina pliku wymiany pamięci wirtualnej, czy faktycznie samego chłodzenia lub zasilacza.

Wszelkie dane techniczne oraz zdjęcia dodam do tematu po godzinie 16 jak tylko wrócę z pracy, więc opisze na razie problem teoretycznie.

Na początku myślałem że wyłączanie się komputera powstaje właśnie przez wysoką temperaturę, jednak ostatnio zdarza mi się to nawet często przy przeglądaniu stron internetowych.

Objawy to czarny ekran, komputer który przechodzi jakby w tryb czuwania, ale naprawdę wszystko pada, na monitorze dostaję standby, a wentylatory chodzą dalej. Reset nic nie daje, tylko power no i włączanie całego sprzętu od nowa.

I teraz pytanie następujące.

Czy przy procku intel core duo 4550 i chłodzeniu boxowym naturalnym jest temperatura bez stresu na poziomie 50'C a na płycie głównej około 40'C ?

Podejrzewałem kartę grafiki, że może ona przy grach wydala za dużo ciepła, w szczególnosci że Galaxy GeForce 8600GT przy standardowym chłodzeniu trzyma 50'C a przy stresie potrafi dojść do 100'C i w dodatku to zwykłe chłodzenie już po 3 miesiącach zaczęło nieźle hałasować (wymieniłem na pentagrama z miedzi za niecałe 100 zł i temperatura nie przekracza 45'C).

Okazało się że przyczyną częstych wyłączeń komputera nie była jednak karta grafiki - komputer wyłącza się dalej.

Dodałem nawet wentylator na tylną blachę aby wyciągał z mostka odrobinę ciepła. Niestety również bez skutku.

Często po włączeniu ponownie komputera, uzyskuję komunikat od XP (w chwili obecnej SP2 i nie chcę na SP3 przechodzić ze względu na v-inspirat, ale to nieważne) że system uzyskał sprawność po poważnym błędzie i wszelkie dzienniki zostały zapisane do pliku sysdata.xml

Z tego co wyszukałem po necie, taki komunikat świadczy o pliku wymiany.. Dziwi mnie tylko że windows nie radzi sobie z takim plikiem jeśli mam tylko 2GB Geila na dual channelu.

Czy może mieć to jakiś związek? Nie sądzę.

Sprawdziłem również zasilacz ze względu na to że coreduo i taka grafa potrzebuej dużo mocy i w dodatku porządny zasilacz. Wydaje mi się że wszystko jest w porządku. Podam dane później.

Na chwilę obecną proszę o pomoc na co warto zwrócić uwagę, jakie parametry powinny być sprawdzane, jakie są nominalne temperatury i jak powinna być ustawiona pamięć pliku wymiany.

Dane techniczne i zdjęcia po godzinie 16 tak jak zaznaczyłem wcześniej.

edit:

nawet nie wiedziałem że w stopce mam jaki mam sprzęt:

Asus PB5, Duo E4500, Geil2GB PC2-6400, Galaxy GF8600GT 256MB DDR3


(dudpis) #2

Sprawdź napięcia w zasilaczu...


(Mandrasik17) #3

nie temperatura proca w idle za wysoka... Jaki masz zasilacz??


(edmun) #4

no właśnie te wszystkie dane dopiero po 16. co dziwne ten sam sprzęt zmontowałem klientowi. nawet obudowa podobna. u niego temperatura połowa mojej.. postaram się jak najszybciej dać dane.


(slawex1983) #5

Może radiatory niezbyt dobrze przylegają do CPU, GPU, chipsetu?


(edmun) #6

Sprawdziłem chipsety i radiatory ładnie śmigają.

Sprzęt tak jak podawałem:

Asus PB5, Duo E4500, Geil2GB PC2-6400, Galaxy GF8600GT 256MB DDR3

Zasilacz Powertec 420W

W chwili obecnej po włączeniu mam:

CPU - 50'C

System - 35'C

Prędkość na CPU - 1500 RPM

Prędkość na karcie graf - 3500 RPM

Napięcia:

Vcore - 1.160V

3.3V - 3.280V

5V - 5.145V

12V - 12.249

a4ddbfd9011698cam.jpg

Wina zasilacza ?


(Goodprogram) #7

Podłącz inny.

PS. Aleee kurzu w budzie : PP


(edmun) #8

Muszę inny znaleźć. Pod ręką tylko 250W :confused:

A na kurz nie patrz. To tylko pominięcie sprzątania w tą niedzielę.

Widziałem gorsze sprzęty. W radiatorach na szczęście mam czyściutko bo tam czyszczę o wiele częściej.


(Cosik Ktosik) #9

Z tego co ja wiem, takie geile często wymagają podniesienia napięcia do około 2v (przy 1.8V występują właśnie bluescreeny/restarty).


(edmun) #10

no i znowu restart.

grałem w q3a :confused:

zmieniłem timingi na ramie i nic to nie dało... sz*** by to trafił :confused:

edit:

kolejny restart

"

Server=watson.microsoft.com

UI LCID=1045

Flags=1696082

Brand=WINDOWS

TitleName=Microsoft Windows

DigPidRegPath=HKLM\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\DigitalProductId

ErrorText=Utworzono dziennik tego błędu.

HeaderText=System odzyskał sprawność działania po poważnym błędzie.

Stage2URL=

Stage2URL=/dw/bluetwo.asp?BCCode=1000008e&BCP1=C0000005&BCP2=BF83BCBB&BCP3=B6A51EFC&BCP4=00000000&OSVer=5_1_2600&SP=2_0&Product=256_1

DataFiles=C:\DOCUME~1\edmun\USTAWI~1\Temp\WERe76b.dir00\Mini052708-02.dmp|C:\DOCUME~1\edmun\USTAWI~1\Temp\WERe76b.dir00\sysdata.xml

ErrorSubPath=blue

DirectoryDelete=C:\DOCUME~1\edmun\USTAWI~1\Temp\WERe76b.dir00"


(Cosik Ktosik) #11

edmun , nie miałeś zmieniać ich timingów, tylko podnieść napięcie (np DDR2 OverVoltage Control zwiększyć z 1.8V na 2.0V)


(Mariosti*) #12

Wentylator z tyłu obudowy jest przykręcony w złą stronę.


(edmun) #13

wciąga zimne powietrze :slight_smile: próbowałem już w drugą stronę i bez rezultatu.

cosik_ktosik jak zmienić napięcie? zworkami czy w biosie poszukać (chyba w biosie tego nie znajdę)


(Goodprogram) #14

Tam.

Ram voltage, jakoś tak.


(Cosik Ktosik) #15

Timingi ustaw na auto, jak będzie wszystko chodziło, wtedy możesz je zmieniać.


(Mandrasik17) #16

Weź obczyść tego kompa bo go szkoda


(edmun) #17

maciek14 powiedz mi po co myć np. wentylator?

ważne dla mnie jest że kurz nie dostaje się do radiatorów. i nie stwarza dodatkowego ciepła, a jak wygląda to już nieważne.

cosik_ktosik - niestety timing zostawiam na auto. jak ustawiłem na wyższe to komputer zawieszał się nawet przy odpalaniu painta.

spróbuję znaleźć tego ram voltage, choć nic takiego nie widziałem :confused:


(Cosik Ktosik) #18

Zawieszał się częściej gdyż, aby podmieść timingi, musisz jeszcze mocniej podnieść napięcia.


(Darth ReX) #19

Prawdopodobnie zasilacz nie wyrabia, słaba firma. Spróbuj jeszcze podnieść napięcia, tak jak mówią przedmówcy.


(edmun) #20

Kurcze spróbuję, już mnie dobija kompletnie ten sprzęt :confused: