Chłodzenie procesora

A jaki ma sens kupowania AIO które jest 2-3x droższe a osiągi ma takie jak chłodzenie powietrzne z wyższej półki…

Chłodzenie ma wiele mocowań i zawsze potem można przenieść do nowego kompa…

Chociażby aby nie wyglądało jak to co podlinkowałeś.

skończ trolować to jest jedno z najlepszych chłodzeń na świecie… jak chodzi o chłodzenie powietrzem.

A ty mu do starego kompa wciskasz AIO - kłamane pseudo chłodzenie wodne w 2x droższej cenie a jak mówie że noctua daje podobną gwarancje 6 lat zamist 5 to wyjeżdżasz z teksem jak dzieciak że nikt tyle nie będzie trzymał chłodzenia w tym kompie… ale aio tyle może trzymać w kompie co ?

głupie dyrdymały… sam siebie okłamujesz i wpychasz innych na zakupową-mine…

I to najlepsze chłodzenie nie mieści się do mojej budy :frowning:

Niech będzie nawet najlepsze, składasz super kompa z szybą i RGB a tu taki klocek w kolorze balasa stoi na środku…

Może lepiej, patrzysz na komputer i myślisz, “kurza twarz, mam chłodzenie w kolorze kupy”…

Jest też czarna wersja. Nadal zbyt wysoka.

W ogóle odnoszę wrażenie, że producenci coolerów powietrznych testują je poza obudowami (na testbenchach) i z jedną kością pamięci. Niektóre są tak duże, że nie tylko wystają z przeciętnej obudowy, to jeszcze zasłaniają banki RAM.

Ta wysokość w połączeniu z wagą może nadwyrężać płytę.

Takie dobre chłodzenie a nie pomyśleli o tym?

To też fakt. Na testbenchu płyta leży poziomo :smiley: a potem drogi kliencie, “źle zamontowałeś”.

Póki stoi tylko napiera ale po przeprowadzce albo dostawie zamówionego marzenia może być problem.

No właśnie, takie chłodzenie nie przeważa?

Nie przeważa. Mam jeszcze większy Noctua NH-D15:

Za płytą montuje się backplate (dołączony) usztywniający płytę gł. i ciężar rozkłada się na większą powierzchnię. Praktycznie przykrecasz do backplate, a nie płyty gł.
Służy on też jako radiator odprowadzający ciepło od drugiej strony płyty gł.

To nie są chłodzenia do małych, ciasnych lub kiepskiej jakości obudów.

Zaleta gabarytu jest taka, że radiator zbiera ciepło też z pamieci RAM, sekcji zasilania i obniża temp w całej obudowie, dzięki czemu nawet karta graficzna zaciąga chłodniejsze powietrze, a przy tym też jest ogólnie ciszej.
Mnie tam nie razi jego kolor, ma chłodzić i tak go nie widzę, bo jest w obudowie (16,4kg) z 1mm blachy z matami wygłuszajacymi (Fractal Design Define XL R2).

Teraz mam do was pytanie bo składam sobie komputer za około 1600zł i w związku z tym mam pytanie czy obudowa silentiumpc sg1 jest wystarczająca

Dzięki domker za sprecyzowanie ja oferowałem trochę mniejsze u14 ale z ramami też nie będzie problemu po prosu można wiatrak 2cm wyżej przymocować lub dokupić 2 mniejszy i tamte dać z tyłu/środka, a mały z przodu do radiatora jak na zdjęciu

Dzięki czemu nie będzie problemu z montażem sam mam w ciasnej obudowie i mieści się na cyk :slight_smile:

Wolę cywilizowane rozwiązania :smiley:

Wystarczająca do czego? Bo Noctua się nie zmieści, jeśli o to pytasz.

tak i on będzie kupował prawdziwe pełne wodne chłodzenie za 2k do kompa za 2-3k
Zamiast kupić chłodzenie powietrzem wyższej półki za 300zł które jest 2-3 tańsze niż pierwsze lepsze AIO.(pseudo/kłamany mini układ wodny) xD

Nie wiem czy lepsze, ale Navis 240 jest bardzo dobrym chłodzeniem. A kosztuje tyle co Noctua. I w przeciwieństwie do tej ostatniej wejdzie bez problemu do SG1.

większych chłodzeń nie było ?:smiley: