Ciągłe restarty kompa a ten log


(Illien89) #1

Poradzono mi w innym wątku na forum, abym przedstawił wyniki z Hijack'a, co właśnie czynię i proszę o wydanie opinii jakieś zainteresowane persony :]

Osobiście podejrzewam, że log okaże się w porządku, ale próbuje juz wszystkiego, żeby odkryć co kompowi dolega.


(Joan Sunshine) #2

Log czysty :slight_smile:

Przeczyść rejestr – użyj do tego jv16 PowerTools 2006 1.5.2.344.

Pozatym przejrzyj: Lista zbędników w autostarcie oraz Optymalizacja XP.

Wejdź: Start > uruchom > msconfig i w zakładce „Uruchamianie” odznacz, niepotrzebne według Ciebie, programy w autostarcie.

Co do resetów:

Zdejmij reset na rzecz BSOD w Panelu sterowania > System > Zaawansowane > Uruchamianie i odzyskiwanie > odptaszyć Automatycznie uruchom ponownie. Po tym spiszesz dane z BSODa (kod błędu z nazwą pliku pod spodem) i wrzuć te dane tutaj.

Sprawdź RAM programem --> Memtest86

Sprawdź temperatury programem --> EVEREST Home Edition

Zasilacz w porządku? :slight_smile:


(Illien89) #3

Dzięki.

Rejestr mam raczej czysty, ale jeszcze się upewnie. Autostart mam od zawsze przetrzebiony.

Czyli dalej muszę szukać co kompa boli :]


(Bbieniol) #4

Wykonaj inne polecenia Joan :slight_smile:

Wejdź w dziennik zdarzeń:

Start -> uruchom -> eventvwr i sprawdź, czy nie masz błędów zaznaczonych kolorem czerwonym - jeżeli są to wrzuć ich screeny :slight_smile:

:arrow: Jak wstawić zrzut pulpitu?


(Illien89) #5

RAM mam ok, temperatury w normie, BSOD tam również jak ma być, zrzuty pamięci są uszkodzone - gwoli scisłości :slight_smile:

Co do zasilacza nie jestem jedynie pewien.


(Bbieniol) #6

A jak błędy, o które pytałem wyżej?


(Illien89) #7

Niedawno pojawiło się coś takiego:

Z czego ten na lewo - Tcpip jest oznaczony żółtym alertem, ten na prawo czerwonym.


(Bbieniol) #8

Sprawdź, czy nie ma błędów System Error i Application Error :slight_smile:


(Illien89) #9

Dwa powyższe są s System Error, te załączone poniżej pochodza od aplikacji:

Akurat ten odnosnie AllPlayera jest mało związany ze sprawą, dotyczy wojny kodekowej z dziś rano :]


(Bbieniol) #10

Nie widać tutaj nic groźnego. Jak napięcia?


(Illien89) #11

Nie wiem - programy typu SpeedFan, Everest nie podają mi kluczowych napięć (5V, 12V, 3,3V). Domyślam się, że nie mam jakichś odpowiedzialnych za wykrywanie ich czujników.

Tylko jednego jakby nie rozumiem - czy jeśli to byłby zasilacz, to nie powinien... bardziej się udzielać? Bo dziwi mnie, że komp potrafi bez problemów pracować cały dzień przy największym obciażeniu, a poźniej wyłączyć się przy samym odtwarzaniu muzyki :confused:

Także dziwne, że zdarzyło się, że WinXP miał problem z wejsciem do systemu - restartował się przy ładowaniu, co pewnie wskazywałoby na coś z płytą głowną, ale tą nie wiem jak sprawdzić


(JNJN) #12

Napięcia sprawdź w biosie lub tak:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=9809

Wykonaj co piszą wyżej.


(Illien89) #13

Faktycznie :]

Moje napięcia wg BIOSu:

CPU Vcore - 1,32V

12V - 12,46V

+5V - 4,95V

+3,3V - 3,23V

5V SB - 4,84

Chyba w porządku :\


(JNJN) #14

Wyglądają dobrze


(Illien89) #15

Poza właściwym tematem, ale nie będe przecież zakladał dla jednego pytania nowego topic'u:

Zna może ktoś program, którym mógłbym zdiagnozować płyte główną, czy wszystko z nią w porzadku (byleby łatwy w obsłudze :] )?