Cięcie sie gier przez 10sec . Zerknijcie na temperatury


(Wojak1942) #1

Witam. Po jakimś drastycznie spada ilość FPS. Po ok. 10 sec wszystko wraca do normy. Format nie pomógł. Temperatury ze speedfan-a f1cbe85000083cb34e58eccc


(Szotek5) #2

logitech2009 , daj screena z HWMonitor, bo z tego nie można zbyt dużo stwierdzić.


(Wojak1942) #3

bab51667001fd02d4e58f518


(Szotek5) #4

logitech2009 , w czasie gdy włączony był program grałeś w cokolwiek?

Program nie może wykryć czujników karty graficznej (o ile je posiada)

Odkręć bok obudowy i dokładnie wyczyść kartę graficzną (pędzelek+sprężone powietrze (ewentualnie mocne dmuchnięcie :stuck_out_tongue: ))


(Wojak1942) #5

Screena robiłem podczas obciążenia. A komputer jest czysty jak nowy. Był czyszczony kompresorem :smiley: , każda cześć z osobna.


(Xparanienormalnyx) #6

Po pierwsze, podaj dokładną specyfikację komputera.


(Wojak1942) #7

Płyta główna Asus m2v-tvm,

Karta graficzna: Asus 9600gso top,

Procesor: AMD Athlon x2 5600+ 2,9 GHz,

Zasilacz: Delta 400W,

2 dyski twarde WD łącznie 640 GB,

System Windows 7 64BIT HP,

RAM: dwa kingstony (1GB+2GB)ddr2 pc2-6400.

Temperaturę grafy sprawdziłem programem dostarczonym przez producenta i wynosi 53C przy stresie.


(Xparanienormalnyx) #8

Według mnie to wina grafiki, GSO to sporo okrojona wersja, do tego na słabej szynie, więc po prostu nie wyrabia. Zmniejsz rozdzielczość/detale i sprawdź czy coś się zmieni.


(Wojak1942) #9

Chyba mylisz moją kartę z tą okrojoną wersją GSO która jest na szynie 128bit i ma pamieć ddr2. Moja ma 192bit i pamieć ddr3. Nigdy przedtem nie miałem takich problemów więc wykluczam możliwość, że karta nie wyrabia tym bardziej że gram w takie gry jak TDU gdzie na mojej stare 8600gt można było spokojnie grać. I dodam jeszcze, że 9600gso w niektórych grach radzi sobie lepiej niż 9600gt.


(Guardianfl) #10

Zmieniałeś ostatnimi czasy sterownik od grafiki?

Miałem 2 razy takie problem - 0 przegrzewania i przycięcia na kilka sekund.

Za pierwszym razem winny był zaktualizowany sterownik (pomogły sterowniki omega)

Za drugim razem wlazł jakiś syf, z którym walczyłem długi czas zanim udało się wyrzucić kompletnie z dysku.


(Wojak1942) #11

Sterowniki aktualizuje na bieżąco ze strony NVIDIA. Na początku myślałem że to jakiś niechciany proces ale szybko wykluczyłem tom tezę. Nawet format nie załatwił sprawy.


(Guardianfl) #12

Zainstaluj starsze sterowniki, ewentualnie sterowniki Omegi. Możliwe, że nowszy sterownik robi problem dla karty.


(Wojak1942) #13

Te sterowniki zajmują tylko 38MB gdzie stery od nvidia ponad 100MB. Mam skasować stare sterowniki czy może te drivery się nad piszą na stare ?


(Guardianfl) #14

ZAWSZE, ale to ZAWSZE zerujesz kompletnie sterownik przed instalacją nowego. Najpierw usuń normalnie, a potem resztki za pomocą DriverCleaner. Po usunięciu śladów starego sterownika zainstaluj omegę i daj znać tutaj czy coś się poprawiło.


(Wojak1942) #15

Te sterowniki nie są zgodne z windows 7 64bit. Są pod viste. Zainstalowanie jest niemożliwe. Teraz spróbuje sterowniki rekomendowane przez producenta karty.


(Psembol) #16

A może to wina zasilacza , czyściłeś też zasilacz od środka ?


(Wojak1942) #17

Nigdy nie czyściłem i powiem szczerze że trochę boje się tego robić. Zmiana driverów nie pomogła. Rozkładam ręce. A czemu czyszczenie zasilacza miało by pomóc ? Jak dotykam rękom zasilacz to nie jest gorący. No nic jutro spróbuje go wyczyścić wg. poradników z neta i powiem czy pomogło.


(Tirion) #18

Przetestuj jakimś programem dysk.


(Psembol) #19

No czasami właśnie zasilacz jest zabrudzony , przez co szybciej się nagrzewa :slight_smile:


(Guardianfl) #20

Opisz mi jeszcze dokładniej, czy robiłeś jakieś dodatkowe zmiany zanim zaczęło zacinać i jaki czas temu zaczęło zacinać.