Jak widzę problem cienkiego menu w Viście jest powszechny. Chciałem tutaj napisać, że rozwiązałem ten problem i przekonwertowałem własny styl (no nie do końca - bo ściągnięty z netu).
Jak tego dokonać zamieszczam w sprawdzonych poradach. Od razu zaznaczam, że nie potrzebujemy podmieniania żadnych plików Windows (oczywiście musimy mieć możliwość ładowania innych styli niż od MS).
No i screen na dowód. Tym razem prawdziwy, bo ile się naoglądałem w tym temacie screenów z “cenkim” menu start, które po obejrzeniu screena okazało się normalnym, standardowym menu z Visty…
Napisałem program, który umożliwia ustawienie sobie dowolnej szerokości menu Start. Początkowo tworzyłem go z myślą o Windows 7, ale reozszerzyłem jego funkjconowanie również dla Visty. Stosuję podobną metodę do podanych wcześniej, ale z tą różnicą, że plik aero.msstyles.mui generowany jest w moim programie i po jego podmianie uruchamiam Resource cache builder tool, który gwarantuje uaktualnienie menu Start po ponownym uruchomieniu komputera. Oto i on:
Szerokość menu Start v1.0.7.7
Skutecznie zmienia szerokość menu Start dla systemów:
[*:2r17b05c]Windows Vista PL i EN (x86 i x64)
Suwakami ustawiamy sobie szerokość lewej i prawej (dostępna tylko w Windows 7) strony menu Start. Klikamy OK lub Zastosuj i czekamy. Potem wystarczy ponownie uruchomić komputer i menu Start jest takie, jak chcemy. Testowałem dla Visty bez SP, ale także z SP1 i SP2 - program działał niezawodnie!