CMOS czy coś innego?


(Szymon15) #1

Witam ,

Mam pierwszy raz taki problem.

Otóż kiedy hardware jest podłączony do płyty głównej, karta graficzna podpięta pod PCI-e.

I tu zaczyna się problem. Jak w chodzę w BIOS i zmieniam ustawienia, typu data, godzina, flopy, boot, i zapisuje F10, komputer sie wyłącza sie sam chodź to dziwne i po paru sekundach włącza się s powrotem , ale już nic nie pokazuje sie na ekranie, tak jak by był stand-by. i tak jest przy każdym restarcie.

Resetowałem BIOS bateria od CMOS, wymieniałem baterie itp. Nic nie pomaga cały czas jest ok . jak podłącze tylko dvd jako drive, wyskakuje zapytanie

F1 do BIOS żebym zmienić godzinę czy F2 żeby załadować drive. Jak włożyłem do DVD Ubuntu, obraz ubuntu bez instalacji , wszytsko działa super.

Więc przetestowałem cała płytę główna, od RAM do CMOS. wszystko ,,PASSED'' karte graficzną , procesor.

Jak włączyłem stress na CPU, RAM , DVD. to się zatrzymał po ok 4 minutach.

Nie wiem co robić.

Pomocy


(Gural7) #2

Podaj jaki masz zasilacz i karte graficzną? ,bo z tego co wyczytałem cuda wianki się zaczynają po podłączeniu karty graficznej ,a w twoim poście chodziło ci o BIOS a nie CMOS,działają na podobnej zasadzie ale np: by zresetować ustawienia CMOS trzeba to zrobíć zworką, a wyjęcie baterii resetuje ustawienia BIOS,tak napisałem poza tematem.

-- Dodane 06.04.2010 (Wt) 21:08 --

www.elektroda.pl/rtvforum/topic1204376.html


(Szymon15) #3

Zasilacz 420Wat, a karta graficzna to G Force 6200 64MB. podłączenie na VGA i DVI , ale to chyba nie ma żadnego znaczenia, bo na oby dwóch podłączaniach. Kartę graficzną przetestowałem w Hiren's boot cd. I wszytskoi było również ok.

A Bateria o której mówiłeś, to mnie również zdziwiło że ta mówisz , bo w szkole mnie uczyli że bateria należy do CMOS. Więc jak zresteuje CMOS to i również BIOS. Tak zmieniając temat. A

Myślisz że to wszystko przez tę kartę graficzną?? Pierwszy raz widzę takie zjawiska. Jak to pomoże , to wyciągając baterię i włączając kompa, ominąwszy wszytskie uwagi które dawał BIOS, i udało mi się zainstalować XP. Ale jak trzeba było zrobić restart po instalacji. To było tak jak wcześniej mówiłem, klawiatura nie działa, monitor nic ni pokazuje jak by był w stan-by.

Czekam na twoją opinie.

Dzięki wielkie za odp.


(Gural7) #4

Resetując zworką ,resetujesz CMOS I BIOS,a baterią tylko BIOS,CMOS posiada dużo takich informacji które można edytować ,np możesz zmienić wydawce OEM płyty jak takowy jest,albo np ,wpisać że twa płyta obsługuje 128 tb RAMU ,wpisywanie tego nie zmienia nic sprzętowo,a takie informacje będą pokazywać takie programy jak everest,jak jesteś ciekaw to na płycie Hiren boot jest program do edycji info w CMOS ,ale wracając do tematu podaj marke zasilacza?


(Szymon15) #5

Zasilacz jest marki HKC dostałem razem z obudową, a to bardzo ciekawe to co mówisz. I z ciekawości ,sprawdzę ten program dla CMOS w Hieren's.

Jakieś pomysły co to może być?

Wielkie dzięki za zainteresowanie. :slight_smile:

-- Dodane 06.04.2010 (Wt) 23:26 --

Zasilacz jest marki HKC dostałem razem z obudową, a to bardzo ciekawe to co mówisz. I z ciekawości ,sprawdzę ten program dla CMOS w Hieren's.

Jakieś pomysły co to może być?

Wielkie dzięki za zainteresowanie. :slight_smile:


(Gural7) #6

Zasilacz pewnie słaby ,pożycz od kumpla zasilacz i sprawdz czy działa normalnie,ementualnie odrazu weź grafike by być pewnym i tak głównie chodzi by przejść dalej niż bios po zmianie ustawień w nim ustawień,

A co do edycji CMOS,fajna zabawa ,swego czasu w szkole zagiełem tym wiele ludzi,bo nie wierzyli w co widzieli,oczywiście to zmiana tylko info,np podawałem że to ja jestem wydawcą płyty głównej ,data wydania ,obsługa pamięci ,szybkość obecna cpu,jakie płyta obsługuje napięcia pamięci RAM ,lol(pamiętam jak wstawiłem 230 V) ,mina nauczyciela niezapomniana:P ,fajna zabawa jak nie ma się co robić a można się sporo nauczyć i np wywalić sporo zbędnych wpisów jak wydawca płyty OEM(np:MAXDATA,FUJITSU).


(Szymon15) #7

Zrobiłem , tak jak mówiłeś, zmieniłem zasilacz na 500 Wat, od Cooler Master, i dalej wszystko tak samo. Kartę graficzna najwyżej jutro przetestuje..

Wiesz wątpię że ma to coś z tym wspólnego , bo jak resetuje zworką CMOS ( dzięki wielkie już wiem jak ) to zaczyna od nowa działać , ale jest tak ja było...

Naprawdę już nie mam pojęcia co to może być... Jutro będę mieć kartę graficzna, to najwyżej sprawdzę...

A jeszcze jakieś pomysły??

Mogę nagrać film , jak się to wszystko dzieję, może to pomoże??


(Gural7) #8

Narazie za dużo myśli w głowie,jak zmiana karty na karte kumpla nic nie zmieni,wtedy pomyślimy,aha zasilacz CoolerMaster(są dobre ale to inne ceny) jest słaby,ludzi na allegro oszukuje dość niezły wygląd,a tych zasilaczy na allegro jest na mase,zasilacze są słabe i awaryjne.


(Szymon15) #9

Karta Graficzna przetestowana, pod portem PCI. Wszytsko tak samo... Dalej jest ten problem...

to cos ma napewno wspolengo z ustawieniami BIOSu, Bo plyta i wszytsko dziala, chodzi tylko ze po restarcie... nie ma obrazu... szlak mnie zalewa bo nie wiem co to moze byc...


(Gural7) #10

Jeśli masz dwie kości Ram to spróbuj odpalić np tylko z jednej kości.


(Szymon15) #11

Juz, probowalem i nic...

Jeszcze jakies pomysly??


(Gural7) #12

A jak płyta główna ,nie ma żadnych wypukłych lub wylanych kondensatorów? ,dziwny przypadek już została tylko płyta główna w kręgu podejżeń, jaką masz płyte główną ? ,może są nowe wersje biosu.


(Szymon15) #13

Płytę główną sprawdziłem, żadnych zagrożonych kodensatorów... wszytsko dokładnie sprawdziłem. Płyta to ASUS P5K.

Nowych wersji BIOSu nie ma mam ostatnia. nawet probowalem zainstalowac starsza wersje i wiesz co najlepsze... po zainstalowaniu innej wersji biosu , komputers sie normalnie zresetowal, jak by wszytsko bylo ok. A gdy chciałem zmienic date i zaspisac F10 to znowu wrociło do problemu.

Co to jest??

Moja klasa nie ma pojecia, próbowali dzisiaj pół dnia coś z tym zrobic i nie wiedza co to moze byc...


(Gural7) #14

Coś jest już z płytą ,gwarancje masz na nią ?