Coca Cola VS Pepsi

Rywalizacja między Pepsi i Coca Colą trwa już od ponad 100 lat. Coca cola jest symbolem ameryki. Towarzyszyła żołnierzom amerykańskim podczas II wojny światowej. Coca cola poprawiała morale żołnierzy. Po wojnie rząd USA pomógł Coca Coli, która otworzyła dzięki pieniądzom rządu liczne rozlewnie w Europie Zachodniej. CC była również w Wietnamie. CC nie była i nie jest zwykłym napojem. CC promuje styl życia. Gdy zmieniono recepture CC konsumenci się zbuntowali i w konskwenci CC powróciła do pierwotnej receptury. Natomiast Pepsi na początku reklamowała się jako napój dla biedniejszych warstw społecznych. Była o wiele tańsza od CC. Sukcesem było nakręcenie reklamy z Britney Spears. Od tego momentu powstało stwierdzenie “Pij Pepsi, będziesz sexi”. CC obecnie ma o wiele większy udział w rynku napojów. Oprócz Coca Coli z marką tą powiązane są np. Fanta i Sprite a z Pepsi np. Mirinda.

Napij się coli z butelki plastikowej, a potem ze szklanej i porównaj…

Pepsi, cola jest zdecydowanie za słodka.

Pepsi rox. :wink: Codziennie idzie puszeczka :wink:

cola lepsza :morning:

Mój rekord to dwie skrzynki Coli w jeden dzień

dwie skrzynki = 48 butelek =]

to ile ty ipiłeś?? 10 litrów??

Jedno i drugie to za przeproszeniem kupa. Obydwa napoje często pite rozwalają żołądek, jelita, psują zęby.

Ale za to dobrze nadają się kiedy nie mamy środka odrdzewiającego. Wystarczy polać zardzewiałą śrubkę i troszeczkę poczekać aż któryś z tych cudownych napoi rozpuści rdzę.

kuhar , jedna butelka to 200ml

200ml x 48 = 9600ml

Obydwa napoje smakują identycznie, tak samo jak większość “zwykłych” (nie smakowych) piw… Już wolę Mirindę/Fantę…

Ja wolę Pepsi.

ja wolę Pepsi, bo

Ja preferuje Cole :slight_smile: . Częściej kupuje (dlaczego się tym kieruje :stuck_out_tongue: ).

Obydwie dobre i obydwie trochę za drogie :? chociaż coca cola lepsza bo słodsza :wink:

Coca Cola , bo drinka z PEPSI jeszcze nie piłam :slight_smile:

… w PEPSI umieszczany jest wywar z robaków :wink: :x

ja odwrotnie preferuje pepsi z tego samego powodu

Ja lubie to i to ale według mnie cola jest jakby łagodniejsza pepsi mocniej gryzie

wolę Pepsi :slight_smile:

Nie pijcie tego syfu. Wiem, że smaczny ale na zdrowie wam nie wyjdzie.

Trochę o składzie:

~cukier - biała śmierć, nie jest to co prawda groźny składnik coli, ale lepiej na niego uważać, jesteśmy ssakami i cukier jest potrzebny nam do życia, ale w odpowiednich ilościach;

~dwutlenek węgla - to dodatek, cola jest przez to smaczniejsza, rozpycha ścianki żołądka, potem zwracamy go w postaci beeeknięcia;

~karmel e150d - używany jest jako barwnik, zatruwa naszą krew;

~kwas fosforowy - cudo (!), używany jest jako regulator i antyutleniacz w tym napoju, używa się go też do wyrobu nawozów sztucznych, fosforanowych powłok ochronnych na metalach, płyn do lutowania, do wyrobu kitów porcelanowych. Jest także składnikiem fosolu - odrdzewiacza do stali.

~kofeina - uzależniająca substancja chemiczna, pobudza aktywność fizyczną i psychiczną, długo używana niszczy m.in. wątrobę.

Woda mineralna i soki, ze wskazaniem na to drugie.

Pepsi wymiata :stuck_out_tongue:

Oba są na tej samej bazie, zresztą poczytajcie składniki ale Coca-Cola ma więcej cukru :stuck_out_tongue: