Colin McRae DiRT 2 - problem na ATI Radeon HD4850


(FreddieMercury) #1

Witajcie, mam problem ze swoja kartą graficzną. Mianowicie dirt 2 działa na niej bardzo dobrze, aż do pewnego momentu - gdy dochodzę do memoriału Colina MCRae, tzw. Colin McRae Challenge, po wygraniu pokazuje się filmik o głównym bohaterze gry i zaczyna się ciąć. W tym momencie wychodzę do pulpitu i wszystko działa bardzo wolno, miga, tnie się. Dostaje informacje: karta graficzna przestała odpowiadać. Taki sam wpis znajduję w dzienniku zdarzeń windowsa (po twardym resecie, inaczej trwało by to stosunkowo długo): Sterownik ekranu atikmdag przestał odpowiadać, ale odzyskał sprawność.

Miałem podobny problem, gdy oglądałem filmy np. na youtube i włączałem fullscreen. W tym przypadku problem rozwiązałem instalując najnowszego adobe flash playera 10.1 beta.

Wrócę do dirta 2: instalowałem od nowa czystego windowsa 7 - to samo, potem viste - problem nie zniknął. Posiadam najnowsze sterowniki ATI Catalyst 9.12 ze strony producenta. Gra jest oryginalna w pełnej polskiej wersji językowej, tak samo jak system. W pewnym momencie pomyślałem, iż zostawię ten filmik i poczekam aż dojdzie do końca i pokaże się menu (aby wreszcie gra się "zasejwowała" w tym momecie). Trwało to około 1 godzinę i skończyło się błędem execa wykonywalnego dirt2...

Pełna specyfikacja:

Procesor: Core i5 750

Karta Graficzna: Radeon 4850 1GB, ATI Catalyst 9.12

Pamieć RAM: 4GB DDR3 GoodRam

Zasilacz: Corsair 650W

System: Windows 7 32bit Home Premium

Będę wdzięczny za jakieś sugestię, pomoc. Czyżby wybór radeona był błędem? Przeszukałem google i raczej nikt nie ma takich problemów.


(Pawel Ryglicki) #2

Sprawdź temp karty

I poddaj ją benchmarkom


(FreddieMercury) #3

Oto temperatury karty:

fdzwpy.jpg


(Pawel Ryglicki) #4

Niziutka ale podaj temp podczas obciążenia


(FreddieMercury) #5

Włączyłem dość wymagającą grę na kilka minut, oto wyniki:

25a8djp.jpg


(Db2524) #6

Takty ci spadają przy braku obciążenia, więc zaznacz Continue refreshing this screen while GPU-Z is in the background i wówczas puszczaj grę i po jakimś czasie sprawdź temperaturę.

Przy okazji sprawdź czy te taktowania nie obniżają się na stałe.


(Pawel Ryglicki) #7

Jak dla mnie te temp. nie są normalne stanowczo za niskie

A czy ten gpu-z poprawnie czyta kartę no po zegarach sądzę że nie

Sprawdź temp. w catalyst


(FreddieMercury) #8

Pograłem dłużej oraz włączyłem opcję podaną przez kolegę wyżej:

kbrtap.jpg

Sądzę, ze to nie wina grzania się grafiki. Sprawdzałem zarówno w evereście i temp. są bardzo zbliżone.

Poza tym zdarzało się, iż grałem w niektóre gry jak Batman Arkham Asylum po 10 godzin i wszystko było w porządku. Jak pisałem wyżej sypanie zaczęło się od filmów w fullscreen (i to nie w każdych tylko w losowych momentach - problem naprawił adobe flash player 10.1 beta). Potem nagrałem frapsem filmik z gry i podczas odtwarzania w programach takich jak wmp 12, dziobas rar player grafika tez się wieszała i sterownik nie odpowiadał. Tu jakby nie było (dirt 2) też mam filmik przerywnik-owy, ale przecież podczas uruchamiania gry jest ich kilka i wszystko ok. Te myśli przeplatają się przez moją głowę: filmy, fullscreen, rozdzielczość. Stawiałbym na jakąś niekompatybilność nowego systemu, ale w viście występuje to samo. Próbowałem szukać w googlach, ale nikt nie opisuje swojego problemu w sposób przypominający mój.

Wreszcie po kombinacjach z systemami, sterownikami, flashplayerami postanowiłem sam napisać problem.


(Db2524) #9

Zakładając, że GPU-Z błędnie odczytuje taktowanie karty, to temperatura jest dobra, jeśli nie bardzo dobra. Te karty z chłodzeniem referencyjnym grzały się w granicach 90 stopni, więc albo masz lepsze chłodzenie, albo taktowanie jest rzeczywiście zaniżone.

Przy tym widzę, że obciążenie karty było bardzo niskie.

Dziwne, żeby dość leciwą kartę GPU-Z mógł źle odczytać.

Uruchom ponownie kompa i zobacz co pokazuje GPU-Z zaraz po rozruchu.


(FreddieMercury) #10

Temperatura karty po włączeniu peceta:

35d3w1u.jpg

Taktowania raczej nie mam zaniżonego - domyślne jakie figuruje na stronie producenta:

qodqhy.jpg

Zgadza się - karta posiada lepsze chłodzenie. Jest to Sapphire z serii Vaporx. Kupując kompa także starałem się zadbać o dobry przepływ powietrza w obudowie.

Nie wiem czy dobrze myślę - uaktualnienie biosu grafiki by coś dało? Tak czy inaczej kompletnie nie wiem jak to zrobić, więc musielibyście mnie pokierować.

Edit/ Znowu sterownik ekranu przestał odpowiadać. Tym razem przy kompresji filmiku w virtualdub (który wcześniej nagrałem frapsem) na format bezstratny - przy jakiś 50%. Ogólnie zauważyłem, że są kłopoty z odtwarzaniem bluray. W dziobas rar payer tego typu filmy wieszały się (dałem sobie z tym spokój po jakimś czasie). Tylko co ma "piernik do wiatraka"?


(Db2524) #11

Dziwny problem... Wydaje się, że coś z grafą, gdyż sterownik ATI w pewnych sytuacjach przestaje reagować. Wszystkie te sytuacje dotyczą filmów, więc może chodzi o Avivo HD (wspomaga dekodowanie filmów). To tylko moje przypuszczenia.

Spróbuj jeszcze, np. za pomocą RivaTuner albo chociaż w CCC ustawić taktowanie sztywno, np. 650MHz/1000MHz.


(FreddieMercury) #12

Nie bardzo chciałbym coś zmieniać w fabrycznych ustawieniach, nie jestem zwolennikiem OC. Potem mogę mieć kłopoty z gwarancją. Chociaż sam nie wiem co do końca zrobić. Na większości grach wszystko jest w porządku, więc podczas testów np. w serwisie nie zobaczą błędu - chyba, że pokaże im ten wycinek z dirta 2 (mogą tez powiedzieć, że to błąd gry).

Wspomniałeś o Avivo HD, trochę pogooglowałem, ale raczej nie ma do tego driverów?

Edit/ Nowe fakty: sterownik ZAWSZE nie odpowiada gdy nagram filmik z tego zo robię na pulpicie, następnie odtworzę go w programie wmp i za jakiś czas zwis. Dzieje się tak gdy nagrywam w fullscreen.Testowałem programy takie jak: hypercam trial, AviScreen Classic oraz camstudio - wszędzie to samo. Czy to wystarczający powód, aby udać się do sklepu i skorzystać z gwarancji?


(Db2524) #13

Avivo HD już jest w sterownikach i działa, nie wiem czy można wyłączyć nawet.

Jeśli chodzi o zmianę taktowania to nie masz się co bać. Ty zmienisz tylko taktowanie, a nie bios karty. Nie traci się przez to gwarancji, poza tym jest nie dowykrycia. Z tym chłodzeniem co masz to nawet 750MHz powinieneś osiągnąć. Ja mam tę kartę również z dobrym chłodzeniem i 750MHz osiągam spokojnie, potem już jest niestabilność spowodowana za słabym napięciem. W każdym razie w twoim przypadku nie ma możliwości uszkodzić tej karty. :stuck_out_tongue_winking_eye:

DiRT2 mi śmiga na tej karcie bez problemu.

U ciebie jest ewidentnie problem z akceleracją wideo. Jeśli mówisz, że i na Viście również tak się dzieje, to warto wziąć kartę i u znajomego przetestować.

Jeśli by to samo działo, to śmiało na gwarę oddaj, bo na razie nie ma pewności, może być jakiś inny konflikt, wcale nie spowodowany przez kartę.


(FreddieMercury) #14

U mnie też jest to niedostępne. Powód jest prosty - zastępuje to CCC. Kiedyś instalowałem sam driver bez panelu ATI i przycisk, który wskazujesz na screenie był dostępny.

Czyli zostaje mi wizyta w sklepie...


(Db2524) #15

To odinstaluj stery i zostaw te, które win7 sobie sam pobierze.


(FreddieMercury) #16

Tak zrobiłem po instalacji na czysto systemów: vista i 7. Jednak problem nie zniknął.


(Db2524) #17

W takim razie przetestuj grafę w innym kompie, jak się problem powtórzy to gwara.