Comodo Antivirus i Firewall (za darmo dla domu i firmy)

Tracę już cierpliwość do tego comodo,nie wiem co jest większą francą,firefox czy ten firewall.Ile i jakich bym nie utworzył reguł dla firefoxa ,ciągle mu mało.Dla opery mam jedną zezwalającą i wszystko gra a dla firefoxa ciągle czegoś chce mimo że zezwoliłem mu już na wszystko bez żadnej kontroli.Przy byle okazji pyta np o zezwolenie dla dns na 53 mimo że już 100 razy to dostał.MACIE JAKĄŚ RADĘ NA TO ZA NIM ZACZNĘ SZUKAĆ INNEGO FIREWALLA???

Pojawiła się nowa aktualizacja CPF,mamy teraz Comodo Firewall Pro 2.4.17.183 8)

No i dalej bez PL :frowning:

Bardzo szybko mamy kolejną aktualizację Comodo Firewall Pro do wersji 2.4.18.184,niestety wciąż bez PL. #-o

Co się dzieje dlaczego wciąż Comodo aktualizuje się bez PL,może opiekun Eyeofstorm coś wie ,prosimy o nowe wieści :?: :idea:

Właśnie zaczynam testowanie obu aplikacji. Zobaczymy, czym to się je…

Mam nadzieję, że uda mi się aktywnie włączyć do dyskusji i propagandy (chyba że za pół dnia software ten doprowadzi mnie do białej gorączki…).

no to powiedzcie kiedy ta polska wersja bo juz czekam 2 mies i nic

Nie użwaj przy pisaniu posta Caps Lock-a, edytuj i popraw

A ja mam problem z jednym programem i firewallem Comodo. :frowning:

Konkretnie chodzi o program do synchronizacji czasu z serwerów zegarów atomowych. Jeśli wyłączę Comodo, to zegar się synchronizuje i ping do serwera jest na poziomie 30 - 50 ms. Niezależnie od tego czy jest włączona / wyłączona Zapora systemu Windows. Po wyłączeniu Zapory Windows i włączeniu Comodo ping skacze do 2 - 3 sekund i synchronizacja zegara nie jest możliwa. :frowning: Wszystkie inne programy działają dobrze. Żeby było weselej, to Comodo przeszkadza temu programowi tylko na jednym komputerze. Na innych nie powoduje opóźnień. Jakby to było konieczne, to link do programu:

http://homepage1.nifty.com/kazubon/tclo … index.html

Trochę dziwne literki, ale program jest w mojej, polskiej wersji językowej.

Na mojego maila z zapytaniem o polską wersję Comodo Firewall Pro dostałem taką odpowiedź: Hi,

Thank you for your interest.

Now, our latest version is not having Polish translation, Our Developer team is working on it.

:shock: Czyli prace nad polską wersją trwają,czekamy. :tuptup:

Cześć jestem tu nowy i tak sobie poczytałem troszkę posty.

No i po całej tej czytance sypnę pytaniami:

1. Czy ktoś wie coś o błędzie w aktualizacji z 15.02.2007 - Comodo wysłał mi do kwarantanny WINLOGON i za nic na świecie system nie chce wystartować - niebieski ekranik ogladam zamiast tego.?

2. Nie doczytałem dlaczego AV czasami na co poniektórych kompach praktycznie zawiesza system - czytaj: działa jak ŚLIMAK?

3. CO zrobić żeby rozwiązać powysze dwa problemy bez reinstalacji systemu - KONIECZNIE.

Na a tak poza tym - to lubie ten programik - pozdrowienia

ad.1 Błąd miał miejsce 16.02.2007 :mrgreen: najprostsze rozwiązanie jakie mi przychodzi do głowy jest następujące:

:idea:

1.Wkładamy płytę z XP do napędu wybieramy R (naprawa)

2.Uruchomi się nam konsola w której wklepujemy:

expand X:\i386\winlogon.ex_ c:\Windows\system32\winlogon.exe

3.Restartujemy PC i aktualizujemy AV.

X - litera czytnika płyty CD

_ ( shift ze znakiem “-”)

Powinno zadziałać.

ad.2 Jaka wersja AV jeśli 1.1beta to radze sobie darować i zamienić na jakąkolwiek bete z serii 2.0.X.X :wink:

niestety nie.

16.02 kompy mi już nie wystartowały po autoaktualizacji z 15.02 - ale to już nie jest ważne.

przetrenowałem różne opcje - jak widać spędziłem nad tym dobry tydzień i wymacałem że to problem TROJANA którym okazał się być sam ComodoAV.

Metoda podana niestety nie zadziała - po restarcie AV ponownie wysyła do kwarantanny owego WINLOGONa i kiszka BlueScreen.

Potrzeba jest taka żeby małpę nauczyć omijać WINLOGONA albo zablokować jego start w sytemie.

Problemem jest także to jak go potem tzn. przy nieaktywności zaktualizować oraz na wszelki wypadek nauczyć coby nie czepiał się WINLOGONa.

Dodam że wykonałem już instalację odświerzającą, która też nie pomogła zbyt wiele.

Mam taką koncepcję:

a: wrzucić do systemu winlogona z płyty.

b: wystarować do awaryjnego. - powinno się udać.

c: wyłączyć usługi COMODO AV w awaryjnym.

d: odpalić kompa normalnie - może zaskoczy.

e: i tu kończy się na razie koncepcja - tu zaczyna się potrzeba supportu!

Może ktoś podesłał by wyciąg z rejestru gdzie będzie zakaz czepiania się owego WINLOGONA. spodziewam się więcej niż jednego wystąpienia zakazu gdyż jak kiedyś próbowałem odblokować jakiegoś klienta p2p to musiałem dwa albo trzy razy ustawiać wyjątek dla niego w różnych miejscach kontrolnych.

(wydaje mi się że ComodoAV trzyma wpisy konfiguracyjne w rejestrze - gdzieś w topicu coś o tym było ale mogło dotyczyć FW - niestety nie mogę za dużo posprawdzać bo nadaję z kompa na którym ów “TROJAN COMODO” nie działa a wszystkie co z nim były zdechły niestety)

A co do tego to dzięki. Sprawdzę. może to był stary produkt.

Ten program to cały czas beta?

Który,bo jeden to firewall,a drugi antywirus? :stuck_out_tongue: Najlepiej sam sprawdź na stronie producenta. :mrgreen:

http://www.comodo.com/

@ppgabi

Dobra zapomniałem o wyłączeniu skanera żeby nie usuwał ciągle pliku winlogon :mrgreen: Poniżej daję rozwiązanie który juz musi zadziałać:

1.Wkładamy płytę z XP do napędu wybieramy R (naprawa)

2.Uruchomi się nam konsola w której wklepujemy:

expand X:\i386\winlogon.ex_ c:\Windows\system32\winlogon.exe

3.Zmieniamy nazwę pliku odpowiedzialnego za skaner AV

a)ren c:\Windows\system32\drivers\cavasm.sys c:\Windows\system32\cav123.sys

4.Reboot i aktualizujemy AV skaner powinnien zacząc działac jak należy.

X - litera czytnika płyty CD

_ ( shift ze znakiem “-”)

Mam nadzieje że juz nic nie pominołem :slight_smile: i przepraszam że tak póżno ale nie zawsze mam czas żebu tu zaglądnąć zawsze można napisać mi na PM :mrgreen:

Albo korzystać z darmowego programu do wykonywania kopii partycji o nazwie Partition Saving który mnie ustrzegł przed tym problemem :slight_smile:

Najnowasz wersja CAVS 2.0.8.20 należy pamiętać że to ciągle BETA!!

dzieki chyba o to wlasnie mi szlo. :smiley:

mądra rada po szkodzie. ale nie wyobrażam sobie robić tego na wielu kompach codziennie przy 100MB dyskach. ale to już inna beczka - czyli co sie lubi to się to ma - no chyba że się straci.

A tak a-propos backupów - jest ich wiele i to takich co to są bezużyteczne kiedy system padnie, gdyż zeby móc zrobić restore to potrzeba działającego systemu a tu D… - no więc po co mi taki backup.

Podejrzewam ze i obraz partycji w tym wypadku też byłby co nieco wadliwy. A restore w ten sposób Bazy Danych, jakby nie było NIE uszkodzonej, to nie najlepszy pomysł.

Dzięki za radę co do zgaszenia scannera - wypróbuję i opiszę efekty.

Złączono Posta : 26.02.2007 (Pon) 11:21

Jest OK.

Po rename CAVASM.SYS i wkopiowaniu WINLOGONA ruszył do AWARYJNEGO bez problemu. Na wszelki wypadek wyłączyłem Usługę CAV i w autostarcie CavStart - login. System POWSTAŁ i się trzyma. Potem ręcznie z Launch Pada uruchomiłem CAV, Recznie zrobiłem Update bazy sygnatur, przuywróciłem Autostart i usługę i system żyje - przynajmniej mnie się tak wydaje.

DZIĘKI wiec za Support.

PS: w sieci jest już nowsza beta CAVS 2.0.9.28

Pytanie jak to zainstalować i nie stracić RegCode.?(mam zainst. v.1.1)

Troche dlugo im idzie, bo z tego co widze na forum Comodo to ukonczono spolszczenie 27 grudnia a tu juz sie marzec zbliza i nic. Moze ten co zrobil to spolszczenie niech je wstawi na jakiejsc stronie a my sobie sciagniemy i spolszczymy sami???

dobry pomysl ja czekam od grudnia

Mam taki problem z Comodo Antivirus [beta 30] strasznie mi się gryzie z OpenOffice. Najpierw nie potrafiłem ustalić przyczyny, ale teraz jestem już pewien, że to wina ComodoAV :confused: OpenOffice nie chciał się w ogóle zainstalować [przy upgrade], pomogło dopiero wyłącznie antywirusa [error 1935]. Niestety praca w pakiecie biurowym nie jest możliwa, gdyż po kilku minutach zawiesza się cały system i pomaga dopiero restart. Testowałem przy wyłączonym ComodoAV i wówczas problem nie występuje. Jest jakaś rada na to, może ktoś zgłaszał już coś podobnego? Tylko nie piszcie, że beta i trzeba czekać. Pytanie do bardziej obeznanych w temacie Comodo. Z góry dziękuję za pomoc :slight_smile:

ps. od dłuższego czasu używam Firewall Comodo i jestem bardzo zadowolony z niego. Chciałem mieć pełen pakiet, ale chyba będę zmuszony odinstalować antywirusa :roll: