Creative 5.1 czasem działa czasem gra z zakłóconym dżwiekiem


(system) #1

Od pewnego czasu mam dość dziwny problem z głośnikami creative 5.1, a mianowicie czasem podczas odtwarzania dźwięk zmienia się w szum, o dziwo głośniki działają czasem normalnie tak jak powinny , a nagle nie, nie wiem co jest tego przyczyną, i czasem słychać z nich jakieś wysokie dźwięki. Sprawdzałem kable, stery i dalej nic, nie wiem co siadło więc się pytam może mieliście coś podobnego u siebie ( czego nikomu nie życzę ) ? :lol:


(Tomj) #2

prawdopodobnie to są szumy wzmacniacza -jeśli masz gwarancję oddaj


(system) #3

A jak już nie mam to mam pecha tak :lol:


(XMan) #4

  • sprawdź na innych głośnikach np. stereo albo na słuchawkach.

/ możesz pożyczyć/.

Sprawdź inną wersję sterowników do karty dźwiękowej.

Nie podałeś systemu, płyty głównej oraz karty dźwiękowej ale jeżeli wcześniej było OK to mogą być nawet wirusy :frowning:

Za pomocą jakich odtwarzaczy sprawdzałeś, jakie masz zainstalowane kodeki ?


(system) #5

Mam 7 od paru lat, i jakoś wszystko działało, tylko teraz coś jest nie halo, kodeki mam wbudowane system, do odtwarzania filmów używam wmp lub vlc - który ma wbudowane w siebie kodeki, a do muzy tylko foobara, w wirusy wątpię, robiłem skana antywirusem i nic, a skanowałem też z live cd z antywirusem i sprawdzałem sieciowymi skanerami, system jest czysty, a nawet jakby był wirus to nic by nie zrobił bo mam konto z ograniczeniami, a do konta adma jest potrzebne hasło, które zmieniam co tydzień - tak więc to na 100 % nie wirus.

Karta dźwiękowa to Realtek ALC883/888B codec a płyta to GA-G31M-ES2L