Czarne ekrany podczas instalacji Vista 32bit 5744


(Oxygene8) #1

Mam pytanie czy podczas instalacji visty pojawiały wam sie czarne ekrany a w prawym górnym rogu migał kursor, ja z 5 minut czekałem i restartowałem kompa bo myslalem ze sie zawiesiło cos czy to normalne objawy instalacyjne.

Aha podczas instalacji pisze ze komputer bedzie kilka razy sie restartował także to dla mnie zrozumiałe zle zeby tak długo ekran czarny był.

Moje drugie pytanie brzmi dlaczego vista sie nie wyłacza musze zawsze wsiskać pszycisk power na stacji dysków.


(Witam200) #2
  1. Czarny ekran w trakcie instalacji z kursorem http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=2792

Z czego instalowałeś Viste… z DVD czy wirtuala?

  1. Instalowałeś sterowniki do karty graficznej? jeśli tak to może być przyczyna.

(Oxygene8) #3

instalowałem viste z DVD z tym że żeby zainstalować stery do grafiki to chyba wpierw musze zainstalować samego windowsa a dopiero potem stery do grafiki. mam radeona 9550.


(sCooBy^) #4

Z radeonem wiecznie są problemy w Vista, osobiście wole GeForce - chodszi bez zarzutu


(Zbych ) #5

kursor pojawia się nie dłużej jak do 2 minut , zapewne zdażyłeś nacisnąc dowolny klawisz kiedy to zasugerował instalator , możliwe również że wypaliłeś Viste zbyt szybko (sugerowana przez microsoft szybkość wypalnia to max x2) możliwe że wypaliłeś na badziewnym nośniku i napęd ma teraz kłopoty z czytaniem,może masz jakieś niekontabilne z Vistą urządzenie (karte dzwiękową lub sieciową itp. a może płyte gł bez obsługi ACPI)

Nie przesadzaj bo mam już chyba z 5czy 6 wersje visty zainstalowaną i nigdy nie miałem problemu (radeon 9550)


(Oxygene8) #6

Więc tak viste nagrałem predkościa 4x na dvd + Paltinum naped nie ma problemu z odczytaniem płyty.

Apropo ACPI co to właściwie jest bo ja na płycie głównej to mam ale wyłaczone. Czy w związku z tym mam to właczyć.

Co mi to da gdy ACPI bedzie na płycie włączone.


(Zbych ) #7

tak załącz to wtenczas bios zajmie sie przydzieleniem przerwań na urządzenia

http://pl.wikipedia.org/wiki/ACPI

http://www.idg.pl/news/91514/100.html


(Oxygene8) #8

Więc tak w biosie mam ACPI Settings Prosze o pomoc co mam włączyć:

suspend to RAM mam jako Auto

respost video on STR resume ma jako Yes

restore on Ac/Power loss mam wyłączone

ring-in power on mam wyłaczone

pci devices power on mam wyłaczone

ps/2 keyboard power on mam wyłaczone

rtc alarm power on mam wyłączone

pozdro