Czarny ekran przy rozruchu ASUS


(Lotharium) #1

Witam.

 

Mam ASUSa K50AB i co jakiś czas przy rozruchu zawiesza się. Matryca się nie podświetla, wentylator działa na 100%. Dopiero ponowne uruchomienie coś daje.

Czy jest to groźne ? Wolałbym uniknąć serwisu.

 

I jeszcze jedno, można jakoś wyłączyć tą suszare przy rozruchu (mam na myśli wentylator 100%)? Jest tak nawet gdy normalnie się włączy. Trochę to mnie denerwuje, tym bardziej jak gdzieś go zabieram.

 

Pozdrawiam.


(dark__jedi) #2

Przyczyn może być na tą chwilę wiele.

 

Uszkodzony dysk (sprawdź kondycję dysku np. HDTune

http://www.dobreprogramy.pl/HD-Tune,Program,Windows,12177.html),,)

 

przegrzewający się procesor (sprawdź temperatury poprzez program np. SpeedFun

http://www.dobreprogramy.pl/SpeedFan,Program,Windows,13166.html))

lub inne.

 

Ustawienia wentylatora zmienia się w biosie, tam powinny być uproszczone opcje co do pracy wiatraków.


(Lotharium) #3

Ten bios ma tak wiele zaawansowanych funkcji…

Jedyne co tam jest użyteczne to zmiana opcji bootowania.

Temperaturki:

GPU: W spoczynku 50 C W stresie 100 % 83 C

CPU: W spoczynku 48 C W stresie 100 % 75 C

 

W HD Tune 0 błędów.


(igrek) #4

Mam tego samego laptopa i po prostu ten typ tak już ma.


(Lotharium) #5

Ten typ już tak ma tzn ? Działo się coś więcej czy po prostu mogę być spokojny ?

Dodam jeszcze, że tamte temperatury są gdy chłodzenie ustawiam na 100%. Po prostu boje się ustawić mniej :expressionless:


(igrek) #6

Ma tak że u mnie się ekran robi biały a za chwile jest ok, Temperatury standard, ja u siebie przeciąłem żółty kabel od regulacji obrotów i troszkę spadły. Ale za to suszara jest non stop, więc coś za coś :wink:


(Lotharium) #7

To można zrobić programowo :stuck_out_tongue: