Czarny ekran


(TRANE_) #1

Witam wszystkich.

Mam już od jakiegoś czasu kłopoty ze swoim sprzętem... Mianowicie korzystając normalnie z komputera (czy to grając czy siedząc na internecie) nagle robi się czarny ekran, kontrolka na monitorze zmienia kolor tak jakby komputer się wyłączył (jednak wentylatory nadal chodzą). To może wygląda tak jakbym go zresetował bez późniejszych oznak jakiegokolwiek funkcjonowania albo przeszedł nagle w stan czuwania. :frowning:

Robi mi się to po kilku godzinach użytkowania, gdy zrobi się to raz, uruchamiam go znów, korzystam a po jakiś 10-15 minut i problem się powtarza. Jednak ten czas pomiędzy tym zdarzeniem się zmienia, nie jest stały. nie dawno, gdy uruchomiłem rano stało się to zaraz po jakiś 5minutach, potem było wszystko ok przez dłuższy czas a potem problemy znów nastały. :?

Uważam że to może być spowodowane kartą graficzną ale nie jestem do końca pewny.

Oto moj sprzęt:

AMD Athlon XP 2000+ 1.45gHz

640 MB RAM DDR (512+128)

ZOTAC GeForce 7300GT 256mb

MSI KT3 Ultra 2

Jak ktoś miał takie coś, wie jak temu zaradzić lub wie w czym tkwi przyczyna, niech śmiało pisze.


(Cosik Ktosik) #2

Jaki posiadasz zasilacz: moc+marka?

Podaj odczyt napięć z Biosu.

Z programu Everest Ultimate podaj odczyt z czujników (w programie komputer->czujnik).


(TRANE_) #3

Mam MODECOM Feel jedynke 350W

20081020010529lg3.th.pngthpix.gif

PS. zapomnialem dodać ze z 2-3 razy na dzien sie tez sam resetuje, potem nawet sie dobrze nie uruchomi i znow ten czarny ekran.


(Cosik Ktosik) #4

I tu jest zapewne przyczyna. Napięcie na linii +5V jest bardzo słabe. +3.3 na granicy normy. Sprawdź jeszcze napięcia w Biosie, a zwłaszcza +12V.

Prawidłowy zakres napięć wg normy ATX:

Zainteresuj się koniecznie nowym zasilaczem. Może to być Modecom MC 350 (MC, a nie Feel, to jest bardzo ważne).


(Seba86mu) #5

Napięcie na linii +3V i +5V jest zbyt niskie.

Jeżeli masz możliwość, to pożycz od kogoś zasilacz jakiejś porządnej firmy i sprawdź, czy problem nadal występuje.


(TRANE_) #6

ok dzieki za rade, jutro właśnie miałem wybrać się do kolegi pożyczyć od niego zasilacz po to by się upewnić czy w nim nie ma przyczyny.

To wyczytałem z BIOSu:

  • 5.0V ----- 4.701V

+12.0V ----- 11.619V

-12.0V ----- -12.235V

-5.0V ----- nie było (none)


(Cosik Ktosik) #7

Na 99% zasilacz nie trzyma napięć. W systemie, pod obciążeniem, jeszcze bardziej spadną. Jak widać, nawet +12V jest dość osłabione. Pożycz zasilacz i jeżeli się potwierdzą sugestie, to kup np tego Modecoma MC 350.


(TRANE_) #8

spox dzięki jeszcze raz, w razie czego gdyby to jednak nie było to (bo pozostaje ten 1 % w końcu) to napisze w temacie, poza tym jakby działało to zostane przy tym pożyczonym bo kolega już go nie używa. :slight_smile:


(Frog) #9

TRANE_ , popraw tytuł tematu, używając przycisku ac7a4cd89050aa6e.gif


(TRANE_) #10

pisze ten post dla tych co mają ten sam problem i śledzą ten temat.

Pożyczyłem od znajomego nowy zasilacz i wszystko działa, śmiga... Krótko mówiąc jest w porządku :slight_smile: