Częste zawieszanie sie PC

Witam!

Koleżanka ma problem, gdyż często zwiesza Jej sie komputer. Niedawno czyli tak z miesąc temu formatowełem go, przez ok 3 tygodnie nie miała żadnego AV więc mogło się coś nazbierać. Zainstalowalismy Avasta coś powykrywał i usunęliśmy, potem mks-online przeleciałem kompa i zrobiłem logi programami i prosiłbym specjalistów o sprawdzenie :slight_smile:

HijackThis

OTL

ComboFix

Zrób jeszcze raz log z OTL, ale na dodatkowym ustawieniu:

W pole Custom Scans/Fixes wklej:

i dopiero wtedy kliknij “Run Scan”.

Powód: w logu ComboFixa widać klucz CONFICKERA, w logu OTL widać plik CONFICKERA, nigdzie nie widać jego usługi.

jessi

Proszę :wink: :

OTL

W tym logu już nie ma nawet pliku, jest za to ten klucz CONFICKER’A, z tego dodatkowego ustawienia.

Po prostu nie zauważyłam, że poprzedni log z ComboFixa był robiony po logu OTL, ComboFix już usunął CONFICKER’a.

Jeszcze tylko usuniemy jego klucz:

Do Notatnika wklej:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\StandardProfile\GloballyOpenPorts\List]

"6275:TCP"=-

Z Menu Notatnika >> Plik >> Zapisz jako >> Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki >> Zapisz jako > FIX.REG >>

plik uruchom (dwuklik i OK).

Usuń ręcznie folder C:\Qoobox.

W OTL kliknij na przycisk “CleanUp” - to go usunie razem z jego Kwarantanną. Zniknie też … ComboFix.

Usuń kopie szkodników z folderu “System Volume Information” poprzez chwilowe wyłączenie “Przywracania Systemu”:

To wszystko.

EDIT:

A swoją drogą, jak się dostał ten CONFICKER? Widżę, że jest zainstalowany Service Pack 3, więc nie mógł się dostać z netu.

Musiał więc się dostać na komputer z jakiejś pamięci przenośnej (pendrive, itp).

jessi

Może z mojego pendive przeniosłem Jej tego confickera ;/ A co to w ogóle jest? A SP3 instalowałem od razy po zainstalowaniu seystemu bez podłączenia do sieci.

Dodane 07.03.2010 (N) 20:32

A tak poza confickerem to komp czysty?