Czy będzie pasować mi geforce 9800 gt?

Witam, jestem totalnnie zielony w tych sprawach, mam możliwość kupna niedrogo karty graficznej geforce 9800 gt i tu pojawia sie pytanie czy karta by pasowala do mojego zestawu? Odrazu prosze o powiedzenie jakie dane musze podać, abym mógł uzyskac odpowiedz(jak wyzej wspominalem jestem zielony), z góry dziekuje za pomoc

Przede wszystkim model płyty głównej oraz zasilacz (marka, model, moc), ale nie zaszkodzi podać też reszty (procesor, pamięć RAM).

Aby się zabierać za zakup karty nowej potrzeba wiedzieć na jakie złącze jest. Musisz się dowiedzieć czy karta jest na AGP czy PCI-E. No i potrzebny będzie model płyty głównej twojej, żeby określić jakie złącze na niej masz.

procesor Intel® Celeron® CPU 2.40GHz

płyta główna Gigabyte GA-8IPE1000-G

zasilacz FEEL LC-C300ATX chyba 300W

ramu mam 1gb i 256mb

Bez szans, posiadasz złącze APG (9800GT jest pod PCI-E), do tego zdecydowanie za słaby zasilacz oraz resztę.

a co musiałbym ewentualnie wymienić i jaki by był koszt?

Mówiąc szczerze to “prawie wszystko” ponieważ należy wymienić płytę główną, za tym idzie procesor (na ten socket niczego nie dopasujesz), z tego co się orientuję to masz DDR czyli należało by wymienić także pamięć RAM, no i zasilacz. Niema nawet potrzeby podawania cen tych podzespołów, ponieważ przerasta ona cenę tej karty graficznej

Yep, niestety ale jeśli już to czeka Cię wymiana całej platformy…