Czy dysk ssd do wymiany?

Da sie ocenic ?
Wymieniac czy dobijac ?
Ps. Jest w laptopie gdzie nic waznego nie mam.

Użyj jakiegoś innego programu bo ten stan „pre-failure” przy poszczególnych atrybutach to jakieś bzdury i niepotrzebne wszczynanie alarmu - chociażby pierwszy atrybut ma dobrą wartość 0 a „to coś” krzyczy że „stan przedzawałowy”.

Z dyskiem jest wszystko OK.

To nie jest stan tylko typ wartości (klasyfikacja parametrów do jakiego typu grupy należą i są niezmienne bez względu na stan dysku). O stanie mówi kolumna „RAW Value” i trzeba to zinterpretować samemu.
Dane pochodzą z smartctl.

Type: Typ atrybutu. Albo "Pre-fail" dla atrybutów, które mają wskazywać na zbliżającą się awarię, albo "Old_age" dla atrybutów, które po prostu wskazują na zużycie. Należy pamiętać, że jeden i ten sam atrybut może być sklasyfikowany jako "Pre-fail" przez producenta dysku dla danego modelu lub jako "Old_age" dla innego modelu. Tak jest na przykład w przypadku atrybutu Seek_Error_Rate (ID 7), który jest powszechnym zjawiskiem na wielu dyskach i nie jest uważany za krytyczny przez niektórych producentów, ale Seagate ma go jako "Pre-fail".

Dzięki za wyjaśnienie.
Nie mniej, sposób w jaki jest to przedstawione jest mega nieintuicyjny i mylący, zwłaszcza z perspektywy „zwykłego” użytkownika, który nie ma styczności z Linuksem. Gdybym do tego nie umiał interpretować danych SMART to też, tak jak autor, pomyślałbym, że dysk już dokonuje żywota. A potem idzie w świat opinia że dyski danego producenta są do kitu… (Goodram w tym przypadku)

Zainstaluj Goodram OPTIMUM SSD Tool. Następnie sprawdź parametry rejestru dysku lub kondycje dysku w tym narzędziu.

No ja tam powtarzam (na innym forum, ele…dzie) jak tylko mogę (oczywiście nie spamując) że od lat korzystam z Goodramów (ssd, pamięci ram, usb) i nigdy problemów nie miałem. Oczywiście tamtejsi forumowicze zawsze wiedzą lepiej :smiley:

Ten program to gsmartcontrol. Ten pre-failure to po prostu źle zinterpretowane dane lub po prostu program nie ma info w bazie danych i jedzie na „czuja”. Gdzieś mi się odbiło o uszy (albo oczy XD) że tak się czasami w tych dyskach zdarza.

Jedyne co mnie drażni w ich dyskach to raportowanie temperatury w zakresach zamiast podawanie dokładnej wartości - SMART pokazuje przedziały 15, 25, 35 stopni itd. Na pewno jest tak w seriach IRDM i IRDM Pro z którymi mam do czynienia, nie wiem jak jest w pozostałych seriach ale podejrzewam że tak samo.

Pamięci RAM - solidne, bez zarzutu.

Jedynej rzeczy, której nigdy nie kupię od Goodrama to pendrive’y. Kilkanaście lat temu kupiłem Goodram Edge 8 GB i był to najbardziej gówniany pendrive jaki widziałem. Mój starszy Kingston 1 GB zjadał go bez problemu, zwłaszcza w zapisie. Jedyny jego plus to wygląd i to że działa do tej pory (Kingston też). Ich obecne penki są pewnie lepsze, ale sprawdzać już tego nie zamierzam - niesmak pozostał.

U mnie działa normalnie:

Tzn normalnie przeskakuje co 1.

Mi jeden się „zablokował” (read-only) ale odczytać z niego mogę póki co. Nie ogarniałem jeszcze jak go przywrócić do stanu użytkowalności. Ale to jedna sztuka na ileś.

Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.