Czy mogę korzystać normalnie z komputera po Windows Restore?


(Mikolaj Smereczynski) #1

witam.

posiadam Windowsa 7 64 bitowego.

Ostatnio zakupiłem komputer,wszystko ładnie na nim śmigało dopóki nie zaczęły mi się automatycznie instalować aktualizację windows.

Nie mogłem przez dobre 2 dni wykonać żadnej czynności ze względu na to iż gdy włączałem komputer bez przerwy widniał mi napis "Trwa konfiguracja systemu windows. Nie mogłem nic zrobić,więc kliknąłem na “System Restore” .

Po załadowaniu się systemu na nowo ,wpisywałem klucz licencyjny,datę,godzinę itp. i system się uruchomił. Od teraz instaluję aktualizację ręcznie i działa .

Stąd moje pytanie : Mam rozumieć że system przywrócił się do formy gdy go zakupiłem? Chodzi mi o to czy teraz mogę normalnie go używać? 

Pozdrawiam  :smiley:


(Dimatheus) #2

mixer345 , zapoznaj się, proszę, z tym tematem i stroną, a następnie - korzystając z przycisku Edytuj (na dole pierwszego posta po prawej stronie) i opcji Użyj pełnego edytora - popraw tytuł wątku tak, by mówił konkretnie o problemie. Poprawnie zatytułowany wątek zwiększa szansę na uzyskanie szybkiej pomocy. Zignorowanie tej prośby będzie skutkować przeniesieniem tematu do kosza.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(RexJoker) #3

Raczej tak .

Jak sama Ciocia wikipedia mówi:

Formatowanie dysku  – proces przygotowania dysku twardego, partycji lub innego nośnika danych do ponownego zapisu danych.

Formatowanie partycji jest utworzeniem systemu plików lub wykasowaniem znaczników plików (formatowanie szybkie). Formatowanie nie usuwa danych. Usuwa jedynie znaczniki danych, nie usuwając samych danych. Istnieje wiele narzędzi służących do przeprowadzania tej operacji.

Więc : Jest to usuwanie plików ,owszem ale zostawia on indeksy na dysku ,które obrazują co było kiedyś zainstalowane . Zostało to tak zrobione ,ponieważ w razie co gdybyś żałował tego ,że sformatowałeś dysk dlatego ,że coś ważnego utraciłeś to masz jeszcze te koło ratunkowe czyli pozostałe indeksy po formacie. Poprzez odpowiednie programy można przywrócić (nie zawsze w całości) pliki ,które zostały ,sformatowane" . Jeżeli jednak jesteś pewien ,że na 100 % nic nie będziesz potrzebował z tych danych to dokonujesz tzw. Zerowania dysku -  Robi się to w celu skasowania bezpowrotnego danych na nośniku tak aby nikt na świecie ich nie odzyskał bez niszczenia fizycznego nośnika lub po to aby sprawdzić jego stan albo doprowadzić do stanu początkowego . Po “zerowaniu” dysk nie będzie posiadał również danych dotyczących np. partycji systemu plików itp. 

Dokonujesz tego poprzez różne metody.