Oto staty komputera. Często widzę że pamięć ram przekracza 90% użycia. Do tego ma mało MHz.
Jednak jako że jestem noobem w tej dziedzinie to chciałbym uzyskać nieco pomocy w tej kwestii.
W czym te spadki masz?
Internet? Gry? Jakie?
Przeglądarka potrafi się wcinać, gry również. Ogólnie komputer ma podwieszenia(win 10).
Dysk?
Z grami rozumiem, bo ani procek mocny, ani integra…
Dysk jest ssd 120gb i 2x hdd 1t.
Grafika nie jest zintegrowana mimo że taką też ma.
SSD też raczej sprawny. Przynajmniej tak pokazuje program.
Być może powinienem zainwestować z 2k zł w nowy sprzęt. Tyle że pewnie teraz to niezbyt dobra opcja gdy dolar jest ponad 4 zł, a chciałem jeszcze z rok poczekać.
Chyba sobie jaja robisz coś w kompie zawadza albo system zajechany…
ja mam intele 4 i 6 rdzeniowego z 2011 roku i wszystko fajnie śmiga i nie widze powodu do zakupu nowej maszyny przez dobre 2-3 lata.
Podejrzewam infekcję malware.
Podaj logi z FRST.
Opis jak to zrobić:
@iJuliusz rzuć okiem, jeśli będziesz mieć czas.
A8-7600 jest słabszy od Twojej i5-2499, tak mniej-wiećej w pół drogi między i3 a i5.
Na pewno nie na tyle słaby aby muliło przeglądarkę i gry ,
System zasyfiony prawdopodobnie i tyle…
Ale wróżbita to ja nie jestem… wgl co mu tak ram żłopie.
ja bym i tak dokupił ram bo teraz gry coraz więcej wymagają.
Na sam internet i aplikacje biurowe z systemem 8 gb powinno spokojnie wystarczyć.
http://www.wklejto.pl/830042
http://www.wklejto.pl/830044
Tak dla jasności dodam że jeden soft odpalam podszywając się pod inny zazwyczaj pod oprogramowanie radeona. (TnNyCEGgxsurOJ.exe) Nie wiem czy to oprogramowanie go wykryło. W czasie rzeczywistym działa Wise antimalware i OSArmor. Tak w razie gdybym chciał jakiś niewłaściwy, niepewny plik odpalić, a czasem takie pobieram.
Witaj @Herald
Program wykrył jedynie skrót do softu
- Pobierz ten plik i zapisz w katalogu z FRST, tzn. C:\Users\Merodach\Downloads
fixlist.txt (3,1 KB)
“Plik naprawczy został utworzony tylko dla Ciebie, nie należy go stosować na innym komputerze” - Uruchom FRST i kliknij Napraw, program wyłączy niepotrzebne procesy, zrobi Punkt Przywracania i zacznie pracę.
- Po restarcie wklej plik wynikowy.
- Pobierz ADWCleaner
- Uruchom z Uprawnieniami Administratora, uruchom skanowanie.
Jeśli znajdzie linie z Preinstalled to odznacz, możliwe, że zostaną oznaczone Twoje ulubione programy, więc też odznacz, resztę oczyść - Wklej plik wynikowy.
W pełni się zgadzam, niedawno ogarniałem kolegom dwa komputery z podobnymi procesorami, A10-5800k i a10-7850.
Komputerki śmigały żwawo, bez żadnych zamuleń, spokojnie sobie radziły z netem, 1080p z YT szło bez zająknięcia, na nic nie trzeba było czekać.
Masz włączone indeksowanie dla dysku?
U mnie jest tak:
Tutaj trzeba odznaczyć…
Możesz też wyłączyć usługę (Windows Search)
ADWCleaner nic nie wykrył. Używałem go również wcześniej, ostatnio 48 dni temu(przynajmniej tak pisało). Może powinienem zrobić reinstall systemu.
Mam włączone indeksowanie.
Skanowanie i oczyszczanie miało być jedynie kosmetyczne
Odinstaluj całkowicie Comodo. Powinno go odciążyć.
Odinstaluj Ashampoo WinOptimizer.
Przejrzyj inne programy i usuń nieużywane.
Możesz również zrobić oczyszczanie tylko rejestru programem CCleaner
Uruchom CCleaner i wybierz Rejestr, przeskanuj i potem Napraw… pamiętając, aby wybrać Zapisz kopie zmian
Potem możesz odinstalować CCleaner
Zrób oczyszczanie dysku systemowego.
Kliknij prawym na dysku z systemem.
Wlasciwosci -> Oczyszczanie dysku
Zrobiłbym jeszcze skanowanie MBAM, aby sprawdzić, czy nie siedzi coś głębiej w rejestrze.
- Pobierz MalwareBytes MBAM
- Zamknij wszystkie aktywne programy i przeglądarki.
- Zainstaluj MBAM, zaznacz na końcu, aby uruchomił się po zakończeniu instalacji.
- Po uruchomieniu rozpocznij skanowanie, po przeskanowaniu oczyść to co znajdzie, wklej plik wynikowy.
Comodo używam.
Ashampoo WinOptimizer wywalę razem z MalwareBytes MBAM.
MBAM jest słaby i pokazuje błędne wyniki. Czepia się Wise Anti Malware, a jego niedawno doinstalowałem. Po tym jak zauważyłem problemy z zacinaniem.
Jednak to mi nie podniesie szybkości działania systemu. To tylko kosmetyka. Jest albo sprzęt nędzny albo system rozwalony.
Nie wątpię.
Chodzi tylko o to, aby sprawdzić działanie komputera bez zainstalowanego Comodo i innych dodatkowych Anti Malware (Avira), itp.
W takim przypadku (programy zabezpieczające) nie znaczy, że im więcej tym lepiej.
W czasie rzeczywistym kilka skanerów potrafi mocno obciążyć system.
Na 12 usług wykrytych przez FRST są 4 aktywne z 3 różnych programów zabezpieczających i 3 zatrzymane z Windows Defender
R2 csssrv; (Comodo Security Solutions, Inc. -> COMODO)
R2 DragonUpdater; (Comodo Security Solutions -> Comodo)
R2 OSArmorDevSvc; (NoVirusThanks Company Srl -> NoVirusThanks Company Srl)
R2 WiseAntiMalwareService; (Lespeed Technology Ltd. -> WiseCleaner.com)
S3 Sense; (Microsoft Windows Publisher -> Microsoft Corporation)
S3 WdNisSvc; (Microsoft Corporation -> Microsoft Corporation)
S3 WinDefend; (Microsoft Corporation -> Microsoft Corporation)
Jeszcze załadowane sterowniki.
3 Avira
2 Wise
2 NoVirusThanks
3 Windows Defender
To było tak dla zobrazowania
Na kilkaset logów z FRST spotkałem ten program może, niech policzę dobrze, hmm, dwa razy
Przetestuj jego skuteczność, sprawdź działanie komputera bez WAM
Jeśli przekonasz się do tego programu, to dobrze. Może go polubisz i zostawisz.
Podejrzewam, że gdybyś użył MBAM jako Tw oj pierwszy Anti Malware, to też być go polubił i zostawił.
Daj znać jak system działa po odinstalowaniu niepotrzebnych programów
Pozdrawiam serdecznie