Czy możliwe jest, że coś blokuje mi dotęp do internetu?


(Pytalski) #1

Witam!

Zacznę sprawę od początku. Więc ostatnio przyjechał do mnie monter i wymienił mi końcówkę od internetu (radiówka). Gdy sprawdzał połączenie z siecią pod dos-em w "cmd" transfer wynosił 63-65. Natomiast gdy sprawdzał transfer po Windowsem XP to transfer wynosił od 30-50. Powiedziałem monterowi, że miałem ostatnio jakieś wirusy. Polecił mi abym dla pewności sformatował komputer. Stwierdziłem co mi szkodzi, więc wykonałem formatowanie, a tu okazuje się, że internet chodzi jeszcze wolniej?! O co tu chodzi? Oprócz karty sieciowej od radiówki mam jeszcze zintegrowaną z płytą główną. W czym tkwi problem? Czy możliwe jest aby ktoś lub coś blokował net? Proszę o pomoc :frowning:

PS. Nie wiem czy temat jest w odpowiednim dziale.


(Ferdek31) #2

ale o jaki transfer Ci chodzi? Czy nie o ping?


(Pytalski) #3

Internet mam 512kb/s. Możliwe, że chodzi o ping. Nie znam się na tym powiedział mi, że pod dos-em chodzi dobrze, a pod Windą źle i coś blokuje transfer.


(SeBoLaS) #4

wklej logi i przeskanuj kompa tym:

http://www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=82&id=1805


(Ferdek31) #5

ping stanowczo za długi, jeśli jest do bramy domyślnej, powinien być ok. 7 ms, góra do 20 ms.

Złączono Posta : 12.05.2007 (Sob) 21:11

ale przypuszczam, że faktycznie chodzi o transfer po cyfrach, które podałeś.

Złączono Posta : 12.05.2007 (Sob) 21:12

sprawdź ping do bramy domyślnej


(Pytalski) #6

Jeśli chodzi o Sillent Runners to nie wiem skąd go pobrać, a AVG nie chce się zaktualizować pisze, że serwer jest nieczynny.

Złączono Posta : 13.05.2007 (Nie) 9:17

Jeśli chodzi o Sillent Runners to nie wiem skąd go pobrać, a AVG nie chce się zaktualizować pisze, że serwer jest nieczynny.

Gdy próbuję pingować bramę domyślną to pisze upłynął limit czasu żądania.


(Kwisnia 1990) #7

Do wklejania logów jest specjalny dział.

Jak dla mnie to logi są w porządku.


(Ferdek31) #8

Jeżeli Ci nie dochodzą pingi do bramy to problem nie jest raczej w wirusach tylko w konfiguracji; może to być spowodowane złą konfiguracją karty radiowej lub nawet jej uszkodzeniem, zbyt słabą anteną, zbyt długim doprowadzeniem od anteny do karty radiowej no i oczywiście od strony dostawcy - złą konfiguracją punktu dostępowego lub przyłączeniem zbyt dużej ilości użytkowników pod jeden punkt dostępowy / najczęściej /. Spróbuj pingować nad ranem kiedy obciążenie sieci jest najmniejsze i co najmniej z 10 minut / czyli ping xxx.xxx.x.x -t, czyli z parametrem -t /. A w ogóle jaki masz link quality, siłę sygnału / signal strength i szumy / low noise /? Powinieneś to mieć w ustawieniach karty radiowej.


(Pytalski) #9

Link quality wynosi 64%

Signal Strength 91%

Low Noise nie mam...

Mam zainstalować na nowo kartę sieciową?

Przed formatowaniem pingi dochodziły. Czy błąd może leżeć po mojej stronie?


(Slake1) #10

Log z Hijacka jest czysty.

Wejdź na http://www.silentrunners.org i w lini To download it, right-click on... kliknij prawym przyciskiem myszy na Silent Runners a następnie wybierz Zapisz jako.


(Pytalski) #11


(Slake1) #12

W Silencie czysto.


(Pytalski) #13

To w czym tkwi problem?? :frowning:


(Ferdek31) #14

parametry połaczenia masz całkiem dobre, chociaż nie wiem jaka jest odległość od stacji bazowej, link quality przy tej sile sygnału powinien być większy, słaby link powoduje duża utratę pakietów pomimo doskonałej łączności. Jeżeli u Ciebie po formacie jest "czysto", na drodze między anteną bazową, a Twoją nie ma przeszkód / np. drzew /, doprowadzenie od anteny nie jest zbyt długie i w pobliżu nie ma stacji pracujących na tym samym kanale lub bliskich / powoduje to zaszumienie sygnału /to problem leży na pewno po stronie dostawcy, najprawdopodobniej podłączył zbyt dużą liczbę klientów do AP. Dlatego sprawdź to najlepiej nad ranem, kiedy obciążenie sieci jest najmniejsze, jeśli będzie dobrze to na pewno jest to wina dostawcy jak napisałem wyżej.

A czy podobny problem mają inni użytkownicy tej sieci?


(Pytalski) #15

Nie znam dokładnej odległości ale będzie od 6-9km. Na drodze do nadajnika nie ma drzew.

Nie mam pojęcia... nie znam ich...

Mógłbyś mi wyjaśnić co to znaczy, bo jak zajadę do firmy to nie chce się zbłaźnić.

Mam internet na 13 kanale. Pozostałe są na 1-6. Jest ich około 5. Czy to może powodować ten spadek?


(Ferdek31) #16

AP to inaczej punkt dostępowy czyli antena bazowa, z ktorej pobierasz sygnał, co do kanałów w porządku, odległość między kanałami powinna być 5-6, a pytanie do admina; ilu ma podłączonych użytkowników pod ten kanał i AP, jeśli więcej jak 30 to nie jest to prawidłowo.


(Pytalski) #17

A czy jest jakiś program którym można sprawdzić ile osób jest podłączonych? Zawsze jest możliwe, że Administrator nie powie mi prawdy.


(Ferdek31) #18

Niestety Ty tego nie sprawdzisz ilu ma użytkowników w sieci i co Ci użytkownicy robią bo jeśli 2-3 siądzie na emule i nie mają limitu prędkości

to cała sieć się spowolni, zależy jeszcze jakie ma łącze ale zwykle asymetryczne. W porządnej sieci powinien być narzucony limit transferu i zabronione wszelkie ściągacze typu emule, kazaa itp. Ale na to nic nie poradzisz, pozostaje tylko monitować, ja jak miałem probleny po prosu zaprosiłem dostawcę do domu i po kilku godzinach siedzenia zrozumiał, że wina leży po jego stronie, oczywiście najpierw mówił coś tam o wirusach itp. Ale potem szybko postawił drugiego AP, przełączył część klientów i problem natychmiast zniknął.

Złączono Posta : 15.05.2007 (Wto) 19:38

Ale tak na marginesie jak na radiówkę to odległość do bazy jest dość duża i to też tłumi sygnał, antenę chyba masz parabolkę albo offset? No i te stacje w pobliżu, jeśli są mocne to mogą skutecznie "zaszumiać" sygnał.

Złączono Posta : 15.05.2007 (Wto) 19:56

możesz spróbować polecenia diagnostycznego; wpisz w wierszu poleceń: tracert http://www.wp.pl lub dowolna nazwa strony i zobacz jakie masz czasy przejścia pomiędzy poszczególnymi routerami, pierwsza będzie brama, drugie powinno być łącze dostawcy i jeśli tu masz długie czasy / pow. 20 ms / to problem jest na pewno w sieci, jeśli na innych routerach to niestety administrator nie ma na to wpływu tylko telekomunikacja i taka jest tablica routingu, czasem wystarczy, że jeden router po drodze "padnie" i internet przymula ale to powinno być tylko czasowo bo rotery cały czas uaktualniają tablicę tras


(Pytalski) #19

Mam poniżej 20. Średnio 7-11. Dzwoniłem do Admina powiedział, że wszystko dokładnie sprawdzi i jak coś to żeby znowu dzwonić. Jeszcze raz pingowałem moją sieć i TLL wynosi 63. Już kompletnie zgłupiałem. :?


(Ferdek31) #20

pingi nie są takie złe, chociaż mogłyby być lepsze, TTL jak jest 63 tzn., że admin zabezpiecza sieć i obcina 1 przeskok.