Po prostu odinstaluj programy których nie używasz, niestety Lenovo też daje ich trochę.
No trochę ich daje fakt, ale ostatnio robiłem czystki i wszystko co nie potrzebne jest juz odinstalowane.
tak to wygląda.
Spróbuje jeszcze jakoś sam ogarnąć te apk. w tle i tak dalej.
Dzięki za pomoc,pozdrawiam.
Jeśli obecny HDD to SATA to bez problemu go zmienisz na SSD.
posiadam ssd m2 i wolny slot na hdd.
Uruchom MSconfig > Usługi > zaznacz "ukryj wszystkie usługi Microsoft > i wyłącz te usługi których nie używasz, nie potrzebujesz lub są zbędne > zastosuj zmiany i uruchom ponownie system.
Wywal wszystko od lenovo, Vantage itd.
Ustaw w Origin i innych tego typu programach aby nie startowały razem z systemem, na początek je po prostu ubij i zobacz ile ci zwolnią miejsca.
BTW, jak sam widzisz Battlefield zabiera tylko 1,6GB ramu, Opera jakieś śmieszne ilości.
Vantage i service bridge pracują bez sensu, to kompletnie niepotrzebny soft.
Zrobione,ale wykorzystanie nadal około 35% spadło o pare procent ahhh.
To dość normalne. Im więcej pamięci RAM tym więcej Windows jej “rezerwuje”. W razie potrzeby system sam ją zwolni. Tak jest od czasów Visty.
Od lenovo wszystko wywalone pobrałem na chwile bo w lenovo vantage jest opcja związana z trybami zasilania chodzi o ładowanie do 60% czy fast charge ta opcja znikneła dlatego też szukam przyczyny.W każdym razie przy starcie około 35% odpalę opere i 40%.
Tak wiem, chcesz oszczędzać baterię, ale ona kosztuje stówę a i tak kiedyś będziesz musiał ją zmienić, nieużywana żyje niewiele dłużej niż używana a za stówę nie warto się męczyć.
U mnie pokazuje 2,0-2,1GB zajętego ramu na samym systemie + kilka dodatków typu Afterburner.
Dodam że mam 16GB a co za tym idzie system używa więcej niż w przypadku 8GB.
Na stacji mam 32GB więc żre więcej, nawet te 3GB potrafi wyskoczyć na samym pulpicie.
Dobra to w takim razie dam już sobie spokój z tym ramem skoro tak to wygląda.
no właśnie nie chce jej oszczędzać chodzi o to ze pod obciążeniem w trybie fast charge od strony wsad’u
robiło się trochę gorąco nie powinno tak być nawet na fast bo przecież po naładowaniu się odłącza prawda,no bo co innego jeśli się ładuje wtedy może być cieplej.wiec w trybie do 60% nic takiego nie miało miejsca no i okej fajnie do momentu aktualizacji kiedy wszystkie te opcje zaginęły teraz naładowanie to nie stałe 100% tylko oscyluje tak 97%,98%100%i też nie ma problemu bo ciepła już nie ma. A ja zostałem na ustawieniu normalnego ładowania zamiast fast charge i nie mam pojęcia jak to zmienić.
Przecież tam masz układ chłodzenia, jak myślisz, gdzie się podziewa cale ciepło wytwarzane przez CPU i GPU?
Jak wyjaśnisz różnice temperatur pomiędzy trybami ? Na ładowaniu do 60% wsad chłodny ciepło bardziej było zauważalne jakoś w środkowej części bo wiem że musi być inaczej nie było by wentylatorów.
Bateria jest pod palmrestem, pod wsadem masz CPU i GPU, tryb ładowania baterii nie ma związku z temperaturami, chyba że ładowanie ogranicza moc procesora.
No też racja,nie znam sie na tymto taka mysl po tym co zaobserwowałem.mam jeszcze takie pytanie z ciekawości odnośnie CPU,mam w tym laptopie I5-9300H czy da radę go wymienic ?i co oznacza H jeśłi sie orientujesz.
Nie masz po co go wymieniać nawet jak jest możliwość.
Za drogie żeby było opłacalne, poza tym ten procesor w żadnym wypadku nie ogranicza grafiki.
Wiem że to niezbyt miarodajne czy tez godne zaufania a dokładniej mówiąc sranie w banie ale jak to cię uspokoi to zapoznaj się.
https://pc-builds.com/calculator/Core_i5-9300H/GeForce_GTX_1650_(Mobile)/0TC13Ylu/8/