Czy po zakupie lepszego chłodzenia będę mógł wykonać OC?

Witam, oto specyfikacja mojego komputera:

Procesor : Intel® Core2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz, 2400 MHz | chłodzenie box (chyba walnięte, bo temperatury w stresie to 70C pomimo nowej pasty - gry się tną prawdopodobnie z tego powodu)

Karta graficzna : Sapphire Radeon HD7750 1GB DDR5

RAM : 4GB

Windows 7

zasilacz : Feel III 400 ATX (nie jest on wbrew pozorom zły, linia III jest podobno już znacznie lepsza)

monitor 20’ (Samsung SyncMaster 2032mw) 1680x1050

Płyta główna: Gigabyte GA-EP31-DS3L v1

Czy jeśli wymienię te prawdopodobnie mało wydajne chłodzenie BOX’owe będę mógł podkręcić mój procesor? Czy taka operacja cokolwiek mi da?

Planuje kupić takie chłodzenie: http://www.ceneo.pl/18018476

Pozdrawiam, Piotrek.

temperatura jest ok i nie ma tu mowy żeby się coś działo z grami przez temperaturę ale o podkręcaniu można zapomnieć musiał byś zmienić chłodzenie

zasilacz może i dobry a może nie ale 400W to minimum do tego zestawu na podkręcanie już nie ma miejsca musiał byś kupić mocniejszy zasilacz

tak jeśli chodzi o procesor to da ci wszystko czego potrzebujesz zmniejszenie temperatury ale jeśli chcesz poważnie myśleć o dobrym podkręceniu to musisz kupić coś większego niż chłodzenie o wysokości 13cm z wiatrakiem 9cm na pewno ktoś tu na forum ci coś zaproponuje

podsumowując trzeba wymienić zasilacz i chłodzenie procesora ale na większe i lepsze i oby dwie są konieczne

Co nie znaczy że nadaje się do podkręcania Q6xxx (ten procek jest bardzo prądożerny, a ty jeszcze chcesz go podkręcać).

Jeśli chcesz podkręcać to zaopatrz się w porządny zasilacz.

Ta płyta nie jest asem w kwestii OC.

Masz może pomysł co innego powoduje zacinanie gier, które wcześniej chodziły płynnie?

przede wszystkim trzeba zadbać o system oraz zdefragmentować dysk

daj screen z programu HWmonitor

Screen z HWmonitor po kilkunastominutowej grze w Call Of Duty:MW2

http://scr.hu/0m6v/zn0pg

W Battlefield BC2 dochodzi nawet do 70C.

W grze miałem takie ustawienia:

http://i.imgur.com/NEgpoEX.jpg

Dodam, że jeśli ustawię jakość “High” zamiast “Extra” płynność jest bardzo dobra (60FPS stabilnie) a temperatury takie same :expressionless: Jeszcze niedawno mogłem grać na Extra bez żadnych problemów - nie tylko w tą grę ale także inne - MW3, Mafia II

Defragmentację robię co tydzień.

System nie jest zaśmiecony ani obciążony, ale jeśli to coś pomoże - mogę zrobić “format”.

rozumiem że jak zmienisz ustawienia na extra to masz lagi czy tak ?

patrz na temperatury ogólne procesora to do nich zawsze odnosi się producent nigdzie nie jest podane że temperatura na rdzeniu 70 jest za wysoka

producent pisze tyle że maksymalna temperatura dla tego procesora to 71 stopni jeśli będzie ona wyższa dłuży czas to może to powodować jego degradacje powolną lub bardzo szybką zależy o ile stopni się ją przekroczy

Temp ogólne, czyli te zaznaczone na obrazku czerwoną ramką :)?

http://scr.hu/0m6v/02yof

Gdy daje na Extra gra mi zacina, tzn są spadki FPS - dziwi mnie to dlatego, że niedawno grałem na identycznych ustawieniach z idealną płynnością 60FPS :-x

tak, jeśli chcesz to możesz wymienić pastę na procesorze może to nic nie zmieni ale na pewno nie zaszkodzi

zmieniasz nieustawania grafiki a dla procesora nie ma to żadnego znaczenia tyczą się one tylko karty graficznej

Pastę dziś nałożyłem nową :slight_smile: 48 w stresie to dla mojego Quada chyba dobry wynik - ja przez cały czas zerkałem na temperatury rdzeni :-k Aż mi siebie żal. Tym bardziej, że BIOS pokazuje 37C.

Karta graficzna jest nowa i nie przegrzewa się - oczyściłem ją także z kurzu.

Myślisz, że jest sens robić formatowanie dysku i instalacje czystego systemu :)? Czy może masz jeszcze inny pomysł?

Robiłem też czyszczenie rejestru, dysku przez CCleanera.

ma znaczenie czy grasz na singleplayer czy multiplayer ?

ciężko mi coś powiedzieć jeśli karta się nie grzeje

Za chwilę odpalę na identycznych ustawieniach tryb Single w COD:MW3 i zobaczę jak działa :slight_smile:

Wstawię link do screena z temperatur oraz wkleję log z benchmarka we frapsie.

Screen po 10 minutach gry w tryb singleplayer w MW3

http://scr.hu/0m6v/u2btc

Ustawienia w grze:

http://i.imgur.com/BxdxARX.jpg

Benchmark z frapsa:

Frames: 3596 - Time: 60000ms - Avg: 59.933 - Min: 57 - Max: 61

Czyli jest dobrze, sam nie odczułem spadku płynności.

Zagram teraz na tej samej mapie w Multiplayer i dam znać.

Na multiplayerze były drobne spadki FPS - ale to raczej wina ostatniej aktualizacji - moi znajomi też zauważyli spadek płynności.

Odpalę jeszcze kilka innych gier i będę wszystko wiedział :slight_smile:

Dodane 10.08.2013 (So) 12:22

Wracam znów do tematu OC. W pierwszym poście znajdziecie specyfikacje mojego komputera.

Jak już dzięki Wam wiem, muszę wymienić zasilacz oraz chłodzenie.

Czy moglibyście mi polecić coś porządnego a zarazem nie kosmicznie drogiego?

I czy w ogóle jest sens podkręcać ten procesor? da mi to lepsze wyniki np. w czasie renderowania video lub w ogóle przyśpieszy działanie systemu?

PS.

Kolega “prawie-informatyk” ( :stuck_out_tongue: ) powiedział mi, żebym go nie podkręcał bo albo mi się spali albo nic to nie da… Czy ma rację? :smiley:

Kolega “prawie-informatyk” ma tu trochę racji (ten Feel może wybuchnąć/spalić się i “zabić” ze sobą kilka innych komponentów)

Ale uwzględniając kupno nowego zasilacza :stuck_out_tongue:

To kolega “prawie-informatyk” ma prawie rację. Może to nic nie dać (lub dać lekki/niezauważalny przyrost, czyli widoczny tylko w benchmarkach).

W takim razie nie rozumiem, dlaczego tak dużo ludzi podkręca ten model procesora.

Mam ten sam procesor i temperatura nie przekracza 60 stopni po godzinnym obciążeniu OCCT, chłodzenie oczywiście boxowe wysokie. Coś chyba źle nałożyłeś tą nową pastę.

według mnie po mocnym OC skok wydajności będzie zauważalny bo jakoś wierzyć mi się nie chce że z taktowania 2,4GHz na 3GHz lub 3,3GHz nie będzie widać różnicy, co prawda nigdy na żywo ie miałem do czynienia z tym procesorem ale kumpel go kręcił i coś tam odczuł

Już temperatury są dobre, 36 w spoczynku i 60 kilka w stresie max. :smiley: