Czy ten zasilacz nie jest zbyt słaby?


(Wujek 15) #1

Amacrox Warrior 450 na:

Windsor X2 4200

4 x 1 GB A-Data Extreme Edition

PowerColor HD4850

Samsung 640 GB

WD 250 GB

Pioneer DVR-215L

DFI Infinity Ultra II

Mam straszne problemy z tym komputerem i już nie wiem co mam robić, fakt wszyscy wiemy że ta płyta ma kaprysy ale ciągłe resety i niebieskie ekrany do przesady..

W końcu podejrzewam brak mocy zasilacza..


(andrzej928) #2

Ja bym postąpił tak zostawiłbym tylko jedną kość pamięci i wtedy bym spróbował uruchomić bo blue screen to jest efektem konfliktu sprzętowego. w sumie też mam 450W zasilacz i c2d e4600 @3.0GHZ ;/


(mati75) #3

sprawdź napięcia, mogł ci się wadliwy egzemplasz trafić


(Wujek 15) #4

Ja już kilkakroć pisałem tutaj i niektórzy dobrze wiedzą o co chopdzi z tym komputerem

Wymieniłem procesor z Brisbane na Windsora... ale są jeszcze gorsze problemy , a niby płyta lepiej działa z Windsorami niż z tymi pierwszymi.. ciekawe..

2 GB ramu gdy kupiłem jak go składałem .. też mu nie widziało się z nimi działać.. po jakimś czasie sam z siebie przestał pokazywać te wszystkie błędy.. w końcu zrobił mnie w konia z grafiką. Grafika niby siadła.. wysłałem na gwarancję.. w tym czasie kupiłem Radeona a gość mi pisze @ że grafika jest sprawna i ma się dobrze.

Najdziwniejsze jest to że niektóre programy które odpalam i daję opcje PLIK-Otwórz to po kliknięciu program się zamyka.. wygląda to tak jakby był na maxa wyżyłowany procesor i pamięci.. jednak pamięci nawet mają mniej niż default a i tak się to dzieje..

Nie wiem czy dobrze nie zrobię jak kupie byle jaką płyte pod AM2 na allegro byle to wszystko normalnie działało..

4 GB ramu i są problemy.. kolega na forum konkurencyjnym włożył 6 GB ramu na tej samej rewizji i działa mu idealnie.

Nawet dał mi swoje ustawienia w biosie i swoją wersje biosu - na nic..


(Nethalythic) #5

Sprawdź napięcia miernikiem. Ewentualnie obniż trochę taktowanie procka, i zwiększ dzielnik pamięci bo podejżewam, że masz mniejszy ustawiony kosztem proca. U mnie przy małym dzielniku niestety komp szwankował.

Zobacz jeszcze jak z pamięciami. Możesz mieć problemy z dużą ilością kości włożonych naraz. Wyjmij dwie i potestuj.


(Emilmlo) #6

Ten zasilacz powinien bez problemu poradzić sobie z tą konfiguracją, chyba że masz wadliwą sztukę, sprawdź napięcia miernikiem tak jak piszą, w spoczynku i pod obciążeniem.

Chyba na standardowych ustawieniach jest to samo.

Z tego co wiem to nawet na dwóch kościach jest problem i to na obu zestawach 2x1GB.


(Wujek 15) #7

Dokładnie.

Scorpio przedstawił dobrze sprawę bo zna temat.

Sprawdze miernikiem ale bardziej wydaje mi się że to zakapryszona płyta bo problemy ciągną się od tamtego roku - wrzesień

Teraz dokupiłem nową kartę i 2 GB ramu i jest jeszcze gorzej.