Czy trzeba oświeytlenie do roweru po zmroku?

Jak to wygląda z jazdą na rowerze po zmroku ??

Czy muszę mieć jakieś lampki świecące nawet jak jade TYLKO po chodniku ?? Jaki to muszą być lampki ?? Czy odblaski nie wystarczą ??

Moim zdaniem nawet jak nie trzeba to dla wlasnego bezpieczenstwa powinno sie miec jakies lampki :slight_smile:

Z kodeksu drogowego wynika ze trzeba miec lampki na rowerze itd itd.

Z przodu ma to byc lampka biala ze stalym swiatlem, a z tylu ma byc czerwona o swietle migajacym albo stalym.

Odblaski nie wystarczaja - i jeszcze taka mala aluzja - jak masz z przodu bialy odblask to go zdejmij - w kodeksie i na prawde biale swiatlo odblaskowe maja przyczepy z tylu :stuck_out_tongue: Wiec nie wiem czemu producenci to montuja :-x

Jo tam 8) Są lampy duże 8) Bo ja chce do pracy dojeżdżać rowerem i bede wracał już późno i nie wiem co będzie jak mnie policja zobaczy :stuck_out_tongue:

Musisz mieć oświetlenie przód i tył.

Zalezy jaki policjant :stuck_out_tongue: Normalnie to nic, ale jak bedzie jakis ostrzejszy to moze dac ostrzezenia albo nawet mandat.

mam :smiley:

Jeszcze jakieś kiczowate białe machne na przód i styka :stuck_out_tongue:

Złączono Posta : 26.07.2007 (Czw) 21:48

I da mi punkty karne na dowód osobisty :stuck_out_tongue:

Mnie już spisali, ale za jazdę po CHODNIKU! !!

No puntkow za to nie daja ale mandat moze Ci za to dac na luzie. Mandat to nie znaczy ze zaraz dostaniesz punkty :stuck_out_tongue:

To mam jeździć po drodze i stawiać czoła TIRom ?? :? Nie dziękuje :?

Złączono Posta : 26.07.2007 (Czw) 21:53

kkorniak ja się śmiałem tylko :stuck_out_tongue:

trzeba było się nie zatrzymywać :stuck_out_tongue:

a co do światełek to muszą być z tym że jest to dość obciachowy gadget :stuck_out_tongue: szczególnie w bardziej sportowym rowerze :stuck_out_tongue:

ale naszczęście SIGMA ma bardzo małe lampki :stuck_out_tongue: z jedną diodą LED nawet ostro dają po oczach są estetyczne i nieszpecą bika :stuck_out_tongue: no i spełniają wymagania :slight_smile:

niby tak … ale u mnie sobie miga :stuck_out_tongue: lepiej jestem widoczny wtedy …

No fakt - nie zauwazylem :frowning: :lol:

No nie wiem czy czol tirom bo jedziesz z nimi w ta sama strona - bo jezdziesz po prawej stronie.

A tak na marginesie niby nie mozna jezdzic po chodniku ale w kodeksie jest to dziwnie sformulowane - ze niby nie mozna jezdzic ale jak juz sie jezdzi to trzeba byc tylko ostroznym i trzeba pieszym ustepowac pierszenstwa. Jak nie masz 18lat i nie masz karty rowerowej i nie ma drogi rowerowej to mozesz jezdzic po chodniku ale tak jak napisalem.

Mam 22 lata, mam karte rowerową już nie ważną bo mam dowód osobisty :stuck_out_tongue: ale i tak jeżdże po chodniku :wink: uciekne policji jak na serialu PACIFIC BLUE :stuck_out_tongue:

Uciec policji to nie jest trudne zwlaszcza na rowerze, ale jak juz jakims cudem Cie zlapia to juz sam nie wiem co by zrobili :stuck_out_tongue: Sobie tego nie wyobrazam :twisted:

dołek 48 /h :smiley:

jakaś kara za niepoddanie się kontroli .

napewno by tak zrobili że następnym razem byś się zatrzymał sam zanim by cie chcieli zatrzymać :lol:

:lol: nie kuście mnie :lol:

trochę adrenaliny na koniec pracy hehehe :stuck_out_tongue:

Jutro trzeba iśc do super-mega-hiper-marketu i kupić najtańsze badziewie :wink:

Dzięki za rozwianie moich wątpliwości :stuck_out_tongue:

A jeszcze na marginesie powiem tak ze z przodu mimo wszystko trzeba miec stale biale swiatlo. Tak jest napisane w kodeksie - i ostatnio sie dowiedzialem ze za to tez moga spisac albo wlepic mandat.

Tylko ktoremu policjantowi sie to bedzie chcialo :?: :lol:

Służbiście :?

zdziwiłbys się

Parę miesięcy temu weszły przepisy, była to dość głośna sprawa, że auta i inne pojazdy mają mieć włączone światła 24 godziny na dobę. To samo tyczy się na przykład rowerów. Gorzej na razie z wyciąganiem konsekwencji za to przed odpowiednie służby.