Z tego co napisałeś wnioskuję, że nie masz fioła na punkcie czyszczenia systemu.
Ja mam tylko małego świrka, więc jeśli aspirujesz choć do tego poziomu, to:
I. Zainstaluj darmowy JkDefragGUI.exe ( jest to program JkDefrag z nakładką GUI - nakładka jest konieczna aby zyskać interfejs) Program ten pozwoli Ci defragmentować pliki systemowe. Poza tym będziesz miał sporo innych opcji defragmentowania.
II. Brakować będzie tylko defragmentacji Rejestru - do tego używam CleanMyPC - Registry Cleaner w wersji z Komputer Świat. Poza defragmentacją Rejestru ma szereg innych przydatnych funkcji, które będziesz mógł spenetrować. Wspomnę tylko o kopiach zapasowych Rejestru które będziesz mógł zapisywać w dowolnie wybranym miejscu dowolnego dysku.
III. Program Acronis Disk Director Suite (płatny, do kupienia w Polsce), to porządny zarządca dysku. Można nim tworzyć partycje, łączyć je, defragmentować, powiększać itp. Osobiście b. sobie chwalę ustalanie wielkości klastra - domyślasz się, że im większy klaster tym szybciej działa dany dysk logiczny ? Ja na partycji podstawowej (systemowej) i na dysku logicznym przeznaczonym dla gier mam ustawiony klaster wielkości 64KB - domyślny klaster dla Windy to 4KB, czujesz tę różnicę ? :+)
Chyba nie muszę dodawać, że dla każdego dysku logicznego możesz ustawić inną wielkość klastra ? - wspomniałem przecież, iż to porządny program.
IV. Przejdźmy do działań uprawniających do powiedzenia o sobie: “mam fioła na punkcie czyszczenia Windowsa”.
Program “jv16 PowerTools 2005” w wersji Komputer Świat z 23 X 2006r. Program ten czyści Rejestr, i robi to w specyficzny sposób. Otóż wg. niego Rejestr nigdy nie jest do końca wyczyszczony, oznacza to, że po pierwszym skanowaniu i skasowaniu złych wpisów, można uruchomić ponowne skanowanie i znów będzie od setki w górę wpisów wytypowanych do skasowania. Czynność tę można powtarzać dowolną ilość razy. Mój osobisty rekord, to 14 skanowań i tyleż samo kasowań. Wyczyściłem wtedy ponad 2000 wpisów w Rejestrze. Wyobraź sobie, że po tych pieszczotach System wstał :+) Jak posuniesz się dalej, to mi napisz