Czym by tu jeszcze wyczyścić system?

Otóż mam fioła na punkcie czyszczenia Windowsa i przyśpieszaniu w ten sposób jego pracy.

Może zacznę od tego co teraz mam/robię:

-Avira AntiVir + Comodo Firewall = ochrona w czasie rzeczywistym wystarczająca

-Regularne skany programami: Malwarebytes Anti-Malware, SuperAntiSpyware, A-Squared Free = coś jeszcze?

-Cotygodniowa defragmentacja dysków po przez narzędzie systemowe - nie lepiej jakiś program?

-Codzienne czyszczenie plików i rejestru programem: CCleaner - jeszcze czymś go uzupełnić?

W jaki jeszcze sposób mógłbym uporządkować mój system? Chodzi mi o popularne i bezpieczne rozwiązania. Nic na siłę. Jakie programy byście wymienili lub dodali?

Spróbuj Tune Up Utlittes fajny pakiecik :slight_smile: http://www.dobreprogramy.pl/TuneUp-Util … 12764.html Polecam :slight_smile:

Auslogic Disk Defrag - do defragmentowania dysku i Comodo System Cleaner do kompleksowego czyszczenia systemu (rejestr, dysk i sprawy prywatne).

Brak mi słów na takich ludzi.

Od siebie polecam Glary Utilities - kompleksowe rozwiązanie. Szczególnie namawiam do defragmentacji rejestru.

A co byście powiedzieli na program Defraggler?

Instalować tego Auslogics Registry Cleaner czy po prostu w jego miejsce załatwić sobie bardziej wszechstronnego Glary Utilities?

Z tego co napisałeś wnioskuję, że nie masz fioła na punkcie czyszczenia systemu.

Ja mam tylko małego świrka, więc jeśli aspirujesz choć do tego poziomu, to:

I. Zainstaluj darmowy JkDefragGUI.exe ( jest to program JkDefrag z nakładką GUI - nakładka jest konieczna aby zyskać interfejs) Program ten pozwoli Ci defragmentować pliki systemowe. Poza tym będziesz miał sporo innych opcji defragmentowania.

II. Brakować będzie tylko defragmentacji Rejestru - do tego używam CleanMyPC - Registry Cleaner w wersji z Komputer Świat. Poza defragmentacją Rejestru ma szereg innych przydatnych funkcji, które będziesz mógł spenetrować. Wspomnę tylko o kopiach zapasowych Rejestru które będziesz mógł zapisywać w dowolnie wybranym miejscu dowolnego dysku.

III. Program Acronis Disk Director Suite (płatny, do kupienia w Polsce), to porządny zarządca dysku. Można nim tworzyć partycje, łączyć je, defragmentować, powiększać itp. Osobiście b. sobie chwalę ustalanie wielkości klastra - domyślasz się, że im większy klaster tym szybciej działa dany dysk logiczny ? Ja na partycji podstawowej (systemowej) i na dysku logicznym przeznaczonym dla gier mam ustawiony klaster wielkości 64KB - domyślny klaster dla Windy to 4KB, czujesz tę różnicę ? :+)

Chyba nie muszę dodawać, że dla każdego dysku logicznego możesz ustawić inną wielkość klastra ? - wspomniałem przecież, iż to porządny program.

IV. Przejdźmy do działań uprawniających do powiedzenia o sobie: “mam fioła na punkcie czyszczenia Windowsa”.

Program “jv16 PowerTools 2005” w wersji Komputer Świat z 23 X 2006r. Program ten czyści Rejestr, i robi to w specyficzny sposób. Otóż wg. niego Rejestr nigdy nie jest do końca wyczyszczony, oznacza to, że po pierwszym skanowaniu i skasowaniu złych wpisów, można uruchomić ponowne skanowanie i znów będzie od setki w górę wpisów wytypowanych do skasowania. Czynność tę można powtarzać dowolną ilość razy. Mój osobisty rekord, to 14 skanowań i tyleż samo kasowań. Wyczyściłem wtedy ponad 2000 wpisów w Rejestrze. Wyobraź sobie, że po tych pieszczotach System wstał :+) Jak posuniesz się dalej, to mi napisz :wink:

Widzę, że co inny człowiek, to inne zdanie.

Więc żeby Wam ułatwić podam 3 kryteria poszukiwanych programów:

a) Kompletna defragmentacja dysku.

b) Czyszczenie i inne operacje z rejestrem.

c) Oczyszczenie Windowsa z syfu itp usprawniające działanie komputera.

Ale to nie ułatwi odpowiedzi. Jak napisałeś: “Widzę, że co inny człowiek, to inne zdanie.”

Samemu trzeba je przetestować i wybrać coś pod siebie.

Ode mnie:

Najlepszym rozwiązaniem jest przejście na prostą w obsłudze i mało zasobożerną dystrybucję linuksa:

O&O Defrag - najlepszy z płatnych defragmentorów, jeśli nie chce Ci się “szukać” albo płacić to możesz użyć Defragllera, też w miarę dobry. Do tego dodałbym Eusing Registry Cleaner do czyszczenia rejestru. I usunąłbym a-squared, za dużo fp ma. Samo Malwarebytes spokojnie wystarcza. A do czyszczenia systemu jakieś poradniki i CCleaner wystarcza.

Słabe.

Pirx, haha :lol: dobrze to ująłeś!

Jeszcze parę lat temu bawiłem się w takie maniakalne czyszczenie systemu ze śmieci. Nie ma sensu marnowanie czasu. Chyba że masz go spory nadmiar. To, że jakieś programy “czyszczące” po każdym skanowaniu wywalają Ci trochę “błędów” do naprawienia, nie znaczy że w ten sposób przyspieszysz system. Jeśli Twoja przeglądarka nie jest skonfigurowana w “pewien” sposób, to oczywiście warto przeczyścić CCleanerem pamięć i zbędne pliki. Defragmentacja? - Jeśli nie przenosisz i nie usuwasz notorycznie dużej ilości sporo ważących plików, to częste defragmentowanie nie ma sensu… Oczywiście zdrowe dla dysku jest przeprowadzenie tej operacji np raz na miesiąc/dwa, ale nie jest to wymóg.

A wykrywają coś? Bo jeśli nie, to skanowanie też mija się z celem. I w zupełności wystarczy Ci MBAM.

Przetestowałem na prawdę sporą ilość tych wszystkich programów do “przyspieszania systemu”, etc. i jedyne oprogramowanie tego jakie jestem skłonny teraz zainstalować to CCleaner i TuneUp Utilities. Za pomocą TUU solidnie przeczyścisz rejestr i zdefragmentujesz dysk znacznie lepiej niż zrobi to narzędzie wbudowane w system. Do tego możesz ulepszyć/dostosować wiele funkcji systemu i oczyścić dysk. Te dwa narzędzia zapewnią Twojemu komputerowi bardzo zadowalający poziom sprawności, ale warto podkreślić, że TUU nie jest narzędziem darmowym więc moduły defragmentujące możesz zastąpić dwoma programami Auslogics - Disk i Registry Defrag. http://www.dobreprogramy.pl/Auslogics-D … 13271.html

Niczego więcej nie potrzebujesz by system był sprawny i nie zwalniał :slight_smile:

Kto się nie bawił w av i i firewale.

Do autora temat: jeszcze odłącz internet i wyjmij dysk twardy… Jakbyś nadal miał syf spal komputer i najbliższe otoczenia.

Ja jade bez av, bez niczego i jakoś się trzymam, wystarczy nie wchodzić na podejrzane strony.

Po co ci tyle programów od przyśpieszania skoro niby bardziej zamulisz system?

Pioter233, wątek jaki poruszyłeś może wzniecić burzliwą dyskusję więc potraktujmy go jako offtopic :slight_smile:

Owszem, jeżeli jakieś moduły pracują w czasie rzeczywistym. W innych wypadkach to instalacja suchych bibliotek i plików, które są używane na żądanie podczas uruchomienia programu więc nie zamulają tyle systemu, co robią “bałagan” na dysku.

ja też : D

a więc ja uzywam takich programów jak :

CCleaner tylko do rejestru i wyłączania programów aby się nie uruchamiały podczas startu

Glary Utilities PRO > Konserwacja… z modułów nie korzystam

Do defragmentacji Perfectdisk 11

Odkurzacz > moduły > szybkie oczyszczanie dysku i monitor czystości dysku

do skanowania przeciwko wirusom : anti malware , search&destroy, dr web i norman malware cleaner

PowerSuite 2010 w nim znajduje się RegistryBooster2010 do naprawianiea problemów i do defragmentacji rejestru. SpeedUpMyPC2010 do naprawiania uszkodzonych plików, driverscanner do wyszukiwania nowych sterowników

DriverChecker również do wyszukiwania sterowników

AshampooWinOptimizer6 >one click optimizer

DiscRescue 2009 > coś w stylu defragmentora dysku

TuneUp Utilities 2010

Pirx, przesadzasz. Po prostu martwi się o swoje bezpieczeństwo. I nic dziwnego nie widzę w av+fw + skany na żądanie.

Ludzie ja nie pytam Was co i kiedy mam robić tylko o odpowiednie programy do tego.

Temat jest “na luzie”, więc się nie dziw. Powtarzam: Auslogics Disk Defrag http://www.auslogics.com/en/software/disk-defrag/ do defragmentowania dysku i Comodo System Cleaner http://system-cleaner.comodo.com/ do kompleksowego czyszczenia systemu.

Jak wyczyścić system?

Wywal połowę programów od czyszczenia, reszta jest w dziale sprawdzone porady patrz tematy przyklejone