D-Link DGE-528T, brak internetu, sterowniki zainstalowane


(Marco700) #1

Witam,

Mam następujący problem. Jakiś czas temu mój dostawca internetowy poinformował aby zmienić rodzaj przydzielania adresu IP na automatyczny z jakiś tam powodów.

Zabrałem się więc do do roboty. Pozmieniałem wszystko jak należy, odpalam przeglądarkę i nic, widzę że cały czas komputer próbuje znaleźć adres i tak to trwa i trwa. Przepiąłem kabel na laptopa, zrobiłem co trzeba i wszystko śmiga jak należy. Natomiast na komputerze stacjonarnym ani rusz. Zadzwoniłem, dział techniczny wszystko sprawdził i mówią że po ich stronie nie ma żadnego problemu. Zainstalowałem te sterowniki pobrane ze strony D-link, natomiast to problemu nie rozwiązało. System to Windows XP.

Wynik polecenia ipconfig/all:

Konfiguracja IP systemu Windows


        Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : komputer

        Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :

        Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany

        Routing IP włączony . . . . . . . : Nie

        Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie


Karta Ethernet Połączenie lokalne 2:


        Sufiks DNS konkretnego połączenia :

        Opis . . . . . . . . . . . . . . : D-Link DGE-528T Gigabit Ethernet Adapter

        Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-22-B0-CF-C9-E3

        DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak

        Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

        Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 0.0.0.0

        Maska podsieci. . . . . . . . . . : 0.0.0.0

        Brama domyślna. . . . . . . . . . :

        Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 0.0.0.0

        NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Wyłączony

(Bor1904) #2

Sprawdź wiresharkiem jak przebiega proces negocjowania.

http://www.tech-faq.com/dhcp-leasing.html

http://wiki.answers.com/Q/Describe_the_ ... ng_process

Powodzenia


(Michal) #3

Może filtr adresów MAC po stronie dostawcy?


(Marco700) #4

Rozmawiałem dziś z nimi, koleś mówił że nie filtrują adresów MAC i że obojętnie na jaki komputer przepiąłbym kabel to net powinien być.


(pysiu) #5

Uruchom program WinSock http://www.watchingthenet.com/repair-wi ... ility.html powinien naprawić twój problem