D-Link DSL-524t + Pentagram Cerberus P6381-0


(Szwarcoo) #1

Witam tak jak napisane w temacie... posiadam takie routery. D-Link pod ADSL a Cerberus pod DSL, tyle że ten D-Link nie posiada Wi-Fi, więc chciałem poprostu wzbogacić się o możliwość bezprzewodowego dostępu do Internetu. A więc... podłączam pod router D-Link'a ten oto Cerberus (prowadzę kabel z D-Link'a do Cerberusa kabelkiem z wtyczkami RJ-45 pod wolne wejścia Ethernet'u), na D-Link włączone DHCP, na Cerberusie również. W panelu konfiguracji routera D-Link w zakładce DHCP wykrywa router. Na routerze w D-Link pali się kontrolka, że urządzenie jest podłączone. Na routerze Cerberus palą się diody, czyli Power i WLAN i jedna kontrolka, że urządzenie jest podłączone (pod Ethernet'em). W laptopie wykrywa, że znaleziono sieć. Ok, łączę się z nią... kilka sekund... i OK.. Połączono... Włączam przeglądarkę... wpisuje adres www. OK... działa... W komórce, która jest wyposażona w WLAN, również wykrywa sieć i po połączeniu z siecią włącza się strona www... lecz po kolejnym nawiązaniu połączenia z siecią na komórce wykrywa losowo... że albo nie można znaleźć sieci WLAN lub, że telefon nie może wykonać tej operacji... a natomiast na laptopie w karcie sieciowej pokazuje, że ograniczona łączność lub brak łączności, włączam przeglądarkę... Internet Explorer nie mógł otworzyć strony. Więc zwracam się z prośbą o pomoc w konfiguracji, abym mógł łączyć sie z Internetem przez Wi-Fi. Po resecie routera Cerberus wraca do normy, urządzenia łączą się z siecią i można korzystać z Internetu, lecz po ponownej próbie połączenia z siecią już nie można się połączyć. Proszę o rady, z góry dziękuję :slight_smile:

Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt


(Szwarcoo) #2

Przyczyna: Nie mogą być włączone 2 serwery DHCP w jednej sieci, wyłączone na jednym z routerów i jest OK.