Wiem że ci się nie chcę, to był żart. Co ściągnięcia 32 bitów możesz się jeszcze wstrzymać, może znajdziemy jakieś stery pod 64bity które ruszą. Instalacja 32 bitów to ostateczność, jak nam się wykończą możliwości na 64 bitach.
machłem sobie już 32 bity xd, za późno wszedłem na forum, a z 32 bitami nie będzie już problemów
Nie powinno być, próbowałeś już uruchomić tą kartę? Co do sterowników możesz poszukać na płytce do karty.
teraz jestem podłączony do neta przez routera i instaluje się kde znaczy ściąga - z 1 h potrwa to , a ten program ndiswrapper
jak go z repo zainstalować piszę aptitude install ndiswrapper i nic, jeszcze raz sprawdzę po zainstalowaniu kde, no ale przedtem nie ruszało
Pisałem już , tak się te pakiety nazywają.
tak też mi nie działało bodajże, ale posprawdzam jeszcze
Nie możliwe, masz ten source.list który podałem, aptitude update zrobiłeś? Te pakiety są na 100% w repo testinga http://packages.debian.org/squeeze/ndisgtk wystarczy że dasz by instalowało ndisgtk to dociągnie jako zależność wszystko co potrzebujesz.
A po co ndisgtk, szybciej zainstaluje sterowniki do sieciówki z linii poleceń:
sudo ndiswrpper -i sterownik.inf
sudo ndiswrapper -m
sudo modprobe ndiswrapper
I pozostanie tylko konfiguracja połączenia sieciowego i to wszystko.
Pozdrawiam!
a mogę to dociągnąć i z systemu bez neta zainstalować?
albo już jeszcze raz podłącze kompa to chwilę i tak zajmie
Jasne że możesz ale musisz to dociągnąć wraz z brakującym zależnościami , wtedy robisz:
sudo dpkg -i <ścieżka do pakietu>
Ale musisz też pamiętać o kolejność instalacji według zależności, na ale po co sobie życie utrudniać , ja bym tam wolał z netem.
Przecież można je sobie ułatwić:
cd /katalog/z/debami
sudo dpkg -i *.deb
I Dpkg samo sobie zainstaluje w takiej kolejności jak trzeba, podobnie jak to robi APT. Można wypakować też paczkę z pominięciem zależności:
sudo dpkg -x pakiet.deb /
A potem ewentualnie uzupełniać zależności tylko te potrzebne, taki sposób daje większą swobodę, prawie jak w Slackware
Jak padnie net to też trzeba sobie umieć radzić
Pozdrawiam!
a gdzie ten sterownik umieścić by to zadziałało - do katalogu domowego?
Może być w katalogu domowym, to co ja podałem to domyślną lokalizacją jest właśnie katalog domowy, pod warunkiem że w konsoli nie przechodziłeś poleceniem cd do innego katalogu
Pozdrawiam!
zrobiłem
aptitude update
aptitude install ndiswrapper
a potem jak tu jakieś warningi były to zainstalowałem
aptitude install ndisgtk
no ale jak wskazuje ndsigtk sterownik o nazwie : net5513.inf to błąd jest:
Module could not be loaded. error was:
warning: all config files need .conf: /etc/modprobe.d/ndiswrapper, it wil be ignored in a future release.
Fatal: module ndiswrapper not found.
Is the ndiswrapper module installed?
no ndiswrappera instalowałem wyżej wymienioną komendą zrobiłem tak :
sudo ndiswrpper -i sterownik.inf
sudo ndiswrapper -m
to udało mi się zrobić a tu
modprobe ndiswrapper
błąd jest:
debian:~# modprobe ndiswrapper
WARNING: All config files need .conf: /etc/modprobe.d/ndiswrapper, it will be ignored in a future release.
FATAL: Module ndiswrapper not found.
– Dodane 28.11.2009 (So) 15:59 –
a jeszcze dodam, że 32 bity testing ma problem ze sterownikami do karty graficznej, na 64 bitach elegancko zainstalowałem, a tu pod koniec instalacjii error z fglrx, nic zrobić nie można xorg siada, nowego nie da się wygenerować pulpit cały czarny nawet konsoli nie da się otworzyć - wszystkie sterowniki próbowałem od 9.1 do 9.11 żaden nie działa dobrze (co byście brali 64 bity i męczyć się ze zrobieniem neta czy 32 bity robić jeszcze neta i grafikę ?)
Ja bym brał 32 bity i męczenie się z grafiką, bo grafikę da się zrobić na 32 bitach, a tego sterownika próbowałeś http://packages.debian.org/squeeze/fglrx-driver. A co ndiswrapper masz pakiety ndiswrapper-utils ndiswrapper-utils, możesz jeszcze spróbować ndiswrapper-source doinstalować, być może trzeb będzie przebudować moduł ndiswrapper, zainstaluj do tego linux-headers-$(uname -r), build-essential i module-assistant. I po tym zrób (ale musisz mieć też ndiswrapper-source):
m-a prepare
m-a update
m-a a-i ndiswrapper
Po tym powinien być dostępny moduł ndiswrapper. Wszystko to robisz jako root.
okey. kupię sobie dłuższy kabel ethernet i się za to wezmę ;], bo przenoszenie kompa w te i we wte to już mnie nudzi xd
a co do sterów karty graficznej to ja chiałbym, aby compiz działał a na tych co podałeś to chyba nie pójdzie (?)
Spróbuj:
sudo 'cp -v /etc/modprobe.d/ndiswrapper /etc/modprobe.d/ndiswrapper.back && mv -v /etc/modprobe.d/ndiswrapper /etc/modprobe.d/ndiswrapper.conf'
Pozdrawiam!
Witam jestem znów, jutro się biorę ponownie za konfigurację dalszą, a dzisiaj tak szukałem i znalazłem coś takiego
http://kaka.ovh.org/?p=383 , czy to jest dobre rozwiązanie ?
Jeśli działa, to czemu nie? Najlepiej niech się wypowie autor tego blogu, jak zajrzy do tego tematu
Pozdrawiam!
Jestem już na kablu neta mam, ale jeszcze to wifi przydałoby mi się zrobić i zaraz się tym zajmę, co do grafiki po instalacji debiana z netem okna już chodzą normalnie, ale z serownikami nadal error wyskakuje pod koniec instalacji, spróbuję zrobić to w ten sposób : http://kaka.ovh.org/?p=383
i zobaczymy co wyjdzie…
– Dodane 02.12.2009 (Śr) 17:08 –
nie bd się już z tym netem bawić xd na kablu jadę i jest dobrze
– Dodane 03.12.2009 (Cz) 16:15 –
teraz mam taki problem nie ma sterowników ati 9.9, na ich stronie jak wciskam 9.9 to pojawia się że to jest 9.10 wersja sterów zobaczcie sami : http://support.amd.com/us/gpudownload/linux/9-9/Pages/radeon_linux.aspx
Na google też szukałem i nie znajduję ich
nie ma ich czy co? Może macie namiary na jakieś stronki gdzie to mogę znaleźć?