DIALOG PPPoE, nie wczytuje stron www


(Macbaz) #1

Witam,

mam skonfigurowaną sięc w windows 8 PPPoverEthernet. Modem dialog.

Standardowo skonfigurowane podałem login oraz hasło, wyłączylem tylko w połączeniu lokalnym adresacje ipv4.

W połączeniu szerokopasmowychm PPPoE adresacja i dns automatyczna.

Internet jest, poczte odbieram pingi idą.Tylko www nie czyta.

Niestety w IE,firefoxie, nie mogę otworzyć żadnej strony www.

 

Co zrobiłem w kierunku zdiagnozowania:

  • ping po ip, po nazwach domenowych OK

  • robiłem ipconfig /flushdndsa

  • czyściłem wszelakie cookie itp w ie,firefoxie

-wyłączyłem zapore

  • brak dziwnych programów w systemie

  • wyłączyłem na chwile antywira (myslałem,że coś blokuje)

-probowałem z róznymi dnsami , google i opendns. Chociaz automatyczne dnsy dialoga  są OK, ale chciałem spr, bezskutku

 

Myślę, że coś pewnie jest nie tak z konfingiem mojego PPPoE. Tylko, że narazie nie mam pomysłu.

Czy ktoś jest w stanie mi pomóc?

 

P.S nie korzystam z proxy, nie blokuje portów.

 

 

 

 


(roobal) #2

Jeśli ping rozwiązuje adresy domenowe, to raczej nie problem z DNS, a wygląda na to, że przeglądarki coś boli. Warto zgłosić problem dostawcy, bo być może przypadkowo przyblokowali port dla protokołu http.

Spróbuj rozłączyć połączenie, a nawet odłączyć go od zasilanai. Sprawdź czy z htttps jest tak samo. Sprawdź też przez przeglądarkę działanie protokołu ftp. Jeśli nic nie zadziała, to prawdopodobnie problem leży w przeglądarce. Jeśli https lub ftp zadziała, to zgłoś problem dostawcy.


(Macbaz) #3

dziwne, bo problem wystąpił z dnia na dzień, wątpię, żeby dialog blokował port 80,było by to niedorzeczne.

A jeśli problem z przeglądarkami to co by tu zrobić?


(roobal) #4

To może być przypadkowa blokada. Ja kiedyś miałem problem z siecią, zadzwoniłem i okazało się, że przypadkowo ktoś podmienił mój MAC w bazie danych.

Co do przeglądarek, sprawdzałeś działanie protokołów?