DirectX - jak sprawdzić?

Sprawa wygląda tak:
Mam zainstalowany system, sterowniki do karty graficznej itd. i ogólnie system i programy wykrywają, że mam zainstalowany DirectX 11.
Instalowałem pewien stary program, który pod koniec pytał się czy ma zainstalować DirectX. Anulowałem instalację, myśląc, że na pewną mam nowszą wersję, ale gdy chciałem uruchomić program, wyskoczył błąd, że brakuje jakiegoś pliku. Zainstalowałem ponownie ten sam program, tym razem na końcu instalując ten DirectX. Nigdzie nie było informacji jaka to wersja, w sumie to nie wiem nawet co, ani gdzie się zainstalowało, bo nigdzie tego nie widzę.
Teraz program działa, ale mam obawy czy nie zostały podmienione moje sterowniki na jakieś stare. Jak to sprawdzić?

Program ten doinstalował ci tylko brakujące biblioteki DirectX 9c, co potrzebują starsze programy. Możesz wersję DX sprawdzić w panelach NVIDIA/AMD/Intel np.

Jesteś pewnie, że nie podmienił część nowych na stare?
W panelu jest tylko DirectX 11.0.

Kliknij “uruchom” i wklej dxdiag.exe

Piszę wyraźnie. Doinstalował co brakowało z bibliotek w DX, a było w 9c. DX został ten sam. Po prostu program potrzebował starszych bibliotek DX to je doinstalował.

OK, chciałem tylko być pewny.

1 polubienie

Program tylko doinstalował brakujące pliki DX. Nic więcej.

1 polubienie

Czyli zawsze jak się pojawi ten instalator, to instalować, bo i tak nic się nie straci?

Żeby było ci łatwiej. Po czystej instalacji systemu, jak już mamy wszystkie update i sterowniki graficzne, instalujemy to: https://www.dobreprogramy.pl/DirectX,Program,Windows,12667.html
To jest DX 9c i doinstalowuje tylko brakujące biblioteki. I później się nie martwimy. Ewentualnie jeszcze programy doinstalują co trzeba, a to akceptujemy oczywiście.

1 polubienie

A DX 10 się do czegoś przydaje?

To są te uzupełnienia do DX 11. Instalujesz ten pakiet i masz biblioteki z dx 9 i 10. Czyli gry co wymagają DX 9 i 10 działają. I gry wymagające DX 11 również.

OK, ale jednego nie rozumiem. Dajesz link do DirectX 9, a piszesz, że mam biblioteki DX 9 i DX 10. Skąd mam to DX 10? Są w tym instalatorze 9.29?

O ile dobrze pamiętam, to w tej paczce są biblioteki DX 9 do DX 11. To uzupełnienia zintegrowany DX 11 z systemem o brakujące biblioteki.

dzięki