Disk boot failure insert... ale


(Marcin) #1

Podczas startu dzisiaj wyskoczył mi komunikat DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK PRESS ENTER. Zresetowałem komputer, dysk ruszył bez powyższego komunikatu. Zabrałem się za analizę i diagnostykę. Testowałem wiele programów. Nie pokazało bad sektorów, a stan dysku jest "excellent" lub "very good". S.M.A.R.T. również nic nie pokazał. Uruchomiłem ponownie komputer. Tym razem komputer potrzebował więcej czasu na znalezienie dysku po czym wyskoczył wyżej wymieniony komunikat ponownie. Nie wiedząc co dalej nacisnąłem po prostu enter. System ruszył, ponownie przeprowadziłem diagnozę, wynik taki sam jak poprzednio. Co mam uczynić z tym fantem? Jakieś sugestie?

Dysk: WDC WD5000AAKS-60A7B2 ATA Device

System operacyjny: Microsoft Windows 7 Professional

Wynik S.M.A.R.T.

[WDC WD5000AAKS-60A7B2 (WD-WMASY6506094)]


    01 Raw Read Error Rate 51 200 200 0 OK: wartość w normie

    03 Spinup Time 21 152 145 5375 OK: wartość w normie

    04 Start/Stop Count 0 100 100 384 OK: zawsze pozytywnie

    05 Reallocated Sector Count 140 200 200 0 OK: wartość w normie

    07 Seek Error Rate 51 100 253 0 OK: wartość w normie

    09 Power-On Time Count 0 95 95 3690 OK: zawsze pozytywnie

    0A Spinup Retry Count 51 100 100 0 OK: wartość w normie

    0B Calibration Retry Count 51 100 100 0 OK: wartość w normie

    0C Power Cycle Count 0 100 100 377 OK: zawsze pozytywnie

    B8 End-to-End Error 97 100 100 0 OK: wartość w normie

    BB Reported Uncorrectable Errors 0 100 1 224 OK: zawsze pozytywnie

    BC Command Timeout 0 100 100 0 OK: zawsze pozytywnie

    BE Airflow Temperature 45 55 28 45 OK: wartość w normie

    C0 Power-Off Retract Count 0 200 200 16 OK: zawsze pozytywnie

    C1 Load/Unload Cycle Count 0 200 200 384 OK: zawsze pozytywnie

    C2 Temperature 0 102 75 45 OK: zawsze pozytywnie

    C4 Reallocation Event Count 0 200 200 0 OK: zawsze pozytywnie

    C5 Current Pending Sector Count 0 200 199 0 OK: zawsze pozytywnie

    C6 Offline Uncorrectable Sector Count 0 100 253 0 OK: zawsze pozytywnie

    C7 Ultra ATA CRC Error Rate 0 200 200 0 OK: zawsze pozytywnie

    C8 Write Error Rate 0 100 253 0 OK: zawsze pozytywnie

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.


(Veers) #2

Skoro diagnostyka dysku nie wykazuje problemów, to powinieneś się bacznie przyjrzeć kabelkom (zarówno zasilającemu jak i przesyłającego dane), a w następnej kolejności samemu zasilaczowi.


(Marcin) #3

Również przyszedł mi podobny pomysł do głowy. Podłączyłem identyczny drugi dysk, a potem seagate. Z żadnym nie było problemu.


(Johny) #4

Zasilacz może kończyć żywot,podaj jego moc i markę,może jest z czarnej listy,lekko dociśnij kable od dysku


(Dar05) #5

Jeśli dysponujesz zapasową taśmą transmisyjną to wymień w pierwszej kolejności i przetestuj.


(Marcin) #6

Mój zasilacz:

http://www.amazon.com/Bgears-Be-Quiet-S ... B000ION424

Póki co działa, co zrobiłem? Otóż, odwróciłem dysk na drugą stronę, przedmuchałem sprężonym powietrzem gniazda. Nie wiem czy wymienione czynności się do tego przyczyniły, no ale dysk funkcjonuje normalnie.


(Veers) #7

:?:


(Marcin) #8

Tak wiem, głupota, która niestety nie pomogła, błąd znowu zaczął się pojawiać.