DISK BOOT FAILURE - po czyszczeniu blaszaka


(Wujcior96) #1

Witam, dzisiaj postanowiłem rozebrać swojego starego kompa i go przeczyścić.

Wszystko podłączone, lecz za pierwszym razem wyskoczył błąd Floppy Disk Fail (40).

Poradziłem sobie z nim wyłączając go w biosie.

Nagle pojawił się drugi problem, DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER, próbowałem zmieniać taśmy ,zmieniałem kolejność odpalania w biosie (odłączyłem nagrywarkę)i nic - i tu mam problem ,mam miejsce na płycie głównej na dwie taśmy a od dysku twardego wychodzą dwie a od nagrywarki jedna a nie zaznaczyłem sobie jak były wszczepione :shock: . Moja płyta to Asus A7N8X-X http://pl.asus.com/Motherboards/AMD_Socket_A/A7N8XX/

Tego samego dnia wszystko przed czyszczeniem wszystko chodziło.

Jakieś rady ? Nie sądzę żeby jakiś podzespół padł.


(eddie71) #2

Sprawdziłbym najpierw czy BIOS widzi dysk.


(Wujcior96) #3

Jak to sprawdzić ? Akurat w biosie to ja jestem zielony.


(eddie71) #4

Podczas włączania komputera zawsze jest ekran powitalny,najczęściej producenta płyty głównej.

Trzeba w tym czasie nacisnąć klawisz odpowiadający za przejście do Biosu.

Klawisze te się różnią w zależności od producenta.

Najczęściej jest to klawisz Delete albo F2.

Czasem też na ekranie powitalnym jest podane,który klawisz jest od Biosu ale nie zawsze.

Po wejściu do BIOS-u lepiej nic nie przestawiać jak się nie znamy.

Wystarczy tylko sprawdzić w tym przypadku czy płyta widzi dysk twardy i inne komponenty.


(Wujcior96) #5

Jakis hdd wyswietla tylko co dalej


(eddie71) #6

Wszedłbym w Boot menu i ustawił HDD na pierwszej pozycji.

Po uruchomieniu komputer zawsze szuka najpierw urządzenia,które jest na pierwszej pozycji w BOOT menu.


(Wujcior96) #7

juz tak zrobilem, ustawialem hdd-0 , hdd-1 itp. Czy jesli wrzuce fotki z plyty glownej to cos wam to pomorze? Sory za pisownie ale pisze z telefonu. Jeszcze jedno , miedzy plyta glowna a hdd jest tylko tasma,tak samo jest w przypadku nagrywarki. Czy cos jeszcze powinno je laczyc?


(eddie71) #8

Oprócz taśmy są tylko kabelki do zasilania.

EDIT:

W Biosie w zakładce Advanced jest opcja "First Boot Device".Powinno być HDD-0.


(Wujcior96) #9

Zasilanie jest podpiete,a mialem juz hdd-0 ustawione. Od dysku wychodza dwie tasmy : krotsza z czarna koncowka I dluzsza z niebieska koncowka, ktorez nich podpiac bo jeszcze jedna tasma wychodzi od nagrywarki.


(eddie71) #10

Do niebieskiego gniazda (Primary) powinien być podłączony dysk twardy.

Po za tym ciekawe jak są ustawione zworki na HDD.

Czy jest to "Master" czy "Cable select".


(Wujcior96) #11

Jak sprawdzic zaworki? I czy jest jakas pewnosc ze dysk nie jest uszkodzony bo mam na nim wazne materialy


(Ramogster) #12

:smiley:

Sorka za pogardę ale jak jesteś zielony w biosie to po co tam grzebałeś?

Zresetuj bios wyciągając bateryjkę z płyty głównej na 5, 10 minut. W między czasie odłącz po kolej wszystkie przewody, przedmuchaj je i podłącz z powrotem.

Jeżeli to nie pomoże to obejrzyj transformatorki na płycie głównej. Jeżeli któryś będzie wybrzuszony to oznacza uszkodzenie płyty. Zanieś wtedy kompa do jakiegoś elektronika i niech Ci je przylutuje to są groszowe sprawy.

Jak działało wszystko przed czyszczeniem a po nie działa to obstawiał bym tylko na wadę przewodów, być może któryś się poluzował.


(eddie71) #13

Zworki są obok mocowania taśmy przy HDD.

Pozostają jeszcze inne możliwości uszkodzenia:

taśma IDE

kabelek zasilający

może też być uszkodzony sektor startowy MBR ale to najmniej prawdopodobne.

EDIT:

Proponowałbym nie podłączać na razie napędu CD dopóki nie wyjaśni się sprawa z HDD.


(Wujcior96) #14

Zrobiłem reset biosa, ale problem pozostał w nowej formie.

Przesyłam fotki z błędu oraz z wnętrza komputera.

Płyta główna : http://pl.asus.com/Motherboards/AMD_Socket_A/A7N8XX/

-- Dodane 10.03.2012 (So) 17:54 --

Dobra problem rozwiązany :slight_smile:

Zamieniłem taśmy z nagrywarki do dysku twardego, prawdopodobnie taśma była uszkodzona

Temat do zamknięcia


(eddie71) #15

To dobrze,że znalazła się przyczyna kłopotów.

Jeśli w planach jest wymiana komponentów na lepsze to zaktualizowałbym jeszcze BIOS do wersji 1010.Pozdrawiam.


(Wujcior96) #16

Wymiana komponentów na pewno się nie odbędzie, ponieważ w planach jest składanie nowego PC :slight_smile: Mam nadzieje że nie będzie takich problemów przy nim.