Dlaczego Internet wciąż zamula komputer?


(Monolith93) #1

Heja.

Zwiecha komputera zupełna, jednak antywiry nic nie wykrywają... :frowning:

Btw - nie mam żadnego firewalla, a gdy odłączam Internet - wszystko wraca do normy.

Czy firewall pomoże? Jaki polecacie?

Proszę o sprawdzenie logów. Dzięki!


(adam9870) #2

Oba logi czyste.

Dla wykluczenia syfu pokaż jeszcze log z ComboFix. Aby zrobić w nim log należy go uruchomić => nacisnąć klawisz Y => czekać cierpliwie i log powinien być w formie pliku .txt o nazwie combofix na partycji C.


(Monolith93) #3

eeeh... zużycie procesora to jednak 100% constant przy włączonym necie :confused:

Log z ComboFix:


(Gutek) #4

Użyj Pocket Killbox. Zaznaczasz opcję Delete on Reboot oraz All Files i w polu Full Path of File to Delete wklejasz ścieżki

C:\WINDOWS\system32\RBDELDRV.BAT

C:\WINDOWS\system32\DVCStateBkp-{00000000-00000000-0000000A-00001102-00000002-80651102}.dat

C:\WINDOWS\system32\DVCState-{00000000-00000000-0000000A-00001102-00000002-80651102}.dat

C:\WINDOWS\tasks\1-Click Maintenance.job i naciskasz X czerwony. Program poprosi o reset kompa ... czyli resetujesz.


(Monolith93) #5

Wykasowałem Pocket Killerboxem wszystko, co zasugerowałeś, niestety rezultatem jest BRAK ZMIAN.

Komputer dalej muli a procesor jest wykorzystywany w 100 procentach :frowning:

Mam już i firewalla - Comodo, ale problem nie zniknął...

Gdy odpinam Internet obciążenie procka spada do ok. 18% i wszystko hula błyskawicznie. Do sieci jestem podłączony wirelessem. Czy to może mieć znaczenie?

Proszę o pomoc i dalsze porady! Dzięki!


(Gutek) #6

Start >>> Uruchom >>> msconfig >>> w zakładce Uruchamianie wyłącz te wpisy.

Panel sterowania >>> Ustawienia regionalne >>> Języki >>> Detale >>> Zaawansowane >>> odznaczyć usługi tekstowe, zrób tak jeżeli nie używasz innych języków przy pisaniu.

Optymalizacja XP: http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=76580


(Monolith93) #7

Z przykrością stwierdzam, że i po ostatnich operacjach zaleconych przez Gutek2222 jest nadal źle, by nie rzec gorzej... :frowning:

To jakaś paranoja, moi drodzy...

Czy naprawdę nie da się zrobić nic innego jak reinstalacja systemu, której tak bardzo chciałbym uniknąć?

Zresztą skoro nie znam przyczyny problemu, to nie wiem jak się zabezpieczyć przed powtórnym jego wystąpieniem!

To jak? Jest jeszcze jakaś nadzieja? Wszak, gdy nie jestem podłączony do netu, to kondycja jest bardziej niż zadowalająca...

Proszę o pomoc!


(Gutek) #8

Reinstalacja XP bez utraty danych

http://www.searchengines.pl/phpbb203/in ... ntry109540


(Monolith93) #9

Rozumiem, że nie ma już innej rady, tak?? :-o Damn, na pewno? :frowning:

Czy mimo wszystko możecie określić co jest przyczyną takiego zachowania komputera i JAK się ustrzec przed ponownym kłopotem tego typu??

No i czy zachowam WSZYSTKIE ustawienia i programy działające sprawnie po tego typu reinstalacji?

Jakie kroki przedsięwziąć, aby zabezpieczyć kompa tuż po instalacji systemu?


(Mirfi2) #10

za fix uj w HijackThis

http://www.searchengines.pl/phpbb203/in ... opic=69816


(Monolith93) #11

dzięki M_i_r!

zafixowałem, ale jest wciąż tak samo :frowning:

rzecz w tym, że to właśnie żaden konkretny proces nie obciąża mi procesora, a zużycie rozkłada się na różne w danej chwili aktywne. wyłącze jakiś proces to wskakuje inny i łącznie znowu mam 100% obciążenia procka...

korzystam z karty sieciowej

D-Link AirPlus DWL-G520 Wireless PCI Adapter(rev.B)

czy siła sygnału, jaki dociera do komputera z mojego Liveboxa może mieć związek z problemem?

nic już nie rozumiem... czy jest jeszcze szansa na trafną diagnozę?

wciąż na Was liczę! :slight_smile:


(Mirfi2) #12

Sprawdż poprawność pliku ANIWZCSdS.exe tu - powinien mieć 49152 bajtów

http://www.liutilities.com/products/win ... aniwzcsds/

Proponuję zamienić Acrobat 6.0 - ma błędy w kodzie usunięte w wersji 8.0 , na

http://dobreprogramy.com/index.php?dz=2&id=1332&t=33