Dlaczego komputer się wiesza? Czyżby się przegrzewał?


(matty24) #1

Witam.

Posiadam starego kompa który ostatnio sprawia same problemy. Otóż od pewnego czasu co jakiś czas się wiesza. Pomaga tylko restart. Nie wyskakuje BSOD. Poprostu wszystko się zatrzymuje i nic nie działa.

Myślałem że to karta graficzna się zepsuła (przegrzała). Miałem GF2 który po dotknięciu wręcz parzył (nie wiem jakie miał temp bo nie miał czujnika). Wymieniłęm więc na Radka 9200. Niestety to nie pomogło bo komputer dalej się wiesza. Założyłem więc na niego dosyć spory wiatrak ArctricCooling 60mm ale i to nie pomogło. Owa karta też chyba nie ma czujnika ale po "ręcznym sprawdzeniu temp" nie wygląda na to aby się przegrzewała. Poza tym w trybie awaryjnym również się wiesza.

Pomyślałem że to wina procka (Athlon 1.7 na jądrze Palomino). On zawsze miał wysokie temp ale nigdy nie było problemów. Mimo to zmieniłem paste i dałem nowy wiatrak. Temp są ciut niższe ale to nie pomogło. (Temp zawsze bywały na poziomie 50-55 stopni) Nawet w biosie zmieniłem na niższe taktowanie (FBS z 133 na 100 bo tylko taką mam możliwość na mojej płycie ecs k7s5a)

Przeszedłem do sprawdzenia pamięci Memtestem ale również nic nie wykazał. Również dysk sprawdziłem HDD Tune i bad sektorów brak.

Zasilacz jaki mam w komputerze to TakeMe 400w (wiem że syf ale taki tylko miałem w domu a nowego nie opłaca się kupować bo jego kosz przewyższyłby kosz całego komputera). Myślę że 400W spokojnie wystarcza. Poza tym zauważyłem, że gdy rano włacze komputer to chodzi dłużej a gdy już się zawiesi i go zrestartuje to i wtedy już co chwile się wiesza.

Obudowe mam z jednej strony rozkręconą. Cały komputer wyczyściłem z kurzu.

Czekam na propozycje co się mogło stać.

Pozdrawiam i dziękuję.


(Adalbert) #2

Wrzuć wykresy z 10-20min testu procesora i grafiki programem OCCT.

Czy zaczęło się tak dziać od jakiegoś konkretnego momentu? Było to nagłe, czy od jakiegoś czasu coraz częściej zaczynał się wieszać?

Zasilacz jak sam napisałeś syf, prawdopodobne jest, że to jego wina.


(matty24) #3

Zaczęło się od 1 zawiechy na jakiś czas najczęsciej podczas oglądania filmu.

Nie wiem czy uda się zrobić test bo i tak się zawiesi.

Zasilacz ten miałem razem z nową obudową do drugiego komputera. Jeżeli to jego wina to oddam na gwarancję bo on ma dopiero parę miesięcy.


(Adalbert) #4

Najpierw możesz spróbować podłączyć jakiś porządny od znajomego, by definitywnie ustalić problem.


(matty24) #5

Mogę podłączyć swój z drugiego kompa Amacrox Warrior 450.

Zobaczę co się będzie działo.


(Mietek15 15) #6

Miałem to samo ale już nie pamiętam na jakim sprzęcie. Gdzieś i kiedyś oddałem go do jakiegoś "znawcy" i powiedział, że to wina mostka północnego (chipset) ale nie wiem ile w tym prawdy...


(matty24) #7

Sprawa ma się tak.

Zasilacz jest dobry bo na innym jest to samo.

Podczas próby OCCT system zawisł po 2 min.

Rozkręciłem go więc do zera, przeczyściłem raz jeszcze, poskładałem ale zasilacz położyłem na obudowie zamiast przykręcić wewnątrz. Mam starą obudowę w której zasilacz zakrywa część płyty i zachodzi lekko nawet na chłodzenie procesora. Odpaliłęm kompa i ku mojemu zdziwieniu test OCCT przeszedł pomyślnie (20 min). Zaraz potem odpaliłem film .avi i bez problemu zobaczyłem cały.

Wynika z tego, że to chyba sprawka płyty (mosta północnego).

Czy można temu jakoś zaradzić?

Chłodzenia nie podepnę bo nie mam już wejść na płycie (3 pin) jedynie musiałbym szukać ze złączem molex. Pasty nie zmienię na radiatorze bo nie wiem jak go wymontować.

Chyba że kupić nowszą obudowę, żeby zasilacz nie zasłaniał płyty i procka?

Dzięki za porady.


(Adalbert) #8

Jakie temperatury miałeś w obu testach OCCT?


(matty24) #9

Grałem na nim jakieś pół godziny w HardTrucka 18 WOS a potem zostawiłem go i chodził przez jakieś 3 godziny i jak narazie się nie zawiesił.

Ciekawi mnie tylko co było tego przyczyną? Czyżby zbyt wysoka temp w obudowie (teraz zasilacz jest na obudowie więc w środku jest automatycznie chłodniej).

Screen po 20 min teście OCCT z wczoraj:

bb191c83f8c10005m.jpg


(Adalbert) #10

Wykresu OCCT nie wygenerował? HWMonitor był włączony w trakcie testu?


(matty24) #11

OCCT odczytywał tylko vcore więc włączyłem HWmointor żeby widzieć temp.


(Adalbert) #12

A CoreTemp wyświetla temperaturę proca?


(matty24) #13

core temp nie działa wcale (może dlatego że jest to 1rdzeniowy proc)

Nie wiem cyz to ma znaczenie ale płyta ta strasznie szybko zżera baterie od biosu. Od kiedy ją nabyłem (jakiś rok temu) wymieniałem już 3 razy i dziś znowu się pojawia komunikat że bateria słaba i muszę za każdym razem ustawiać wszystko w biosie :frowning:

Chyba go sprzedam bo w sumie używam go tylko do muzyki i czasem do filmów.