Witam.
Chciałbym rozwinąć temat o popularności Nortona.
W dzisiejszych czasach większość ludzi (bynajmiej z mojego poglądu) twierdzi, iż Norton jest najlepszym albo jednym z najlepszych antywirusów. A moje pytanie brzmi dlaczego?
Taak, na te pytanie to się odpowiada, że jest skuteczny, ale czy napewno?
Antywirusy oceniamy pod względem 4 głównych cech:
-
skuteczność
-
cena
-
ilość potrzebnej pamięci i czasu
-
dodatkowe usługi (usługa “skanera w tle” lub aktualizacje)
No i proszę, a teraz podsumujmy cechy Nortona no i takiego wydajnego AntiVir (H+BEDV):
W skuteczności przekonałem się na kompie kolegi. Uruchomiłem Nortona i po pewnym czasie liczba wykrytych wirusów pokazuje wartość “0” , a teraz konkuenta - liczba wirusów wykazała “2” . Czy to przypadek?
O cenę to ja nie patrzę - Norton jak wściekły każe ludziom wychudzać swoje portfele, lecz AntiVir wymaga tyle co połączenia z Internetem.
Norton troszkę rzeczywiście miesza w pamięci komputera - jest dość ciężkim programem, ale AntiVir - tyle co wyświetla tray’a i na władowanie systemu wyskakuje jego splash, a tak jego obecność jest zdecydowanie niezauważalna.
Ochrona w tle mają obydwa programy, ale co do aktualizacji to są dwa różne zdania. Nortonowi nie dość, że trzeba płacić za wykupienie, to jeszcze rocznych subskrypcji firmie Symantec się zachciało, a H+BEDV to nie ma żadnych pretensji do aktualizacji!
“Ściągaj, instaluj, korzystaj i aktualizuj” to wszystko, by móc się cieszyć damową, łatwą i skuteczną ochroną niemieckiego Antywirusa! Uważam, że producenci Nortona powinni jeszcze nad tym pomyśleć, również i wy użytkownicy Internetu!
Czytając wasze komentarze zauważyłem, że muszę coś jeszcze dopisać. Mianowicie tu nie chodzi o to, że AVP to jest najlepszy program, a Norton najgorszy. Mam na myśli to, że Norton , według mnie, nie powinien być w czołówce najlepszych i najpopularniejszych programów! Dlatego próbuję przekonać ludzi, że Norton ma wady, które nie powinny go wznosić na pierwsze miejsce! To co jest drogie, nie znaczy, że jest najlepsze!

praktycznie brak autoupdate (niby jest, ale nie działa tak jak należy)
:mrgreen: