Długi czas ładowania systemu, spowolnione reakcje komputera


(Mieszko01) #1

Witam serdecznie,

Jak że to mój pierwszy post tutaj - raz jeszcze "HEJ!".

A teraz opis problemu. Od jakiegoś tygodnia mój komputer działa w niezadowalający sposób. Po włączeniu się notebooka i ukazaniu się wyboru profilu, wpisuję swoje hasło. Wyświetla się "Witaj" i to kółeczko. Trwa to prawie minutę. Ukazuje się pulpit, zamiast ikon na pasku narzędzi widać białek kwadraty przez około 10 sekund, później zmieniają się na normalne ikony. Okej, po minucie włączam Firefoxa, a ten ładuje się przez dobre 30 sekund (ładuje - klikam na ikonę, i ciągle widzę pulpit, dopiero po 30 sek. pokazuje się FF, ale nie od razu aktywny, po ukazaniu się trzeba odczekać z 5 sekund). Czasem przeglądając internet przeglądarka strasznie muli. Np. na Onecie jest wiele odnośników, więc jeżeli przez 10 takich odnośników przejadę szybko myszką, to dopiero po 2-3 sekundach każdy z nich zostaje podkreślony.

Ostatnimi czasy (~tydzień) grając w gry typu Dead Island, Mafia II, oba Batmany, na ekranie pojawiają się "ścinki", rozumiem przez to że ekran dzieli się jakby na 3 równoległe części, i żadna z tych częsci nie jest kompatybilna, mają opóźnienia względem poniższej o milisekundy. To niby nic, ale wcześniej NIGDY tego nie było, zaczęło się dopiero niedawno. Dziś wyskoczył mi też błąd karty graficznej ("nvidia windows kernel mode driver 301.42" ale o to dowiem się już w innym temacie, po ó\wcześniejszym przekopaniu forum). Wcześniej gry chodziły mega płynnie na bardzo wysokich detalach.

Czasem wchodząc w menu Start->Programy, lista ich ładuje się długo. Klikam w mój komputer i otwieranie tego okna trwa czasem* kilka sekund.

Ok, to wszystko z problemów. Teraz logi (w kolejności OTL a drugi Extras):

http://wklej.org/id/815770/

http://wklej.org/id/815774/

Mam nadzieję że temat założony poprawnie :slight_smile: Pozdrawiam i dziękuję za pomoc!

*używam dużo czasem, ponieważ te błędy dają o sobie znać różnie, raz częściej raz rzadziej.


(gumiok) #2

Masz Ad-Aware i AVG zainstalowane na jednym komputerze? Jeśli tak usuń 1, np. Ad-Aware

Nie zaszkodzi też przeskanować systemu Malwarebytes -> Pełne skanowanie

P.S polecam zrobić przynajmniej 2 partycje


(Mieszko01) #3

@gumiok - dzięki za poradę!

Czekam na jeszcze jakieś rady, a pod koniec zrobię przy waszej pomocy podsumowanie i podejmę działania.


(system) #4

Witaj

sprawdź w dodaj usuń programy

czy masz coś co pisze Toolbar jeśli tak to usuń

oprócz tego co zaproponował kolega czyli odinstalowania tego ad awre i przeskanowania

http://www.dobreprogramy.pl/Malwarebyte ... 13117.html

przeczyść system też cclanerem

http://www.dobreprogramy.pl/CCleaner,Pr ... 13061.html

i jeszcze kiedy była robiona defragmentacja dysku?

-- Dodane 22.08.2012 (Śr) 12:11 --

porady do Windows 7

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... -3175.html


(Acorus) #5

Uruchom OTL i w okno (Własne opcje skanowania/Script)wklej:

Kliknij Wykonaj skrypt.W OTL użyj opcji Sprzątanie.

.Przeskanuj progr.Malwarebytes Anti-Malware http://www.malwarebytes.org/products/malwarebytes_free

Przed skanowaniem wykonaj RĘCZNĄ AKTUALIZACJĘ BAZY SYGNATUR WIRUSÓW Malwarebytesa "Uruchom Malwarebytes, przejdź do zakładki Aktualizacja, Sprawdź aktualizacje."