Długi czas oczekiwania na załączenie programów


(czecho) #1

Mam pewien problem,który nie wiem skąd się bierze i od czego zależy.Start Windowsa trwa u mnie ok.1 min razem z załadowaniem wszystkich programów.Lecz problem polega na tym,ze jeszcze przez ok 1min. nie mogę załączyć czegokolwiek na PC(Internet,mój komputer itd).Klikając np na przeglądarkę widać że się ładuje,ale zanim sie załączy to mija sporo czasu.Chciałem zauważyć że nie zawsze tak jest i nie wiem dlaczego czasami programy załączą się od razu.Dzięki za pomoc.


(Dimatheus) #2

Hej,

W sumie opisywane zachowanie może być spowodowane wieloma czynnikami - na przykład jakimiś programami, które zaraz po starcie systemu i połączeniu z netem próbują się aktualizować (na przykład antywirus Avast). Problem mogą wywoływać też inne programy, które przy starcie na przykład skanują dysk, sprawdzają czy nie ma szkodników, etc. Najlepiej będzie, jak zaraz po odpaleniu kompa uruchomisz Menadżera zadań i sprawdzisz, który lub które procesy najbardziej obciążają wtedy procesor...

Z pozdrowieniami

Dimatheus


(Chillout) #3

viewtopic.php?t=76580


(czecho) #4

obserwuje od pewnego czasu menadżer zadań i wiele mi to nie mówi bo największe CPU ma stan bezczynności (99).......ale czasami pojawia się jgs.exe.Nie wiem co to jest ale to jest chyba związane z systemem.Jest tez Avira,ale pojawia sie tylko na chwilę.Tak,ze nie wiem dlaczego mój problem występuje.


(Dimatheus) #5

Witaj,

jqs.exe - Java Quick Starter - przyśpiesza uruchamianie aplikacji i apletów Javy.

:arrow: Czy wykonałeś czynności, które Chillout , wskazał w tym linku - ze zwróceniem szczególnej uwagi na defragmentację i Bootvis??

:arrow: Czy używałeś jakiś programów do przyśpieszenia systemu?? Jeśli tak, to jakich?? Pamiętam bowiem, że podobny efekt uzyskałem, gdy w programie Acer ePerformance Manager zaznaczyłem opcję Turbo Startup - faktycznie pulpit pojawiał się bardzo szybko. Szkoda tylko, że dopiero po nim włączały się inne aplikacje i usługi, przez co moment, w którym można było zacząć pracować na kompie zdecydowanie się wydłużył.

:arrow: Czy w czasie uruchamiania systemu masz połączenie z siecią?? Czy też sieć uruchamiasz sam po starcie systemu?? Jeśli to pierwsze to właśnie sieć i jeden ze sterowników może być powodem wspomnianego zachowania. W takim przypadku rozwiązaniem jest wyłączenie opcji Udostępnianie plików i drukarek w sieciach Microsoft Network. Włączasz Panel sterowania -> Połączenia sieciowe. Klikasz prawym przyciskiem na nazwę aktywnego połączenia sieciowego, wybierasz Właściwości i w zakładce Ogólne odhaczasz Udostępnianie plików i drukarek w sieciach Microsoft Network. Później restart kompa. I może będzie lepiej... :slight_smile:

wnmbd16k74port9k5ilh.png

Powodzenia

Dimatheus


(czecho) #6

Dimatheus ,

zrobiłem tak jak napisałeś w swoim poście zwłaszcza jeśli chodzi o połączenie z siecia.Miałem zaznaczone Udostępnianie plików i drukarek w sieciach Microsoft Network..Po restarcie szybciej mozna było juz pracować na PC.Zobaczymy co będzie dalej,ba jak wspomniałem na początku,zjawisko późnego uruchomiania programów nie zawsze występuje.

Bootvist używałem wcześniej.Do defragmentacji uzywam O&O Defrag,przynajmniej raz w tygodniu.W zadaniach w tym programie mam zaznaczoną automatyczną defragmentację.

W programie Doctor Tweak XP miałem zaznaczoną opcje automatycznie przeprowadzaj defragmentację plików startowych podczas startu systemu ,nie wiem czy dobrze zrobiłem wyłaczając ta opcję?.Może to tez ma jakis wpływ na start programów.


(Dimatheus) #7

czecho ,

Cieszę się i mam nadzieję, że w tej sprawie będą pozytywne postępy... :slight_smile:

Dobrze, pamiętaj tylko, by najpierw defragmentować dysk, a dopiero po tym Bootvis'a - inaczej defragmentator może zniszczyć całość wysiłków tego drugiego. :stuck_out_tongue:

Bardzo dobrze zrobiłeś - właśnie ten program mógł powodować dłuższy start - bo przy każdym starcie robił co najmniej analizę plików startowych, a czasami pewnie i samą ich defragmentację. Co jakiś czas defragmentacja dysku i Bootvis i powinno być dobrze!!

Powodzenia

Dimatheus


(czecho) #8

Chyba za bardzo sie pośpieszyłem,bo własnie pare minut temu sytuacja sie powtórzyła jak załaczyłem PC.KICHA.

Tak jeszcze myślę,że może chckd sprawdza czy nie ma blędów na dyskach.Jak to sprawdzić?Ale to by się powtarzalo przy kazdym starcie,natomiast u mnie co jakiś czas i nie wiem od czego to jest zależne.Zauważylem że często ten przypadek wystepuje jak komputer jest nie uzywany dłuższy czas.