Długi start windows XP


(RAM 256) #1

mam windowsa XP i zainstalowałem SP2. Od tego czasu włącza mi się prawie 5 minut, a wcześniej około 2. Bardzo proszę powiedzieć jak mogę skrócić czas ładowania. Wirusa na pewno nie mam. Skanowałem go Ashampoo Winoptimizerem 2007 więc nie ma śmieci. Robiłem też defragmentację i używałem programu Bootvis.


(Dziadek43) #2

A parametry pc jakie masz ? poczytaj ten temat http://forum.centrumxp.pl/Default.aspx?g=posts&t=108100


(Sebos99) #3

postaruj się przeskanować jeszcze jakimś innym antywirusem, może kasperskim


(RAM 256) #4

parametry mam wystarczające. Wcześniej mi się szybko uruchamiał, problem pojawił się po zainstalowaniu SP2.


(Irekxara) #5

instalowałeś dodatek na "czysty" system ?? .

Bo jeżeli doinstalowałeś SP2 po dłuższym okresie czasu od instalacji systemu,efekty mogą być odwrotne od oczekiwanych...


(Krzychuu) #6

RAM 256 przejrzyj

Optymalizacja Autostartu


(RAM 256) #7

no właśnie po dłuższym okresie.


(Irekxara) #8

no właśnie :wink:

a co by sie stało ,zdobywając sie na odwagę odinstalowując dodatek ??

przynajmniej byś wiedział "czego wina" jest ....


(MariuszListecki) #9

A nie łaska system zainstalować od nowa

Złączono Posta : 05.10.2007 (Pią) 20:53

Bo to poprostu za dużo śmieci


(RAM 256) #10

nie chce mi sie instalować od nowa. Potem od cholery roboty z instalowaniem wszystkiego.


(Irekxara) #11

To jest gorsze jakbyś nie mógł.

wiec te 3-minutki chyba "nie gra" aż takiej dużej roli :stuck_out_tongue:

BTW- poczytaj wszystkie posty w tym temacie jeszcze raz , powinny Ci pomóc jeżeli oczywiscie przeczytasz je ze zrozumieniem :slight_smile:


(RAM 256) #12

a można coś zrobić bez ponownej instalacji?


(Krzychuu) #13

RAM 256 np. wejść w link ode mnie. Oraz dla kontroli możesz dać loga z HiJack This. :wink:


(Irekxara) #14

Sam sobie odpowiedziałeś zadając pytanie- które cytuje powyżej...

jeszcze raz

więc ?? logicznie ... od tego czasu :slight_smile:


(And798) #15

Spróbuj tak: wejdź w START > Uruchom, wpisz "msconfig" potem weź zakładkę "Uruchamianie" i odnacz wszystko oprócz

ctfmon || C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe

Następnie OK i "Uruchom ponownie". Więcej o tej funkcji systemu przeczytasz na tym forum

Na pewno będzie trochę szybciej, ale osobiście to nie wierzę żeby to miało coś wspólnego z SP2 :? .

Co do formatu, przy przeinstalowywaniu systemu formatowana jest tylko partycja systemowa, więc jeżeli masz gry, programy bądź inne rzeczy na innej partycji, to nic ci nie poleci :smiley: . A jeżeli nie masz, to prosta operacja przenoszenia i jest :-D.

Dlatego proponuję format - na 100% rozwiąże twój problem :slight_smile:


(RAM 256) #16

tylko że część z nich przestanie działać bo nie będzie wpisów w rejestrze.

xulu: wiem że to przez SP2, a moje pytanie było: co mogę zrobić żeby uruchamiał sie szybciej?


(Irekxara) #17

nie rozumiem :? ile masz tych programów ? przecież niektóre instaluje sie bardzo szybko ...

start>>uruchom>>msconfig>>uruchamianie >> odznacz wszystko oprócz antywira ,jeśli posiadasz .

Jeżeli masz już dość "długo" system zainstalowany to możesz jeszcze sporo zrobić , no ale RAM 256 zrozum,jeżeli Twój problem zaczął sie od momentu doinstalowania dodatku to raczej wiele nie zyskasz czyszczeniem i optymalizacją . Ja bym przeinstalował system i na czyściutki doinstalował SP2 :smiley:


(RAM 256) #18

no więc jak wszyscy mi tak radzicie to chyba tak zrobię. :smiley: