Długie nagrywanie płyt!


(Robertlaska) #1

Witam oposiadam nagrywarke TSSTcorp CD/DVDW SH-S162L nagrywarka ma nie całe 5 miesiecy i przez pierwsze 2 miesiace działała dobrze a od pewnego czasu pojawil sie problem podczas nagrywania płyt. Problem polega na tym że początkowo płyte DVD nagrywała 8min a teraz zajmuje to nawet ponad 40 min ;/ nagrywam płyty na nero 6.

A mój komputer to:

Procesor: AMD Sempron 2600+ 2200MHz

Płyta główna: Asus A7V600-X

Ram: DDR 512MB (400MHz)

Karta dzwiękowa: SOUND BLASTER AUDIGY 2 ZS OEM

Karta graficzna: NVIDIA GeForce 6600 GT

Zasilacz 400W poprzedni 300W nie dawał rady :slight_smile:

i głosniki ale to juz chyba nie potrzebne.

Dysk jest podlaczony na odzielnej taśmie na koncu i ustawiony na Master (80żyłowa taśma)

Nagrywarka podłaczona tez na końcu taśmy i ustawiona na 2 Master (ale tutaj jest 40żyłowa taśma) Nagrywarka ustawiona na DMA.

Nie wiem czy to wina tej 40żyłowej taśmy z tego względu że na poczatku było wszystko dobrze a taśmy nie zmieniałem.

Czekam na w miare szybką odpowiedz i z góry dziekuje :stuck_out_tongue:

Edit :slight_smile:

Szukałem na forum takiego przypadku ale nie znalazłem.


(Woocash304) #2

może zmieniłeś prędkość nagrywania i taka już została


(Przemekmazur) #3

Napisz z jaką prędkością nagrywałeś te ostatnie płyty.


(Ferdek31) #4

taśma może byc przyczyną, ale skoro było dobrze, to raczej nie, chociaż nie zaszkodziłoby wymienić, zobacz w biosie i menedżerze urządzeń czy jest w obu DMA, najlepiej w biosie ustawić na auto, możesz spróbować wyłączyć bądź właczyć zarządzanie energią, czyli ACPI / APIC / bądź ustawić aby system nie bios zarządzał tym trybem, może to być wina płyty, spróbuj od innego producenta.


(Robertlaska) #5

raczej nie zmieniałem i...

...zawsze staram sie nagrywac z najszybszą prędkością (jak mi płyta pozwala) czyli ostatnio z x8.

jest, a w biosie ustawione na auto

możesz napisać jak to zrobić :wink:

a wina płyty albo producenta to nie jest próbowałem różnymi płytami.


(Janwilk) #6

Temperatura procka (miałem podobny problem, pomogło, jak zmieniłem wiatrak)

Mało miejsca na dysku (Nero chyba standartowo potrzebuje troche miejsca na image)

Brudny napęd

Kable pewnie docisnąłeś, więc nawet o tym nie wspominam.


(Robertlaska) #7

Temperature w biosie pokazuje 54,5 *C

jest troche duża ale to przez podkręcenie procesora do 2200MHz chyba z 1800MHz ale przed podkręceniem mial z 30-40 *C i było to samo.

Miejsca chyba wystarczjąco wolnego mam na C: 5,8 GB a ma D: 35 GB :wink:

Napęd raczej jest czysty

Kable dociskałem :wink:

PS. Musze sprawdzić ten kabel kupic/pożyczyć jakiś inny 80żyłowy bo ten (40żyłowy) już swoje przeżył jakieś 6lat ale nie wiem czy to będzie przyczyną wolnego nagrywania bo niedawno nagrywał dobrze i podczas jednego nagrywania się to zmieniło ;/ .

Aha i chciałbym jeszcze dodać, że podczas nagrywania buferowanie strasznie "skacze" czego na początku przy nagrywaniu nie było


(Ferdek31) #8

przede wszystkim przywróć fabryczne ustawienia biosu podkręcenie procesora może to powodować, a w biosie poszukaj opcji ACPI, APIC, PIC / w zakładce zarządzanie energią-Advanced Configuration and power Management Interface lub Pnp... itp / nie wiem jaki masz bios


(Filip Adamuss) #9

Może płytki jakieś nie teges ? Jak są za 50 gr to nie dziwota :stuck_out_tongue:


(Marcin E Pc) #10

Może nowe firmware pomoże?


(Janwilk) #11

Hm, temperatura w Biosie jest przeciez pokazywana w zazastoju, a przy nagrywaniu skacze o kilkanaście stopni... Sprawdź temp w Evereście czy czymś takim, w trakcie nagrywania.


(Linkinparkkrotek) #12

moim zdaniem to pomoże :slight_smile:

Umnie w Lite-On DVD nagrywała się za każdym razem w godzine i 15 minut róznice były tylko w sekundach. Potem przy uaktualnianiu sterownikow itp. wgrałem najnowszy firmware nagrywarki i pomogło, nagrywaja sie DVD o wiele szybciej.


(Robertlaska) #13

hehe firmware pomogło :smiley:

Dzieki wszystkim którzy próbowali pomóc :mrgreen: :slight_smile:

a szczególnie ptasior i Range_Rover za trafną podpowiedz 8)

Temat uważam za zamkniety :stuck_out_tongue: